Vandaag in het ND een verslag van een symposium 'Hart voor jongeren', georganiseerd door de Christelijke Hogeschool Ede en de Evangelische Hogeschool.
'Als kerken jongeren willen bereiken, moeten zij dat niet doen door klakkeloos de vormen van de heersende cultuur over te nemen, maar door een baken van rust, structuur en zekerheid te zijn in een jachtige wereld.
Uit de verschillende toespraken bleek dat de verwarring groot is: jongeren groeien op in een cultuur die verwacht dat ze zich zoveel mogelijk ontplooien, maar die anderzijds voorschrijft dat ze toch ook vooral uniek en individualistisch moeten zijn. En kerken zoeken op hun beurt in verwarring naar manieren om met deze ontwikkelingen om te gaan.
Volgens onderwijskundige De Kock (verbonden aan De Driestar in Gouda en de Evangelische Hogeschool in Amersfoort) zullen christenen - "ouders én jongeren" - in elk geval moeten leren "integraal christen" te zijn. "Je christelijke geloof is niet een uiting van een stukje van je identiteit, maar moet het diepste wezen van wie je bent stempelen. De kerk als gemeenschap dient daarbij als een oefenplaats die je identiteit buiten de kerkmuren vulling geeft. De kerk als een leerrijke omgeving dus, met voorbeeldfiguren die model kunnen staan voor hoe dat christenleven eruit kan zien."
Volgens De Kock hebben kerken tegenwoordig te sterk de neiging hun heil te zoeken in nieuwe structuren en initiatieven, als zij jongeren willen bereiken. "We moeten van alles gaan doen, organiseren, commissies vormen en activiteiten ontplooien. Daar word ik moe van."
Christelijke betrokkenheid is volgens hem echter in de eerste plaats: bewogenheid met de ander. "Daarvoor is niet in de eerste plaats een activiteit nodig, maar een houding, niet een nieuwe structuur, maar ontmoeting. Loop gewoon een eindje met jongeren op, en deel je hart met hen."
Dat is volgens De Kock een opdracht voor elke christen. "En daarom: laat de kerk een lokale gemeenschap zijn waarin ontmoetingen tussen alle generaties kunnen plaatsvinden, om zo met elkaar te leren geloven."
Ook drs. Johan van Vugt, docent aan de Christelijke Hogeschool Ede en aan de Evangelische Hogeschool, ziet het niet als oplossing dat kerken de trends van de wereld gaan volgen. "Jongeren krijgen in de wereld mee dat ze, ook wat betreft hun religie, vrijuit moeten hoppen en shoppen. Wat is de uitdaging voor de kerk om deze jongeren iets te bieden? In deze tijden van verwarring moeten kerken jongeren rust, structuur en zekerheid bieden."
Corjan Matsinger, trainer bij Youth for Christ, pleitte er juist voor om jongeren in de kerk de ruimte te geven te experimenteren, en hen zelf nieuwe initiatieven te laten ontplooien. "Jongerenparticipatie is een van de belangrijkste middelen om als kerk jongeren te bereiken."
Van Vugt gaf toe net als De Kock met gemengde gevoelens te kijken naar "allerlei initiatieven die kerken ondernemen om jongeren te bereiken". "Hoe ver moet je gaan in het aantrekkelijk maken van het evangelie voor de mens? Verliezen wij niet uit het oog dat de boodschap van het evangelie per definitie haaks staat op de boodschap van deze wereld?"'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten