woensdag 27 januari 2010

"Kleine overlevenden groot probleem in Haïti"



Het Nederlandse Trouw schetst vandaag op zijn website een weinig rooskleurig beeld van de situatie van Haïtiaanse kinderen na de aardbeving: "Kleine overlevenden groot probleem in Haïti". Velen zijn aan hun lot overgelaten en ten prooi aan ziektes, kinderlokkers en andere gevaren.

Hieronder het volledige artikel:



De kleinste overlevenden van de catastrofale aardbeving in Haïti vormen een van de grootste problemen. Veel van de duizenden kinderen die rondzwerven in de tentenkampen in Port-au-Prince, hebben niemand die voor ze zorgt, zeggen hulporganisaties. Ze dreigen ten prooi te vallen aan ziektes, kinderontvoerders en andere gevaren.

"Ze zijn zeer kwetsbaar", zegt Kate Conradt, een woordvoerster van hulporganisatie Save the Children. Ze zegt dat de Verenigde Naties schatten dat er één miljoen kinderen rondlopen die in ieder geval één ouder hebben verloren bij de aardbeving van 12 januari.

Sommige jonge Haïtianen zijn zelfs uit ziekenhuizen ontslagen zonder dat er iemand was die verder voor ze kan zorgen. Er zijn gewoon niet genoeg bedden.

"Hulporganisaties wordt geadviseerd om kinderen die alleen zijn in de gaten te houden en door te sturen naar kindvriendelijke plekken", stond in het laatste rapport van de VN over de situatie.

UNICEF, de VN-organisatie voor kinderen, is -samen met het Rode Kruis en Save the Children- begonnen met de registratie van kinderen die risico's lopen en heeft drie weeshuizen aangewezen die als tijdelijke opvang moeten dienen, zegt Bo Viktor Nylund, een adviseur van UNICEF.

Save the Children heeft 'kinderplekken' ingericht in dertien tijdelijke onderkomens. De drie organisaties werken samen en hebben een database opgezet om gescheiden familieleden te herenigen.

"Dit is slechts het begin", zegt Nylund. "Gezien het aantal mensen dat bij de aardbeving is omgekomen, verwachten we dat er duizenden kinderen zijn die beide ouders hebben verloren."

In Port-au-Prince zorgt vrijwilliger Winston Price, een in Haïti geboren New Yorker, voor tachtig kinderen in vier tenten op het terrein van het ziekenhuis. Een aantal is binnen gebracht zonder enige aanwijzingen over hun ouders. Price kan er slechts naar raden.

"Misschien zoeken sommige ouders niet eens naar hun kinderen, omdat hun huis is vernietigd en ze waarschijnlijk dachten dat het kind binnen was", zegt hij. "Maar als het toch gered is, vinden ze elkaar moeilijk terug."

Alleengelaten kinderen zijn overal. In een van de 'kinderplekken' van Save the Children zitten 25 kinderen die geen volwassenen hebben die voor ze zorgen, zegt Conradt. Ze hebben sinds de beving zo'n zesduizend kinderen geholpen. In de afgebakende 'kinderplekken' kunnen de kinderen spelen terwijl een volwassene op ze let.

Zulke plaatsen beschermen de kinderen onder andere tegen ontvoering door kinderhandelaren, al een groot probleem in het Haïti van voor de beving. Duizenden kinderen werden overgedaan aan andere families om als bediende te werken, zegt een medewerker van Save the Children.

Kinderen verdwijnen ook uit ziekenhuizen, zegt Véronique Taveau, een UNICEF-woordvoerster in Genève. UNICEF heeft de beveiliging bij ziekenhuizen en weeshuizen verhoogd.

Dinsdag maakte Marie Laurence Jocelyn-Lassegue, minister van communicatie en woordvoerster van de regering, bekend dat adopties tijdelijk worden stopgezet, uit angst voor corruptie en mazen in het systeem.

"Van sommige kinderen weten we niet of de ouders leven of niet", zei Jocelyn-Lassegue.



Hier kun je nog foto's bekijken van enkele dagen na de aardbeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten