maandag 22 september 2008

"Elk jaar worden 170.000 christenen vermoord"

Vandaag in het Nieuwsblad:

Elk jaar worden 170.000 christenen vermoord

Op 3 januari 2007 schoten gewapende mannen in Mosul (Irak) pater Ragheed Ganni dood. Pater Ganni (34) is een van de naar schatting 170.000 christenen die jaarlijks omwille van hun geloof van het leven worden beroofd.

Volgens de organisatie Oostpriesterhulp hebben wereldwijd ruim 200 miljoen christenen te maken met vervolging. Kerk in Nood/Oostpriesterhulp is een internationale organisatie die hulp verleent aan christelijke kerken die het moeilijk hebben.

Haar Britse zusterorganisatie Aid to the Church in Need publiceert nu het rapport Persecuted and forgotten (Vervolgd en vergeten), over de vervolging van christenen in de periode 2007-2008. 'Het lijkt een beetje aan de Westerse wereld voorbij te gaan, maar christenen zijn de meest vervolgde groep ter wereld', zegt John Pontifex die het rapport opstelde.

Schrijnende voorbeelden van christenvervolging vind je in Irak, zegt Uma Wijnants, directeur van Kerk in Nood België. 'In 1987 waren daar nog 1,4 miljoen christenen, vandaag zijn het er amper 400.000. Maar ook in een land als Israël hebben christenen het niet onder de markt. Daar zakte hun aantal de jongste zestig jaar van 20 naar 1,5 procent van de bevolking.'

Volgens Wijnants zijn christenen in India de jongste tijd vogelvrij verklaard. 'Vooral in het zuiden worden kerken platgebrand. De aartsbisschop heeft na doodsbedreigingen door extremistische hindoes een veiliger onderkomen moeten zoeken.' In augustus werd in Zuid-India de karmeliet Thomas Pandippallyil (37) ontvoerd terwijl hij onderweg was naar zijn kerk om er de mis te lezen. Hij werd gemarteld en uiteindelijk op gruwelijke wijze vermoord.

Kerk in Nood publiceert nu een lijst van dertig landen waar christenen aan het kruis worden genageld of waar hen op zijn minst het leven zuur wordt gemaakt: Algerije, Bangladesh, Belarus, Bosnië-Herzegovina, Birma, China, Cuba, Egypte, Eritrea, India, Indonesië, Iran, Irak, Israel, Palestina, Kazachstan, Libanon, Malediven, Nigeria, Noord-Korea, Pakistan, Rusland, Saudi-Arabië, Sri Lanka, Sudan, Turkije, Oezbekistan, Venezuela, Vietnam en Zimbabwe. Soms gaat het om 'gewoon' pesten, maar in enkele landen gaat het veel verder. In veel landen worden moslims die zich bekeren tot het christendom voor de rechtbank gebracht of veel eerder al van kant gemaakt.

In Algerije is dit jaar al ruim de helft van de protestantse kerken op bevel van de overheid gesloten. De nieuwe godsdienstwetten in het land zouden het mogelijk maken dat voor het einde van dit jaar alle protestantse kerken dicht zijn. In maart van dit jaar werd Habiba Qawider in de stad Tiaret op de bus gearresteerd omdat ze christelijke lectuur bij zich had. De openbare aanklager eist nu drie jaar gevangenisstraf tegen haar. De aartsbisschop van Algiers heeft de regering gevraagd de zaak ongedaan te maken.

In juni vorig jaar verjoegen Iraakse soldaten de nonnen van het klooster van de Heilige Harten in al-Dora (Irak). Ze richtten het klooster in als hun hoofdkwartier. Libanon schafte vorig jaar Goede Vrijdag af als officiële feestdag, China verbood op 24 mei dit jaar een katholieke bedevaart naar Sheshan, in de buurt van Shangai. Een samenscholingsverbod in de aanloop van de verkiezingen in Zimbabwe leidde ertoe dat kerkdiensten niet meer mochten plaatshebben. In juli van dit jaar weigerde de douane in Oezbekistan een lading van 11.000 bijbels te klaren.

Het kan nog erger. In december 2007 werd in Smyrna in Turkije de Italiaanse kapucijnerpater Adriano Francini (65) neergestoken door een 19-jarige moslim. In januari van dit jaar raakte in Bangladesh een zeventigjarige vrouw zwaar verbrand bij een aanval die was bedoeld om haar te laten boeten voor het feit dat zij zich wilde bekeren tot het christendom. In april werd in Bagdad de Syrisch-Orthodoxe priester Youssef Adel Abody doodgeschoten. In mei werd in Gaza Rami Ayyad vermoord, de uitbater van een christelijke religieuze boekhandel.

In het rapport Persecuted and forgotten worden honderden religieus geïnspireerde moordpartijen en andere misdrijven aan de kaak gesteld. 'Dat zijn dan nog maar enkel de zaken waar we weet van hebben', zegt samensteller John Pontifex.

Of er over de verre kerken ook goed nieuws te melden valt? 'Jazeker', zegt Uma Wijnants. 'Al is in Cuba lang niet alles koek en ei, toch heeft kardinaal Bertone daar in februari van dit jaar nog een nieuwe kerk mogen inwijden.'


Het Nieuwsblad vermeldt onder zijn artikel nog volgende links:

www.kin-aed-be.org
www.helpiraqichristians.com
www.martyrs.oholy.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten