maandag 15 oktober 2007

Zelfs de duivel is orthodox

Als ik geloof dat Jezus de Zoon van God is, op dezelfde manier als ik geloof dat Vladimir Poetin de leider van Rusland is, heb ik dan aan de voorwaarden voldaan om gered te worden? Of valt er iets meer te geloven?

We weten dat dit soort geloof niet volstaat, omdat de duivel ook op deze manier gelooft. En we weten dat de duivel dit gelooft omdat, toen Jezus in de wereld kwam en de demonische machten van de duivel aan de kaak begon te stellen, zij luidop verklaarden: "Wij weten wie jij bent. Jij bent de Heilige van God. Jij bent de Zoon van God." Dus is de satan absoluut orthodox in zijn geloof wat betreft de menswording, de incarnatie van de Zoon van God in Jezus Christus. Een orthodoxe visie hebben op Christus is dus niet hetzelfde als gered worden. De duivel is zeer orthodox als het aankomt op zijn verstaan van Christus.

Dus wat ontbreekt is niet het geloof in het feit dat Jezus de Zoon van God is, maar zijn vreugde in dit feit, het omhelzen van dit feit, en het maken van Christus tot de schat en de Heer van je leven door volledige overgave aan Hem.

Met andere woorden: "geloof" is Christus gaan zien voor wie Hij echt is, zijn onschatbare waarde gaan zien als de Zoon van God. Het is niet louter het feit erkennen dat Hij de Zoon is, maar Hem ook gaan zien als oneindig waardevol en kostbaar. Satan daarentegen ziet God niet als waardevol en kostbaar. Hij haat Christus en ziet Christus als een bedreiging voor zijn eigen waarde.

Als de Heilige Geest begint te werken in ons leven, dan worden we niet meer op die manier misleid. We erkennen dat onze waarde als niets is vergeleken bij de waarde van Christus. In plaats daarvan willen we Hem beter kennen, willen we tijd met Hem doorbrengen, van Hem genieten, Hem volgen, en ons verheugen in Hem.

Die overgang - die wijziging van hartsgesteldheid die ons doet wegkijken van onszelf en in de richting van Christus doet kijken en ons laat omhelzen wat God in Christus voor ons is - dat is wat geloof is, wat geloven inhoudt. Dat is wat redt.

Naar John Piper op www.desiringgod.org, "What does it mean to believe?"

1 opmerking:

  1. Goeiemorgen Jan
    leuk om te weten dat je er weer bent
    en bedankt voor de toffe kaart
    zo had ik de duivel nog niet gezien.
    Ik heb weer iets bijgeleerd
    Kan je eens een stukje schrijven over het paradijs, het Vader's huis en de hemel. Ik dacht dat het allemaal hetzelfde was maar blijkvaar niet.
    Dus als we sterven gaan we als gelovigen naar het paradijs, en na de opstanding zitten we in de hemel, die hier op aarde zal zijn.
    Of heb ik het verkeerd voor?
    nog een heel fijne dag

    BeantwoordenVerwijderen