vrijdag 25 januari 2008

Gebedsweek: verzorgd in moeilijke tijden (vrijdag 25 jan.)

Werpt al uw bekommernis op Hem, want Hij zorgt voor u.
(1Petrus5:7)

Doch de God van alle genade, die u in Christus geroepen heeft tot zijn eeuwige heerlijkheid, Hij zal u, na een korte tijd van lijden, volmaken, bevestigen, sterken en grondvesten.
(1Petrus5:10)

Om ook te lezen: Hand. 6:1-8

Toen de hervormer Maarten Luther lange tijd neerslachtig was, kwam zijn vrouw plots in rouwkleding zijn kamer binnen. 'Wie is er overleden ?', vroeg hij geschrokken. 'De Here God, veronderstel ik', antwoordde ze, 'aangezien je denkt dat je nu alle problemen zelf moet dragen'.

Aanleidingen om ons zorgen te maken, zijn er genoeg. Ook in het leven van een christen. Ziekte, financiële problemen, opvoedingsproblemen met de kinderen, werkloosheid, verstoorde relaties in huwelijk en gezin. Maar wat als God, ondanks onze gebeden, niet ingrijpt? Bij voortdurende problemen raken we gemakkelijk vertwijfeld: 'God helpt anderen, maar mij niet'.

Petrus schrijft over lijden. Hij weet ook dat problemen en noden niet vanzelf verdwijnen. Het leven van Maarten Luther kende tot het einde problemen. Maar lijden en zorgen zijn niet hetzelfde. Zorgen zijn een mogelijke reactie op het lijden. Een andere mogelijkheid is vertrouwen. Bezorgdheid verbetert de situatie niet, maar is wel vermoeiend. Zorgen ondermijnen onze kracht en verlammen ons. Aan ons om het onderscheid te maken tussen zorgen en vertrouwen.

Temidden van de moeilijkheden is God al aan het werk. Hij geeft ons geloofsleven een fitness-kuur. Hij wil ons oprichten, versterken, krachtig maken. God leert ons een vaardigheid die we niet goed beheersen: werpen. Al onze zorgen mogen we op hem werpen. Door vaak te oefenen, leren we het. Zo worden we mannen en vrouwen Gods, zo leren we Gods weg te volgen.

Wij danken voor ...
- de goede plannen en gedachten van God voor ieders leven,
- de toezeggingen en beloften in Zijn Woord,
- de gebedsverhoringen die we reeds meegemaakt hebben.

Wij verootmoedigen ons ...
- voor ons tekort aan geloof, hoop en bijstand,

Wij bidden voor ...
- mensen in onze omgeving die in nood zijn,
- randgroepen in onze omgeving,
- zieken en eenzamen.


Bron: EAV-nieuws, speciaal nummer Gebedsweek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten