maandag 21 januari 2008

Gebedsweek: bestemd tot leven (dinsdag 22 jan.)


Want zo heeft ons de Here geboden: Ik heb u gesteld tot een licht der heidenen, opdat gij tot heil zoudt zijn tot aan het uiterste der aarde. Toen nu de heidenen dit hoorden,verblijdden zij zich en verheerlijkten het woord des Heren; en allen, die bestemd waren ten eeuwige leven, kwamen tot geloof; en het woord des Heren verbreidde zich door het gehele land.
(Hand 13:47-49)


Om ook te lezen: Jesaja 42:1-9

De God van de Bijbel is een God van het leven. De dood is in tegenspraak met Zijn wil en wezen. God maakt dat overduidelijk in de Opstanding van Christus: de overwinning op de dood.
De Bijbeltekst van vandaag geeft ons inzicht in de eerste zendingsreis van de apostel Paulus. De boodschap van de gestorven en opgestane Christus veroorzaakt in de stad Antiochië een opwekking. Maar de boodschap roept ook afwijzing, ja zelfs haat op. Want een God die zo handelt, spreekt alle bestaande religieuze en filosofische systemen tegen. De tegenstand leidt echter niet tot de ondergang, maar versterkt zelfs de uitbreiding van het evangelie.
De beslissing is al gevallen. De gekruisigde is verrezen. Jezus leeft, en wil ons doen leven: dat is zeker. Zonder Zijn opstanding was Handelingen er niet geweest. Zonder opstanding was het verhaal met zijn begrafenis tot een einde gekomen. Maar de geschiedenis van Jezus gaat verder. Er komt een nieuwe beweging op gang, gebaseerd op het bericht van leven. De gemeente komt in beweging, mensen komen in een persoonlijke gemeenschap met Christus. Die beweging is gebaseerd op het feit dat mensen het eeuwige leven gevonden hebben. God heeft geen behagen in de dood van de goddeloze, maar veeleer daarin, dat de goddeloze zich bekeert van zijn weg en leeft.

Wij danken ...
- dat God de God van het leven is,
- voor de veelzijdigheid en de rijkdom van het leven dat God geschapen heeft,
- dat het leven de dood overwonnen heeft door Jezus,
- voor het doel dat Hij aan ons leven geeft.

Wij verootmoedigen ons ...
- omdat ons geloven en handelen niet altijd de wil van God weerspiegelen.

Wij bidden ...
- dat we actief verantwoording dragen voor het leven,
- dat het leven bewaard en beschut blijft,
- dat vooral het begin en het einde van het leven beschermd wordt,
- dat mensen in de gemeenschap met Christus de vervulling van hun leven vinden.

2 opmerkingen:

  1. dat is wel tof zo, een bijbeltekst en dan uitleg
    misschien kan je zo eens het boek openbaring op je logje uitleggen
    nog een gezegende dag

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor je reactie Christine.
    De eerlijkheid gebiedt me om nog eens te benadrukken dat de stukjes voor de gebedsweek letterlijk uit EAV-nieuws komen, het blad van de evangelische alliantie.
    Het boek openbaring zou een hele uitdaging zijn. Wie weet of dat in de toekomst mogelijk wordt. Maar dan moet ik wschlk zelf een boek gaan schrijven. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen