zaterdag 12 juli 2008
"Jongvolwassene is opvallend religieus" (behalve in Europa)
Bericht uit het Reformatorisch Dagblad:
"Jongvolwassenen nemen de godsdienst veel serieuzer dan vaak wordt aangenomen. Zo’n 85 procent van de mensen van 18 tot en met 29 jaar ziet zich als religieus. Bijna de helft noemt zich zelfs diep religieus: zij bidden vaak en houden zich intensief met godsdienstige kwesties bezig.
Dat blijkt uit een onderzoek dat de Bertelsmann Stichting in het Duitse Gütersloh vorig jaar onder ongeveer 21.000 jongvolwassenen in 21 landen heeft gehouden. De stichting ondervroeg hen in verband met de Wereldjongerendagen, die volgende week in Sydney worden gehouden. Ongeveer 13 procent gaf aan helemaal niets met geloof en religie te hebben.
Zoals in eerder onderzoek al is gebleken, zijn er grote verschillen tussen West-Europa enerzijds en de Verenigde Staten, de islamitische landen en de ontwikkelingslanden anderzijds. Vier op de vijf protestanten buiten Europa vinden zich diep religieus. In Europa is dat slechts 7 procent. De rooms-katholieke jongvolwassenen bieden hetzelfde beeld. Buiten Europa is ruim twee derde zeer godsdienstig, erbinnen ongeveer een kwart.
In landen als Nigeria en Guatemala bidt 90 procent van de jongvolwassenen volgens het onderzoek zeker één keer per dag. In India, Marokko en Turkije geldt dat voor driekwart van de ondervraagden.
Daarentegen bidt in Frankrijk slechts 9 procent van de mensen van 18 tot en met 29 jaar zeker één keer per dag. In Rusland is dat 8 procent en in Oostenrijk 7 procent. Bij de westerse landen vormen de jongvolwassenen in de Verenigde Staten een uitzondering. Meer dan de helft van de ondervraagden bidt elke dag.
In islamitische en ontwikkelingslanden zijn jongeren nagenoeg even religieus als hun voorouders. Van de Marokkaanse jongvolwassenen gelooft bijvoorbeeld 99 procent in een leven na de dood. Bij Brazilianen, Turken en Nigerianen ligt dat percentage op 90. In het Westen neemt de betrokkenheid op geloofszaken echter duidelijk af bij jongere generaties.
De meeste gelovigen in Europa zien seksualiteit en relaties als een privézaak. Slechts 7 procent van de jonge protestanten en 14 procent van de jonge rooms-katholieken daar zeggen dat hun geloof invloed heeft op hun seksueel gedrag. Buiten Europa ziet ongeveer twee derde van de protestanten en ruim de helft van de rooms-katholieken een verband tussen godsdienstigheid en seksualiteit."
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten