zondag 29 juni 2008

Prince Caspian ... Een glimp



Deze week filmpremière van Prince Caspian, deel 2 uit de Narnia-reeks.
Henk Medema mocht de film al zien en geeft op www.medema.nl zijn eerste indruk:


"Als ‘t lukt, schrijf ik binnenkort wel ergens een echte filmrecensie. Nu even een eerste indruk, en die kwam toch, net als bij het eerste deel, van Lucy, de jongste van de vier kinderen. Lucy is inderdaad opnieuw wat haar naam ook aangeeft: een draagster van licht. Susan, Peter, Edmund en nu ook Caspian hebben kloekmoedig gestreden voor Aslan. Maar Lucy heeft Aslan gezien, en de glans straalt van haar gezicht af."

...

"Ook als de overwinning behaald is, is Lucy het dichtst bij Aslan. En als ze weer terug zijn in Engeland – een beetje anders dan in het boek, namelijk in de ondergrondse in Londen – zie je de glans nog op haar gezicht. Een soort heimwee, maar ook een binnenpretje. Als van een groot geheim, een heerlijke blijdschap, iets wat ze heeft meegemaakt, en dat niemand haar kan afpakken.

Lucy is maar één van de vier kinderen die in de Narnia-reeks de hoofdpersonen vormen, en het diepe, kinderlijke geloof en de blijdschap die ze uitstraalt zijn maar één aspect van het christelijke geloof. Gevochten moet er ook worden, een harde en soms bijna hopeloze strijd. ‘Aslan verwacht van ons dat we voor hem opkomen’, weet Peter. Het Koninkrijk van God bestaat niet in woorden, maar in kracht. Maar ik bewaar toch een heel speciaal plekje in m’n hart voor Lucy. Ze weet anderen te bewegen haar te volgen, omdat zij een glimp heeft opgevangen van de Overwinnaar. Zoiets zou ik best willen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten