dinsdag 15 januari 2008

Moedige mietjes

"‘Christelijke moed’ is de bereidheid om te zeggen en te doen wat juist is, ongeacht de prijs die je hiervoor op aarde moeten betalen, en dit omdat God belooft je te helpen omwille van Christus. Het kost moed om iets te doen dat pijnlijk zal zijn. Soms is de pijn lichamelijk, zoals bij oorlog, of een reddingsoperatie. Soms is de pijn mentaal, zoals bij een confrontatie of controverse.

Moed is onmisbaar bij het verspreiden en bewaren van de waarheid van Christus. Jezus beloofde ons dat we op tegenstand zouden stoten bij het verspreiden van het evangelie: “Dan zullen zij u overleveren aan verdrukking en zij zullen u doden, en gij zult door alle volken gehaat worden om mijns naams wil.” (Matt. 24:9). Paulus waarschuwde dat, zelfs binnen de gemeente, trouw aan de waarheid strijd zou kosten: “Zelf weet ik, dat na mijn heengaan grimmige wolven bij u zullen binnenkomen die de kudde niet zullen sparen; en uit uw eigen midden zullen mannen opstaan, die verkeerde dingen spreken om de discipelen achter zich aan te trekken.” (Hand. 20:29-30; zie ook 2 Tim. 4:3-4).

Daarom vergen waarheidsgetrouwe evangelisatie en waarheidsgetrouw onderricht moed. Als we bij het evangeliseren of het onderrichten wegvluchten voor tegenstand, dan brengt dat oneer aan Christus."

Hier staat het volledige artikel. Het verscheen eerder in TijdSchrift. Op www.desiringgod.org is een kleine selectie artikelen voorradig in het Nederlands. Ik heb er al eerder iets van gepost.

1 opmerking:

  1. "Als we bij het evangeliseren of het onderrichten wegvluchten voor tegenstand, dan brengt dat oneer aan Christus."

    Dit artikeltje doet me enigsinds een beetje huiveren, omdat wat er staat waar is (blijven staan voor de waarheid) maar dat het vaak omgebogen wordt naar het ontketenen van een oorlog.

    ik zou liever zeggen "De liefde is ongeveinsd"
    Dit lijkt op het eerste gezicht niets met elkaar te maken te hebben.
    Maar de praktijk leert vaak dat "tegenstand" vaak is, een "mening is die niet strookt met de mijne".
    En daarbij ontaard dit vaak in een oorlog, (want je moet immers voor de waarheid staan).
    Oorlog en oeverloze discussies en uit elkaar groeien is vaak een praktijkgegven.
    En toch zou het anders kunnen!

    Rom12:9b "Heb (zelf) een afkeer van het kwade en gehecht aan het goede. Wat de broederliefde betreft, weest hartelijk voor elkaar"
    Ik denk dat daar De Geest ons op het juiste pad houdt.
    Dat de Liefde van God net het andere bewerkt in ons
    Aan de ene kant houdt je vast aan wat God je heeft geleerd, en toch blijf je de andere liefhebben, zelfs al heeft hij een andere mening.
    Natuurlijk is zonde, zonde.
    Daar wil ik zeker niet aan tornen!
    Maar het antwoord naar de andere, kan vaak op beantwoord worden met liefde, en soms minder met woorden

    hopelijk was het een beetje duidelijk :)
    Bless!!
    Edwin

    BeantwoordenVerwijderen