vrijdag 12 september 2008

6 essentials voor de Bijbelstudent in de dop


Wil je een m/v van degelijke bijbelstudie worden, dan zijn er volgens Mark Driscoll op zijn blog "The Resurgence" 6 essentials. Hieronder de lijst.

(Klik even door naar The Resurgence via de link hierboven, dan vind je in Driscolls oorspronkelijke blog alle links. Ze allemaal kopiëren ging voor mij teveel werk vormen.)



1. Een goede Bijbelvertaling

"Elke christen heeft een goede Bijbel nodig die hij vlot kan lezen en ervan genieten." Tegelijk geeft hij een paar goede Bijbelvertalingen door uit het Engelse taalgebied. Wat hij niet vermeldt maar ook belangrijk lijkt: gebruik een vertaling voor je Bijbelstudie. Een vertolking (zoals Het Boek of Groot Nieuws Bijbel) is goed voor andere doeleinden maar is niet aangewezen voor je Bijbelstudie.


2. Enkele goede Christelijke boeken

In het Engels taalgebied bestaan er aan aantal boekjes/boeken met een overzicht en/of bespreking van de beschikbare overzichtscommentaren en de commentaren per Bijbelboek. Heel handig. Volgens Driscoll is "A Commentary and Reference Survey by John Glynn" door John Glynn hier een referentie. Van anderen hoorde ik al Carson aanbevelen op dat vlak. Ook online is er heel wat te vinden, zie bijvoorbeeld de site
bestcommentaries.com die ik een tijd geleden al eens onder de aandacht bracht.


3. Goed (gratis) online studiemateriaal

Weer voor het Engels taalgebied geeft Driscoll een paar tips (ReGreek, CCEL, Crosswalk, E Sword, enz). Ik houd me aanbevolen voor allerlei tips in het Nederlands.
www.biblija.net vind ik trouwens een handige site voor het raadplegen of vergelijken van Bijbelvertalingen in het Nederlands of als concordantie.


4. Goede Bijbelsoftware

Waar blijft de gedreven Nederlandstalige uitgever? Of mis ik iets?


5. Enkele goede websites

Je vindt online een pak materiaal, vaak gratis: artikels, boeken, blogs, mp3's enz.
Driscoll vermeldt bijvoorbeeld Desiring God (van Piper) of Covenant Seminary met zijn uren downloads van allerhande cursussen rondom de Bijbel.
Ook zijn eigen Mars Hill Church geeft online honderden uren preken die je zo kunt downloaden.
Ook nog aanbevolen:
equip.org
www.christianitytoday.com/history
www.monergism.com


6. Een goede gemeenschap

Het grootste deel van de Bijbel werd geschreven aan groepen mensen en wordt daarom ook best bestudeerd in groep met andere christenen. Regelmatig bezoeken van bijbelstudiegroepen of -klassen en de zondagse kerkdienst is essentieel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten