dinsdag 29 april 2008

Jongeren respecteren wie authentiek is

Steeds meer kinderen en jongeren zijn depressief, gaan ongelukkig door het leven of willen dood. Dat blijkt althans uit recente berichtgeving in De Standaard. Is dat wel zo of jagen dergelijke alarmerende verhalen ouders nodeloos schrik aan? Iedere adolescent vraagt zich af en toe af: wie ben ik en wat doe ik op deze wereld? Een tienerleven kent meestal wel enkele rare bochten. Dat heet identiteitsvorming.

Jonge ouders worden almaar onzekerder in het opvoeden van hun kinderen. (...)

Meer dan ooit doen ouders hun best hun opgroeiende kind alle mogelijke kansen tot ontwikkeling te bieden. De vraag is: hoe wordt dat ingevuld? Helpen ouders hun kind door het zoveel mogelijk materieel comfort te bieden? Moet een kind vooral veel nevenactiviteiten hebben om tot volle ontplooiing te komen? Kinderen noch ouders zijn gebaat bij een hectisch bestaan, zo leiden we stilaan af uit de realiteit. Welke ouder durft te bekennen dat zoon- of dochterlief op woensdag geen buitenschoolse activiteit heeft, maar een beetje rust, een boek leest of buiten gaat ravotten? Kinderen krijgen niet minder ontwikkelingskansen omdat ze in een week slechts twee in plaats van vier activiteiten hebben. Ze verliezen niets, integendeel, ze winnen, en de ouders met hen. En de winst heet: rust en tijd.

Rustig thuis zijn zit er voor veel kinderen niet meer in. Nochtans is een rustbrengende omgeving ontzettend belangrijk in de opvoeding. Alleen dan kan een klimaat van geborgenheid groeien, al is dat in een samenleving met steeds meer ontwrichte gezinnen niet gemakkelijk. Maar wanneer de ouders in een hels tempo leven, leren kinderen nooit dat het ook anders kan.

(...) Opvoeden is jongeren leren doorzetten, ook als het moeilijk is of een inspanning vraagt. Afspraken maken, grenzen stellen, en over sommige zaken niet discussiëren: ook dat is opvoeding. Maar ouders durven dat almaar moeilijker, zo geven psychiaters aan. Net daarom heeft onze samenleving nood aan initiatieven die jonge ouders helpen in hun opvoedingstaak. De vraag naar extra psychiaters zal vanzelf teruglopen.

De huidige generatie jongeren heeft respect voor wie authentiek en oprecht is. Ze moeten niet weten van de leerkracht die hip doet om te scoren, maar appreciëren de lesgever die klassiek maar degelijk les geeft, en die vooral zichzelf is. ‘De jeugd van tegenwoordig’ stuurt aan op authenticiteit en eerlijkheid. Zij voelen aan dat door de vele rollen die ze dag in dag uit spelen, er weinig tijd overblijft om echt te zoeken waar ze naartoe willen in het leven. Huis-tijd en rust-tijd bieden jongeren weliswaar geen garantie om aan een depressie te ontsnappen, maar het helpt op zijn minst om minder kwetsbaar te staan. Tijd dus voor een time-out in het gezin?


(Gedeelte uit het opiniestuk "Rust en tijd voor jeugd" door Hilde Ingels, Tertio 428 - 23 april 2008. Wil je de volledige tekst lezen? Klik dan hier)

2 opmerkingen:

  1. "Opvoeden is jongeren leren doorzetten" Ik las even per ongeluk "jongleren" ... Deed me denken aan het volgende:

    Jongleren met de dingen des levens; laten zien dat je zelf ook niet alle antwoorden hebt; eerlijk toegeven als je fout zit; oprecht en kwetsbaar zijn. Jongleren met je levensbezigheden, precies daar waar ze kunnen toekijken. Dat is authenticiteit.

    Bedankt voor het mooie stukje!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor je reactie Henri!
    Ik herken het zoeken naar echtheid bij de jongeren.

    grtn
    Jan

    BeantwoordenVerwijderen