"Jordanië wijst steeds meer christenen het land uit" kopte het Reformatorisch Dagblad gisteren. Het blijkt dat Jordanië de druk op buitenlandse christenen om het land te verlaten verhoogt. Een fors aantal christenen die al lange tijd in het koninkrijk woonden, moesten de afgelopen dertien maanden het land uit.
"Plaatselijke kerken zien het beleid als een aanval op hun wettig bestaan. Ze vrezen dat de traditionele godsdienstige tolerantie in het land zal verdwijnen.
De autoriteiten hebben vorig jaar ten minste 27 buitenlandse christelijke gezinnen en individuen een verblijfsvergunning geweigerd. Een aantal van hen werkte met plaatselijke kerken samen of studeerden aan een christelijk seminarie, zo heeft Compass bevestigd.
Op één geval na hebben de autoriteiten geweigerd een verklaring voor hun besluiten te geven. Maar verscheidene mensen die werden uitgewezen, verklaarden tegenover Compass dat zij door de inlichtingendienst waren ondervraagd op het punt van evangeliseren onder moslims.
„Zij zeiden dat ik een bedreiging was voor de veiligheid in Jordanië en dat ik de samenleving destabiliseer”, zegt Hannu Lahtinen, een Finse predikant die vorige maand het land verliet.
Hoewel niet illegaal, druist „publiek proselitisme” (bekeringsijver) van christenen onder moslims in tegen het regeringsbeleid, zo meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten in zijn jaarlijks rapport over de godsdienstige vrijheid in Jordanië.
Een Jordaanse woordvoerder zegt Compass echter dat de regering alleen buitenlanders het land uitwijst die de wet overtreden hebben of oneerlijk zijn geweest in hun verzoek om een verblijfsvergunning. Er zijn incidenten geweest waarbij afzonderlijke personen de wettige regels voor hun verblijf in het land hebben overtreden of godsdienstige en publieke gevoeligheden ernstig hebben geschonden, zegt een ambtenaar, die verzoekt zijn naam niet te noemen.
Volgens voorgangers van vijf officiële evangelische gemeenten in Jordanië, die door de regering gezien worden als ”genootschappen”, hebben de autoriteiten lange tijd een grote vrijheid aan godsdienstige minderheden toegekend. Plaatselijke kerkleiders vrezen nu dat deze tolerantie onder druk komt te staan door het beleid tegen buitenlandse christenen."
ik vind dat heel erg
BeantwoordenVerwijderenwe zullen moeten bidden voor die mensen
hoorde een 2tal weken geleden, dat Europa zich zal moeten wapenen tegen de islam. In Italië, gaat er om de 4 dagen een moskee open, en dat in zo'n katholiek land.
Wij zullen moeten hard optreden tegen de islam, straks vliegen wij hier anders ook nog weg
groetjes christine