woensdag 24 oktober 2007

Religie nog taboe voor politici

Wat geloven onze volksvertegenwoordigers in de Kamer? Tertio bericht vandaag: "Aandachtige krantenlezers konden veel over hen vernemen, tot en met de naam van hun huisdieren toe. Maar hun geloof bleef gewoonlijk buiten beeld." De redactie had er een hele kluif aan om de volksvertegenwoordigers onder de religieuze loep te nemen. "De reacties die we sprokkelden, waren niet overweldigend talrijk, maar veelal wel open en moedig. Dat is een reden tot hoop" zegt Peter Vande Vyvere in zijn commentaarstuk.

In het commentaarstuk van Tertio ook nog: "Terwijl bij een soortgelijke enquête in 2003 in Nederland alle kamerleden antwoordden, reageerden nu maar 65 van de 150 nieuwe Belgische verkozenen – slechts 43 procent. Ondanks herhaaldelijk aandringen. Geloof is in de Wetstraat blijkbaar nog altijd taboe. Sommigen zeggen dat letterlijk, ze vinden hun levensbeschouwelijke keuze een privé-zaak en politiek irrelevant."

Verder schrijft Vande Vyvere: "Het is bekend dat instituten maar langzaam veranderen. Dat geldt ook voor de Kamer met haar eigen traditie en politieke cultuur. Dat onze parlementsleden niet van de ene dag op de andere een onbevangen levensbeschouwelijke reflex vertonen, valt te begrijpen. Maar we mogen wel verwachten dat de verkozenen des volks het actieve pluralisme dat elders ingang vindt, ook in het politieke halfrond ernstiger nemen."

Ook enkele kranten besteden er in hun (gedrukte) editie van vandaag aandacht aan.

2 opmerkingen:

  1. het ging weer niet om een reactie te plaatsen, soms moet ik mijn wachtwoord ingeven en weer inloggen op de site eer het gaat, strange
    nu maar hopen dat het nu gaat
    ik zie ze hier nog niet zeggen; moge God jullie zegenen na een toespraak , zoals Bush zegt in Amerika
    we hebben nog een lange weg te gaan
    had gedacht van morgen eens thuis te zijn, maar blijkbaar is er nog veel werk voor de vakantie, en morgen terug werken, zoals ik al de hele week heb gedaan
    fijne avond nog

    BeantwoordenVerwijderen