zondag 2 februari 2014

Een van de wonderen die je nooit opmerkt: water



Sceptici die de waarheid van wonderverhalen in vraag stellen, beseffen niet dat wonderen overal rond hen heen bestaan. Neem nu bijvoorbeeld degenen die smalend doen over Jezus die op het water loopt (Joh. 6:16-24). Ze vergeten dat wat ze slikken in een glas water al een wonder is in en op zichzelf!

Sta hier eens een ogenblik bij stil. In achttien milliliter water (ongeveer twee slokken), zijn er 6 x 1023 moleculen H2O. Hoeveel is 6 x 1023? Een goede computer kan zeker 10 miljoen tellingen per seconde uitvoeren. Een dergelijke computer zou twee miljard jaar bezig zijn om tot 6 x 1023 te tellen.

Bekijk het ook eens anders. Een stapel van 500 bladzijden papier is een paar centimeter hoog. Hoe hoog zou de stapel zijn als de stapel 6 x 1023 bladzijden zou tellen? Die stapel zou reiken van de aarde tot aan de zon, niet één keer, maar meer dan een miljoen keer. Maar in ongeveer twee slokken water, heeft God zoveel moleculen verpakt.

Ik zou zeggen dat het wonder van op water lopen klein is voor de God die om te beginnen water schiep. C.S. Lewis schreef eens dat een traag wonder niet makkelijker te verrichten is dan een instant wonder. Wat ik werkelijk ongelooflijk vind zijn de verklaringen die sceptici geven aan deze ‘trage wonderen’ van het leven. Ik vind het oneindig veel moeilijker te geloven dat materie uit niets ontstond dan dat God de wereld schiep.


Uit: ‘Jesus among other Gods – Youth edition’ door Ravi Zacharias, uitg. W Publishing, 2000, blz. 70, vrije vertaling Jan Leplae.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten