maandag 17 december 2007

Gun jezelf een dagboek in 2008

Het nieuwe jaar is in aantocht. Het ideale moment om te bouwen aan discipline in je geloofsleven. Een dagboek kan daarbij handig zijn. Op geschenkenjacht ben ik even de christelijke boekhandel gaan leegkopen. Ondertussen ben ik op een pak interessante dagboeken gestoten, die ik graag even wat extra aandacht geef.

Als persoonlijke favoriet kies ik het "Bijbels Dagboek" door John Stott. Een zeer mooie uitgave. Het oog wil ook wat, zeker als je er een jaar wilt op kijken. Er hangt een prijskaartje aan vast, maar een auteur als Stott is zijn geld waard. Met elke dag ook nog een leesaanbeveling om verder te lezen in de Bijbel. Vandaag is dit al geen evidentie meer. 432 pagina's dik. Uitgeverij is Ark Boeken.

Een klassieker die je volgens velen toch zeker een keer in je leven moet gelezen hebben, is "Geheel voor Hem", het Bijbels dagboek van Oswald Chambers. Eén of enkele Bijbelverzen per dag, met een overdenking van ongeveer 1 pagina lang. In totaal zowat 385 pagina's (ik heb een oude uitgave bij me liggen, uitgebracht door uitgeverij Kok). Voor 20,50 euro de jouwe.

Ook van Watchman Nee is er een dagboek beschikbaar: "Een tafel in de wildernis". Voor 14,95 euro krijg je 256 pagina's. Uitgeverij Novapres. Iemand in de gemeente was er zeer lovend over.

Bij Banier verscheen (voor het eerst in 2006) "Elke dag een belofte" (369 pag.), met meditaties door de bekende prediker C.H. Spurgeon. Het promotekstje zegt onder meer: "Elke belofte van God, schrijft Charles H. Spurgeon, is een cheque. Het is niet de bedoeling dat je die alleen maar leest, bewondert en dan vergeet. Je moet ermee naar de bank om je handtekening onder de cheque te zetten en het geld in ontvangst te nemen. In dit dagboek schrijft Spurgeon elke dag over één bijbelse belofte. (...) 'Elke dag een belofte' richt zich in de eerste plaats op jongeren. De tekst werd daarom opnieuw vertaald en aangepast aan hedendaags taalgebruik." Van dezelfde auteur is er bijvoorbeeld ook "Een rots om in te wonen".

Een heel interessante uitgave vind ik "Lichtende voorbeelden", een "Dagboek voor ouders" door James & Shirley Dobson. Promo: "Hoe oud je kind ook is: elke dag draait om het inzicht dat een goede opvoeding ligt in de afhankelijkheid van God, en de eeuwige principes van het christelijk geloof. Met onderwerpen als 'het geloof doorgeven', 'opstandige kinderen', dagelijkse bemoediging'en 'loslaten; biedt dit dagboek een waardevol handvat om je kinderen op te laten groeien in geloof."
Deze uitgave van 254 pagina's dik, is te danken aan Focus On The Family/CPC en Barnabas/Jongbloed. Ik heb er even in gebladerd, en het lijkt me zeer de moeite voor zijn doelgroep. De jouwe voor 14,95 euro.

"Samen Onderweg" door Sjoerd & Gerdien Poorta is een "Dagboek voor man en vrouw".
Het wil een handreiking zijn voor alle echtparen die regelmatig willen nadenken over hun huwelijk. Volgens de uitgever is het dagboek "zeer toegankelijk en nodigt het iedere dag uit tot open communicatie tussen man en vrouw." Bij elk stukje zijn vragen toegevoegd. Een belangrijke invalshoek is dat man en vrouw als regel tijd vrij willen maken voor elkaar en zichzelf kwetsbaar op durven stellen. Prijs: 18,50 euro.

Ook voor een specifieke doelgroep is het "Dagboek Voor Jonge Tienermeiden". Het ziet er eigentijds uit en zeer "meidig" (lees: in het roze uitgevoerd). Het promotekstje zegt: "Als jij iedere dag een paar minuten besteedt aan het lezen van dit boek, kom je tot gave ontdekkingen - over God, die van je houdt en voor jou het allermooiste wil! Dit boek staat namelijk boordevol zaken die te maken hebben met Hem en jou! Verhalen die zo uit het leven van een jonge tienermeid als jij komen. Een glasheldere bijbeltekst erbij en een stevige uitspraak maken dat je meer zult begrijpen van wie God is en wat Hij in jouw leven wil doen." Volgens mij een leuk initiatief (van het IBB). Let op dat je je niet vergist wat betreft de leeftijd, de titel zegt dat het voor jonge meiden is. Voor 13,50 euro doe je een belangrijke investering in het geloofsleven van een jong meisje.

Bovenstaande lijst is heel verre van volledig! Er is bijvoorbeeld ook nog "Buitengewone toewijding", met 365 waargebeurde verhalen uit de vervolgde kerk.
Ook dagkalenders zoals "Lichtstralen" blijven voor veel mensen een dagelijkse must.
Ben je nog niet genoeg ingelicht? Surf dan bijvoorbeeld even naar www.leesenluister.nl en typ daar in de zoekfunctie eens "dagboek" in. Je krijgt meteen een gigantische lijst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten