vrijdag 15 januari 2010

Help Tearfund de nood lenigen in Haïti





Onderstaand bericht komt integraal van de site van Tearfund ...
Helemaal onderaan wordt ook het rekeningnummer voor uw giften vermeld.


De foto is afkomstig van Boston.com, waar nog talrijke foto's een beeld geven van de situatie.


Aardbeving Haïti (verslag van ter plaatse)

(bericht geplaatst op 15 januari rond de middag door Cécil Van Maelsaeke)
Hier volgt het verslag van Jean Claude Cerin, nationaal vertegenwoordiger voor Tearfund UK in Haïti.

Beste vrienden en collega’s,

Ik waardeer zeer jullie ondersteuning en al jullie gebeden voor ons in Haïti. De ramp is enorm . Wij zijn orkanen gewoon, geen aardbevingen. De laatste hevige aardbeving vond plaats in het noorden van Haïti in 1847, bijna 200 jaar geleden. De mensen hebben bijgevolg geen goede reflexen opgebouwd voor dit en zijn niet getraind om hun overlevingskansen te verhogen. De ramp is algemeen genomen zeer ernstig omdat er zoveel gebouwen ingestort zijn tijdens de piekuren, om 16.45 u – scholen, universteiten, regeringsgebouwen, de VN hoofdkwartieren, hotels, supermarkten, hospitalen, enz. Verschillende belangrijke personen bij de overheid, de kerk, de zakelijke wereld zijn overleden en de vele doden onder de gewone bevolking zijn niet te tellen.

De huidige situatie is zeer kritiek. Er is geen georganiseerde hulpverlening van de regering, die verlamd lijkt te zijn. Zelfs de VN strijdkrachten zijn heel traag om te reageren daar zij zelf grote verliezen hebben geleden, waaronder het hoofd van MINUSTAH en zijn assistent. Het is moeilijk zich te verplaatsen omdat er geen benzine wordt verkocht, de stroomvoorziening is weggevallen en er is geen interne communicatie. Hospitalen die niet vernield werden, hebben hun deuren gesloten omdat zij overstelpt worden en de gewonde bevolking moet het stellen zonder zorgen.

Er overheerst een algemeen gevoel van angst onder de bevolking, angst voor de terugslag. Er zijn ook veel zwaar beschadigde gebouwen die nog verder dreigen in te storten. De lichamen van de overledenen stapelen zich op en niemand weet hoe hiermee om te gaan. Ze gooien de lichamen dan maar gewoon in de straat en verwachten dat de regering die weg zullen halen. Dit zal echter niet snel gebeuren en dit kan leiden tot een catastrofe en tot een ernstig gezondheidsgevaar.

Ik heb nog niet veel informatie ontvangen van onze verschillende partners doordat de communicatie volkomen ontwricht is. Van zodra de communicatie hersteld is tussen de netwerken, zal ik met hen in contact treden voor verdere vaststellingen.

Wat ons betreft, ons huis en kantoor zijn zwaar beschadigd door de aardbeving. De huizen van mijn twee werkmakkers (administratie en chauffeur) zijn eveneens vernield. Gelukkig verloor niemand voorlopig het leven. Ik stel jullie gebeden op prijs voor het gezin van de broer van mijn chauffeur. Zij hebben vier kinderen, die onder het puin begraven lagen na de aardbeving. Twee onder hen werden gered en men zoekt nog steeds verder voor de andere twee kinderen.

Verzoek om gebed - bid voor:

· Wijsheid voor de overheid die overweldigd lijkt en totaal onvoorbereid is dit.

· Een snelle respons van de regering en van de internationale gemeenschap om deze crisis aan te pakken.

· De getroffen bevolking van Haïti, voor troost voor zovelen die hun doden moeten begraven.

· Adequate verzorging van de vele gekwetsten

· De Tearfund partners die hun eigen doden en verliezen moeten verwerken, bovenop het voorbereiden van interventies om hulp te verlenen.

· De kerk van Haïti, dat die in staat mag zijn om te handelen in liefde, met zorg en hoop voor een bevolking die de straten oploopt als schapen zonder herders.

· Voor de Tearfund-equipe in Haïti, dankbaar dat zij zelf gespaard bleven, maar nu moeten omgaan met zoveel materiële verliezen en de inspanningen om zoveel mogelijk te helpen via onze partners.


Hartelijke zegen toegewenst,
Jean Claude Cerin
Représentant National – Haïti
Tearfund UK





Een eerste bericht luidde:

Aardbeving Haïti

Geplaatst 13 jan. 2010 14:49 door Cécil Van Maelsaeke (later bijgewerkt door webmaster Tearfund)

Op dinsdag 12 januari, werd de bevolking op Haïti omstreeks 22.00 uur onze tijd, opgeschrikt door een hevige aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag amper op 16 km van de dichtbevolkte hoofdstad Port-au-Prince en in een gebied met 2,2 miljoen inwoners.

Volgens diverse berichten is dit de ergste aardbeving op Haïti sinds 200 jaar. Er volgden verschillende zware naschokken met een kracht tot 5,9 die voor modderlawines en het verder vernielen van gebouwen zorgden. Velen brachten noodgedwongen de nacht buiten op straat door, bevangen door angst en paniek. Volgens de eerste berichten is er sprake van miljoenen mensen, die getroffen zijn door deze beving.

Een ooggetuige vertelde dat de stad "gewoon grijs zag van het stof".

Via een spoedteleconferentie met de leden van onze internationale interventiegroep Integral, zijn wij op de hoogte gebracht van de zeer ernstige toestand en bereiden wij de hulpinterventies voor.

Verschillende leden van onze groep hebben nu reeds mensen ter plaatse: medische teams, stafleden die samenwerken met lokale kerken voor een betere gezondheidszorg voor vrouwen en kinderen, opvang van weeskinderen en de verbetering van de levensomstandigheden van kwetsbare gezinnen. Zij zullen ons in de komende dagen blijven informeren over de toestand en over hun inspanningen om de ergste nood te lenigen. Onze internationale hulp is dringend nodig. Bijkomende urgentieteams en hulpgoederen worden samengesteld.

U kunt Haïti helpen

Stort op rekening 435-9190001-10 van Tearfund,
met de vermelding "Noodhulp Haïti".
(IBAN BE41 4359 1900 0110 BIC code KREDBEBB)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten