dinsdag 30 september 2008

Muziek troost voor even, het evangelie voor eeuwig



Bij Bob Kauflin lees je: “Why Theology in Songs is Important”. Zijn post gaat echter veel verder dan een gewone bespiegeling, lees maar eens de dramatische omstandigheden (vrij vertaald).



“Ik ken Terry Stauffer niet persoonlijk (…) maar hij blogde over een een lied (…) ‘How Sweet and Aweful is the Place’ (door Sovereign Grace, gemeente van Kauflin, JL). Hij is voorganger in Alberta, Canada. Dat was het enige dat ik wist. Tot gisteren.

Gisteren becommentarieerde iemand een post waar ik verwees naar Terry en die persoon liet heel droevig nieuws achter. Emily Stauffer, de dochter van Terry, werd afgelopen zaterdagnamiddag vermoord terwijl ze een wandeling maakte. Ze was 14 jaar oud.

In Gods voorzienigheid bestudeerde Terry recent het boek Job, en hij schreef onlangs een post over de cd ‘Come Weary Saints’ van Sovereign Grace, een cd die we samenstelden voor mensen die door moeitevolle tijden gaan. Wanneer we songs samenstellen voor een project, dan proberen we muziek te schrijven die mensen zullen willen zingen en beluisteren, maar net zo goed mikken we op het schrijven van liederen die rijk zijn in Bijbelse waarheid en het evangelie weerspiegelen.

Muziek kan ons enkel emotioneel vertroosten en voor een korte tijd. Maar het evangelie vertroost ons op elk vlak en voor eeuwig.

Dus was het bemoedigend te horen hoe God de liederen gebruikt heeft die we schreven, en zeker ook andere, niet alleen om Gods zorg en genade te communiceren aan de Stauffers gedurende deze moeilijke periode, maar ook om hen hiervoor voor te bereiden.

Gisteren deelde Terry wat van zijn gedachten:
In augustus kochten we een cd van Sovereign Grace Music, ‘Come Weary Saints’, en ik postte een korte aanbeveling ervoor in het begin van september. Dit album, samen met ‘Valley of Vision’ en andere albums van Sovereign Grace zijn een reddingsboei geweest voor ons gezin sinds we het nieuws over Emily’s dood vernamen. Onze kleine meisjes, 7 en 9, gingen de laatste 2 dagen slapen terwijl ze luisterden naar deze liederen.

Mijn vrouw Juanita gaf als commentaar dat een lied, ‘It Is Not Death to Die’, haar aangreep vanaf het eerste ogenblik. Ik herinner me dat ze dit vertelde toen we voor het eerst naar de cd luisterden. Nu weten we waarom.

De rest kun je hier lezen."



Kauflin roept ons nog op te bidden voor de familie Stauffer, dat ze in hun verdriet zich ook heel erg bewust zouden zijn van Gods sovereine, liefhebbende en wijze zorg, die op het hoogst werd bewezen in het geven van Zijn Zoon voor onze redding.

Hieronder nog de song waarnaar verwezen wordt in de post. Inderdaad krachtig en prachtig werk. Meer weten over de Sovereign Grace cd’s? Klik dan hier. Wil je fragmenten beluisteren van het album in kwestie, dan klik je hier.

IT IS NOT DEATH TO DIE


It is not death to die
To leave this weary road
And join the saints who dwell on high
Who’ve found their home with God

It is not death to close
The eyes long dimmed by tears
And wake in joy before Your throne
Delivered from our fears

O Jesus, conquering the grave
Your precious blood has power to save
Those who trust in You
Will in Your mercy find
That it is not death to die

It is not death to fling
Aside this earthly dust
And rise with strong and noble wing
To live among the just

It is not death to hear
The key unlock the door
That sets us free from mortal years
To praise You evermore
O Jesus, conquering the grave
Your precious blood has power to save
Those who trust in You
Will in Your mercy find
That it is not death to die

Original Words by Henri Malan (1787-1864). Translated by George Bethune (1847).
Music, Chorus and Alternate Words by Bob Kauflin.
© 2008 Sovereign Grace Praise (BMI). Sovereign Grace Music, a division of Sovereign Grace Ministries.
From Come Weary Saints. All rights reserved. International copyright secured.
North American administration by Integrity Music. International administration by CopyCare International.

zaterdag 27 september 2008

Overvloedige genade - wat een geruststelling

"Er is meer genade in Christus dan zonde in ons."

Altijd mooi als de Heer je een tekst op het hart drukt. Dat gebeurde ook met bovenstaande uitspraak van Richard Sibbes (Works, I:47). Op 2 dagen tijd 2 keer tegengekomen. Balsem voor het zondige hart.

In het Engels klinkt het zo: "There is more mercy in Christ than sin in us."

Tip: conferentie Desiring God 2008


Volg de National Conference van Desiring God online via hun blog.

Sprekers zijn John Piper (hoe kon het anders), Sinclair Ferguson, Bob Kauflin, Daniel Taylor, Paul Tripp en Mark Driscoll. Thema is 'De kracht van woorden en het wonder van God' (zie afbeelding hierboven).
De eerste boodschap van Sinclair Ferguson staat al online: een uitleg van Jak.3:1-12.
Ook het panelgesprek met Piper, Ferguson en Driscoll vind je al terug via de blog. Klik op 'listen' of 'download', want tekstueel gaat het slechts om samenvattingen of zelfs gewoon een weergave van de vragen.

vrijdag 26 september 2008

Themanummer Ellips door CV-Film



Zeven medewerkers van CV-Film penden 7 bijdragen neer voor het septembernummer - een themanummer - van Ellips. Lees op de site van CV-Film verder voor de inhoudsopgave of bestel je exemplaar bij uitgeverij Medema.

Nieuw (werk)boek, nieuwe site: plant een kerk


Vandaag presenteert Ronald v/d Molen zijn nieuwe boek 'Plant een kerk' aan Stefan Paas, Bram Krol en Matthijs Vlaardingerbroek. Het boek bevat verhalen van projecten in Nederland, Bijbelse principes, belangrijke lessen én valkuilen bij gemeentestichting. Tegelijkertijd wordt de website Planteenkerk.nl gelanceerd.
Lees op de site van CV-Koers een voorpublicatie uit het boek.

Gratis werkboek - DNA van gemeentestichting

Via deze pagina kun je het gratis werkboek bij het boek 'Plant een Kerk' downloaden. Het op papier zetten van het DNA van de gemeente die je wilt gaan stichten of hebt gesticht werkt vaak bijzonder stimulerend. Dit werkboek biedt je daartoe alle gelegenheid.

Misschien is dit je eerste kennismaking met het DNA-model. Daarom in enkele regels een introductie. Het DNA van gemeentestichting is gebaseerd op het Human Capitol Development-model van de training- en coachingsorganisatie Krauthammer. Dit model wordt door hen al jarenlang en met veel succes in tal van landen gebruikt om personen, bedrijven en instellingen te helpen bij het omzetten van visie in actie.

In het boek 'Plant een Kerk' is dit model organischer gemaakt en bestaat het uit drie onderdelen:

Droom (wortels) Stevig geworteld in Christus om zwaar weer te kunnen trotseren
Netwerk (stam) Stabiel en gezond om groei mogelijk te maken
Actie (vruchten) Zichtbare resultaten van een gezonde gemeente

Download hier het werkboek (268 Kb)

Komt je grijze massa de kerk nog binnen (en buiten)?

Stukje van Jos de Keijzer op www.habakuk.nu:
"Nee tegen anti-intellectualisme in de kerk"

"De kerk in het Westen lijdt aan anti-intellectualisme. Een afkeer van diep nadenken en geleerd overkomen. Een angst om slim te zijn en de indruk te wekken een dik boek gelezen te hebben. Weerzin om de moeite te nemen kennis te verwerven. Laat ik kort enkele oorzaken noemen waarbij we onderscheid maken tussen oorzaken die in de maatschappij in het groot aanwezig zijn en oorzaken die specifiek zijn voor het kerkelijk erf.

We leven in het tijdperk van het postmodernisme. Een filosofische stroming maar tevens een culturele conditie die de hele maatschappij doortrokken heeft. Volgens het postmodernisme is er geen universele waarheid. Er zijn alleen private, subculturele waarheden die een beperkte geldigheid hebben. Weinig reden dus om op zoek te gaan naar dé waarheid. Met het zoek raken van de objectieve waarheid is de werkelijkheid opgedeeld geraakt in gefragmenteerde theorieën behorend bij specialismen die niet langer met elkaar in contact staan. Studie lijkt in zo'n klimaat zinloos.

Postmodernisme heeft een profeet voortgebracht: de tv. Samen met de andere media slokt die onze aandacht volledig op. Geen tijd voor letters op papier, geduld om informatie te verwerken. We worden door informatiestromen opgejaagd en zijn voortdurend op zoek naar interactiviteit en vertier.

Boze buitenwereld

Ook binnen de kerk zijn er enkele oorzaken aan te wijzen. Er zijn mensen die beweren dat we alleen de Bijbel nodig hebben en verder niets. Vervolgens gaan ze aan de slag met hermeneutiek en exegese om de plank volledig mis te slaan. Zo'n antitheologie-houding (en ik durf het bijna niet te zeggen maar ook antifilosofie-houding) is volledig misplaatst. Als laatste zijn sommige hoeken van de kerk behept met angst voor de ‘grote boze buitenwereld': ‘zoveel intellectuele slagkracht, daar kunnen we niet tegenop', denken ze, ‘we hebben de strijd tegen de wereld reeds verloren'.

Het is hoog tijd dat hier een einde aan komt. Zei Paulus al niet dat ons denken vernieuwd moet worden? Hebben wij de Here niet lief te hebben met geheel ons verstand? Als er waarheid is dan is het Gods waarheid en is het aan ons om ons uiterste best te doen die waarheid bloot te leggen. Zo brengen wij God eer en zo werpen we een dam op tegen de krachten die het evangelie ondermijnen en mensen verloren doen gaan.

Ik studeer weer. Doet u mee?"

donderdag 25 september 2008

Huwelijk: meer dan geluk

"Het huwelijk moet ons heilig maken en niet slechts gelukkig."

Marriage is to make us holy and not just happy.

(Mark Driscoll op the Resurgence, in een terugblik op al 20 jaar samenzijn met zijn vrouw Grace.)

woensdag 24 september 2008

Zaterdag christelijk Festicert He is (a)live

Hieronder een deel van het persbericht van de organisatoren. Vandaag staat er overigens ook een artikel over in Het Laatste Nieuws, maar online vond ik het niet terug.


Op zaterdag 27 september 2008 organiseert He is (a)live het allereerste Christelijk Festicert te Oudenaarde.

(...) Alhoewel het christelijk geloof hedendaags niet altijd het meest jonge imago heeft (en dit is dan nog een understatement), is het christelijk geloof wel nog actueel aanwezig in het leven van vele jongeren. De bloeiende christelijke jongerenkampen en -weekends in Vlaanderen zijn daar het levende bewijs van.

(...) He is (a)live wil een festival zijn met kwalitatieve christelijke muziek, waar zowel nationaal talent als internationale christelijke artiesten hun dingen kunnen doen!
In het buitenland is dit reeds jarenlang een erg succesvol gegeven, maar tot op heden bleef het in Vlaanderen op dit vlak stil: alsof iedereen leek te wachten totdat iemand anders eens de koe bij de horens zou vatten…

Christelijk Festicert??

Christelijk in de ware betekenis van het woord: voor allen die zich verbonden weten met en in Christus. En ‘Festicert’ is een compleet nieuw woord, gevormd door de samentrekking van ‘festival’ en ‘concert’: een concert met de sfeer van een festival en een festival met het concept van een concert!

Programma

(...) Verschillende genres en zowel nationale en internationale muziekgroepen staan op het programma, maar er is ook plaats voor cabaret, sprekers en nog zoveel meer. Zij zullen allen de festicert-bezoekers laten voelen dat Hij hen leeft (He is alive).

The Gentlemen zal als headliner het festicert afsluiten. Dit viertal uit Sheffield (UK) brengt Indie-Funkrock. Na hun passages op het hoofdpodium van Flevo Festival vorige jaar in Nederland, en enkele uitverkochte concerten, zijn ze volop bezig na hun eigen land ook Nederland te veroveren. Op 27 september zullen ze voor de allereerste keer in België optreden, en wel op het festicert.
Hun muziek wordt vergeleken met de Red Hot Chilli Peppers, maar natuurlijk hebben ze hun eigen unieke stijl. Verschillende thema’s worden bezongen, al dan niet in een luchtig jasje. The Gentlemen is ongetwijfeld dé christelijke band in opmars, en we zijn dan ook erg blij hen te mogen verwelkomen!

Naast The Gentlemen staat ook dit op het programma: The Fruits (NL) (Praise Pop), Jo de Rijck (B) (cabaret), Final State of Mind (B) (Hip Hop), The Jordans (UK) (Folk Rock), Willem Côme (B) (Akoestische Pop), Paul Jordan (UK) (spreker), CX Flood (B) (rock) en Moonradio (NL) (Rock covers).

Locatie

De locatie in Oudenaarde is makkelijk te bereiken met het openbaar vervoer (3 minuten wandelen vanuit het station), en de avond na het festicert is er kampeergelegenheid.

(...)

Wanneer je je ticket koopt aan de festivalingang kost dit je 15 euro.

Meer info: www.he-is-alive.be

CONTACT: persvoorlichter Jozef Stoffels
E-mail: Jozef@he-is-alive.be
GSM: 0472 56 07 98

maandag 22 september 2008

Zie de stroom van Jezus' liefde (Opwekking 674)


Zie de stroom van Jezus' liefde
overstelpend als een vloed.
Toen de Mensenzoon ons vrijkocht
met zijn eigen kostbaar bloed.
Wie kan zwijgen van zijn liefde
of vergeten wat Hij deed?
Jezus' naam zij steeds geprezen,
tot in alle eeuwigheid!

Aan het kruis werd Jezus' offer
tot een bron die altijd blijft.
Door de sluizen van Gods goedheid
stroomde zijn barmhartigheid.
Een rivier van diepe liefde
daalde uit de hemel neer,
bracht ons vrede met de Vader,
schonk de wereld leven weer.

Het is uw volmaakte liefde,
die mijn diepste angst verdrijft.
Vol vertrouwen mag ik komen,
waar uw rechterstoel verrijst.
Want mijn rechter is mijn redder,
mijn verlosser pleit voor mij.
Hij heeft zelf mijn straf gedragen;
Jezus, mijn gerechtigheid!
Wie kan zwijgen van zijn liefde,
of vergeten wat Hij deed?
Jezus' naam zij steeds geprezen,
tot in alle eeuwigheid!

Opwekking 674
Johannes 4:14, Hebreeën 10:19,
1 Johannes 4:18, Openbaring 22:1.
Oorspr. titel: Here is love. Traditional.
Tekst: William Rees (PD) Muziek: Robert Lowry (PD)
Ned. tekst: Peter van Essen/ Harold ten Cate.
Add. tekst (3e couplet): Harold ten Cate
Arr. Denise Brand. Solo: Elise van der Kuijt.
(c)Small Stone Media t/a Samuel Songs/ Jaron Music.

"Elk jaar worden 170.000 christenen vermoord"

Vandaag in het Nieuwsblad:

Elk jaar worden 170.000 christenen vermoord

Op 3 januari 2007 schoten gewapende mannen in Mosul (Irak) pater Ragheed Ganni dood. Pater Ganni (34) is een van de naar schatting 170.000 christenen die jaarlijks omwille van hun geloof van het leven worden beroofd.

Volgens de organisatie Oostpriesterhulp hebben wereldwijd ruim 200 miljoen christenen te maken met vervolging. Kerk in Nood/Oostpriesterhulp is een internationale organisatie die hulp verleent aan christelijke kerken die het moeilijk hebben.

Haar Britse zusterorganisatie Aid to the Church in Need publiceert nu het rapport Persecuted and forgotten (Vervolgd en vergeten), over de vervolging van christenen in de periode 2007-2008. 'Het lijkt een beetje aan de Westerse wereld voorbij te gaan, maar christenen zijn de meest vervolgde groep ter wereld', zegt John Pontifex die het rapport opstelde.

Schrijnende voorbeelden van christenvervolging vind je in Irak, zegt Uma Wijnants, directeur van Kerk in Nood België. 'In 1987 waren daar nog 1,4 miljoen christenen, vandaag zijn het er amper 400.000. Maar ook in een land als Israël hebben christenen het niet onder de markt. Daar zakte hun aantal de jongste zestig jaar van 20 naar 1,5 procent van de bevolking.'

Volgens Wijnants zijn christenen in India de jongste tijd vogelvrij verklaard. 'Vooral in het zuiden worden kerken platgebrand. De aartsbisschop heeft na doodsbedreigingen door extremistische hindoes een veiliger onderkomen moeten zoeken.' In augustus werd in Zuid-India de karmeliet Thomas Pandippallyil (37) ontvoerd terwijl hij onderweg was naar zijn kerk om er de mis te lezen. Hij werd gemarteld en uiteindelijk op gruwelijke wijze vermoord.

Kerk in Nood publiceert nu een lijst van dertig landen waar christenen aan het kruis worden genageld of waar hen op zijn minst het leven zuur wordt gemaakt: Algerije, Bangladesh, Belarus, Bosnië-Herzegovina, Birma, China, Cuba, Egypte, Eritrea, India, Indonesië, Iran, Irak, Israel, Palestina, Kazachstan, Libanon, Malediven, Nigeria, Noord-Korea, Pakistan, Rusland, Saudi-Arabië, Sri Lanka, Sudan, Turkije, Oezbekistan, Venezuela, Vietnam en Zimbabwe. Soms gaat het om 'gewoon' pesten, maar in enkele landen gaat het veel verder. In veel landen worden moslims die zich bekeren tot het christendom voor de rechtbank gebracht of veel eerder al van kant gemaakt.

In Algerije is dit jaar al ruim de helft van de protestantse kerken op bevel van de overheid gesloten. De nieuwe godsdienstwetten in het land zouden het mogelijk maken dat voor het einde van dit jaar alle protestantse kerken dicht zijn. In maart van dit jaar werd Habiba Qawider in de stad Tiaret op de bus gearresteerd omdat ze christelijke lectuur bij zich had. De openbare aanklager eist nu drie jaar gevangenisstraf tegen haar. De aartsbisschop van Algiers heeft de regering gevraagd de zaak ongedaan te maken.

In juni vorig jaar verjoegen Iraakse soldaten de nonnen van het klooster van de Heilige Harten in al-Dora (Irak). Ze richtten het klooster in als hun hoofdkwartier. Libanon schafte vorig jaar Goede Vrijdag af als officiële feestdag, China verbood op 24 mei dit jaar een katholieke bedevaart naar Sheshan, in de buurt van Shangai. Een samenscholingsverbod in de aanloop van de verkiezingen in Zimbabwe leidde ertoe dat kerkdiensten niet meer mochten plaatshebben. In juli van dit jaar weigerde de douane in Oezbekistan een lading van 11.000 bijbels te klaren.

Het kan nog erger. In december 2007 werd in Smyrna in Turkije de Italiaanse kapucijnerpater Adriano Francini (65) neergestoken door een 19-jarige moslim. In januari van dit jaar raakte in Bangladesh een zeventigjarige vrouw zwaar verbrand bij een aanval die was bedoeld om haar te laten boeten voor het feit dat zij zich wilde bekeren tot het christendom. In april werd in Bagdad de Syrisch-Orthodoxe priester Youssef Adel Abody doodgeschoten. In mei werd in Gaza Rami Ayyad vermoord, de uitbater van een christelijke religieuze boekhandel.

In het rapport Persecuted and forgotten worden honderden religieus geïnspireerde moordpartijen en andere misdrijven aan de kaak gesteld. 'Dat zijn dan nog maar enkel de zaken waar we weet van hebben', zegt samensteller John Pontifex.

Of er over de verre kerken ook goed nieuws te melden valt? 'Jazeker', zegt Uma Wijnants. 'Al is in Cuba lang niet alles koek en ei, toch heeft kardinaal Bertone daar in februari van dit jaar nog een nieuwe kerk mogen inwijden.'


Het Nieuwsblad vermeldt onder zijn artikel nog volgende links:

www.kin-aed-be.org
www.helpiraqichristians.com
www.martyrs.oholy.net

vrijdag 19 september 2008

De enige goedkeuring die ertoe doet

'Paulus zei: "Indien ik nog mensen trachtte te behagen, zou ik geen dienstknecht van Christus zijn" (Gal.1:10). Jezus is het publiek. We zullen voor zijn rechterstoel staan, niet voor die van iemand anders. We zouden moeten verlangen om Hem te horen zeggen "wel gedaan, jij goed en getrouwe slaaf".

Leef voor de goedkeuring van anderen en je zult niet leven voor de goedkeuring van Christus, en daarom zul je ook niet volharden.'

Uit: "Stand, a call for endurance". De gratis online pdf van het boek - dat een verslag is van een recente Desiring God-conferentie - vind je hier. Het stukje hierboven komt uit de bijdrage van Randy Alcorn, pag. 80.

God liefhebben en/of God gehoorzamen?



"Ben ik gemotiveerd door angst voor straf, dan zal ik net genoeg gehoorzamen om straf te vermijden.
Ben ik gemotiveerd door jaloezie, dan zal ik net genoeg gehoorzamen om beter te zijn dan de ander.
Ben ik gemotiveerd door trots, dan zal ik net genoeg gehoorzamen om complimenten van anderen te krijgen.
Ben ik gemotiveerd door liefde, dan zal ik pas tevreden zijn met een volledige en complete gehoorzaamheid.

(...)

Laten we dus geen wig drijven tussen liefde en gehoorzaamheid door te vragen of we Hem in de eerste plaats gehoorzaam zijn of liefhebben. Dit onderscheid wordt gewoon niet gevonden in de Schrift. Waar het echt om gaat is om wat je motiveert, wat je hart en verbeelding gegrepen heeft. Of om het te verwoorden zoals de Puriteinen of Calvijn het misschien zouden gedaan hebben: aanbid je God of een afgod? Want zelfs angst, jaloezie, trots enz. zijn er allemaal uitingen van dat we iets of iemand meer liefhebben of naar waarde schatten of aanbidden dan onze God."

Gelezen in een reactie van Justin Keller op een heel interessante blogpost van Tim Challies n.a.v. het nieuwe boek van Alexander Strauch "Love or Die".

Een geloof voor elk type weer



"Het kruis is praktisch, het is God die liefdevol actie onderneemt om gewelddadige mannen en vrouwen te ontmoeten, terwijl Hij zelf het geweld ondergaat en voor ons lijdt. Jouw geloof werd in geweld geboren. De gelovige is niet bang wanneer landen op hun kop gezet worden, wanneer de hele wereld op zijn grondvesten trilt. Jouw geloof werd geboren op het kruis. Het kan alles doorstaan. Het is een geloof voor elk weertype.

Beeld je niet in dat je slechts een christen kunt zijn wanneer alles rustig is. Christenen schijnen helderder wanneer alles net het tegenovergestelde is. Je geloof werd geboren in bloed en zweet en de eenzaamheid van het kruis. Je kunt elke test doorstaan."


Bisschop Festo Kivengere in 'When God Moves', pag. 14-15, en gelezen bij Ray Ortlund.

Hoe groot is je God?


Is je God te klein, dan zijn je problemen te groot en je trekt je terug in angst en onzekerheid.
Maar wanneer je God groot is, dan verbleken je problemen tot ze nog weinig betekenen en je wordt vervuld met ontzag als je de Koning aanbidt.

Hoe groot is jouw God? Groot genoeg om tussenbeide te komen? Groot genoeg om vertrouwd te worden? Groot genoeg om je zorgen uit te wissen en ze te vervangen door vrede?

Weet: hoe beter je God kent, hoe groter Hij wordt.

(Jack Hager - waar ik gisteren ook al inspiratie vond - citeert Charles R. Swindoll)

Vernieuwd: Ik zoek God punt nl



IkzoekGod.nl, de belangrijkste evangelisatiesite van Agapè is vernieuwd. De site wil het Evangelie op een persoonlijke manier overbrengen.

IkzoekGod.nl is een website voor mensen die op zoek zijn naar het doel van hun leven. Op de website is te lezen wie Jezus is en welk plan God met mensen heeft. Ook kunnen de bezoekers ervaringen van andere mensen lezen die God persoonlijk leerden kennen. De site geeft alle ruimte voor bezoekers om zelf op zoek te gaan. Daarbij is er de mogelijkheid om in contact te komen met getrainde medewerkers van de website.

6600 contacten

Gemiddeld trekt IkzoekGod.nl vijfhonderd bezoekers per dag. Sinds de eerste versie van deze website in december 2005 online ging, hebben ruim een half miljoen mensen de site bezocht. Daaruit zijn 6600 contacten voortgekomen van mensen die door wilden praten over het geloof of die aangaven een keus te hebben gemaakt om Jezus te volgen.

Bron: uitdagingonline

donderdag 18 september 2008

Meer verwondering - en steeds meer


"Laten we niet blijven stilstaan bij wat we ook maar verkregen hebben, en zelfs niet bij ook maar de hoogste ervaringen die we misschien genoten. Laten we zoeken om meer en meer de heerlijkheid van God te kennen. Dat is wat altijd tot een ware ervaring leidt. We moeten de majesteit van God kennen, de soevereiniteit van God, en moeten een gevoel van ontzag en verwondering gaan ervaren. Kennen we dit? Is er in onze kerken een gevoel van verwondering en van verbazing?"

D. M. Lloyd-Jones, "The Puritans: Their Origins and Successors", pagina 370.
Gelezen bij Ray Ortlund.

En bij het zoeken naar een geschikte afbeelding, kwam ik nog het volgende tegen:

"De verlossing is God die ons redt van onze 'oeps' en ons herstelt tot ons oorspronkelijke 'wauw'."
- John Ensore

Themadag n.a.v. 10 jaar ABC


ABC dient 10 jaar in ons land en wil God op 27 september danken met een ontmoeting rond het thema:
Samen geloven: in God in de kerk in Vlaanderen

In het programma worden symposium, presentatie, workshops en een receptie door elkaar gemixt.

Locatie: ETF, St.Jansbergsestenweg 97, Leuven-Heverlee

Aanmelden uiterlijk 23/09 met naam + voornaam + gemeente of organisatie die je vertegenwoordigt.

E-mail: info@abcministries.be

woensdag 17 september 2008

Driscoll in CV-Koers: 'Jezus, het kruis en het evangelie zijn altijd relevant'


In het meest recente nummer van CV-Koers een analyse/portret van Mark Driscoll, pastor van een van de snelst groeiende kerken in de VS, nl. in Seattle.
Een paar highlights:


"Het hippe calvinisme van Mark Driscoll"

"Voorganger Mark Driscoll wordt de golden boy van de calvinistische evangelicalen in Amerika genoemd. Tegen alle succesformules in groeit zijn kerk door klassiek-gereformeerde standpunten en provocerende preken. Driscolls kerk gaat nu gemeentes stichten in Europa. Een analyse van Niek Stam.

De kleine, gespierde dominee van Mars Hill Church in Seattle ligt niet wakker van gezeur, zoveel is duidelijk. Kritiek op zijn klassiek-gereformeerde standpunten, met termen als uitverkiezing en verzoening door voldoening, houdt hem niet uit de slaap. ,,Every night, I sleep like a calvinist’’, is zijn motto. Volledig verzekerd van Gods leiding in zijn leven, wil hij er maar mee zeggen.

(...) Want Driscoll schuwt de controverse niet, en is ook niet domweg in een hokje te plaatsen. Zelf zegt hij het zo: ,,Ik ben allereerst christen, dan evangelicaal, dan missionair en dan gereformeerd.’’ Het label charismatisch past daar wat hem betreft ook nog wel bij. Maar met pinksterchristenen die ,,op de grond spartelen als een zalm op het droge’’ heeft Driscoll niets. ,,Ik erken alle gaven van de Geest, maar die mensen hebben een veiligheidsriem nodig.’’

(...) De Mars Hill Church, die in 1996 bij de Driscolls thuis met een man of twaalf begon, heeft nu op haar zeven locaties in de stad ruim achtduizend bezoekers te verstouwen. Per zondag.
Driscoll doet wekelijks een preekmarathon om deze hoorders te bedienen: vijf keer preekt hij op zondag in een van de gebouwen van Mars Hill, waarbij de diensten rechtstreeks per video naar de andere locaties worden uitgezonden. Geen zorgvuldig geregisseerde preken van een halfuur, maar on the spot: bijbel in de hand en minstens een uur lang.
En na de laatste preek gaat het licht nog niet uit. Fris van de lever beantwoordt hij dan live een aantal van de vragen die per sms tijdens de dienst zijn toegezonden.

,,Jezus, het kruis en het Evangelie zijn altijd relevant. Aan ons de taak om dat aan te tonen, binnen onze cultuur en de nood van de tijd’’

Tegengas

Driscoll behoort tot de stroming van wat in Amerika new calvinists wordt genoemd, waartoe ook John Piper, Tim Keller en Mark Dever behoren. Wat bij hem opvalt, is de ongebreidelde zendingsdrang: Driscoll is missionair tot op het bot. Dat zou iedere kerk moeten zijn, voegt hij er fijntjes aan toe: ,,Als een stad binnen de stad.’’ Christenen zijn nu eenmaal gemaakt om zendeling te worden, dichtbij of veraf, vindt Driscoll. Dat is ook het enige doel waarvoor in Seattle wordt gecollecteerd: ,,Zodat anderen ook de boodschap van Jezus kunnen horen.’’
Het Acts29-kerkplantingsnetwerk van Mars Hill Church stichtte, steunde of reanimeerde tot nu toe ruim honderd gemeentes in Amerika. En vorige maand zette het voet aan Europese wal, met een gemeentestichtersconferentie in Londen.

(...)

Driscoll: ,,Cultuur is geweldig belangrijk: film, muziek en gewoontes tonen exact aan waar mensen zich mee bezighouden. Waar fundamentalisten de cultuur mijden, bestuderen zendelingen die juist, om mensen te bereiken. Stel je voor dat ik naar China vertrek. Dan zou niemand zeggen: wat raar dat Mark daar Chinese kleren draagt, Chinees spreekt en Chinese muziek luistert.’’
Seattle – en daarmee alle westerse steden – zijn net zo heidens en verloren als China, zegt Driscoll. ,,En daarom moeten er ook weer zendelingen naar de westerse steden en cultuur toe. Maakt dat je meteen vrijzinnig? Nee, dat maakt je een zendeling.’’

(...) Wie denkt dat wij het Evangelie relevant moeten maken voor deze tijd, maakt een structurele denkfout, zegt Driscoll daarover. ,,Jezus, het kruis en het Evangelie zijn altijd relevant. Aan ons juist de taak om dat aan te tonen, binnen onze cultuur en de nood van de tijd.’’
De miljoenen downloads van Driscolls preken wereldwijd dringen, mede door zijn bijbelgetrouwe opvattingen, de vergelijking op met de Engelse C.H. Spurgeon. Diens zondagse preken gingen in de negentiende eeuw immers ook op maandag al per telegraaf de wereld over. ,,En Spurgeon was – net als Calvijn – een fanatiek kerkplanter’’, haast Driscoll zich eraan toe te voegen. Het is niet verwonderlijk dat de bebaarde prediker uit Londen Driscolls grote held is, ,,na Jezus zelf’’. Of in Driscolltaal: ,,Spurgeon is de first guy die ik in de hemel ga opzoeken.’’"

Nu te downloaden: WorshipGod 08



Van 30 juli tot 2 augustus vond de conferentie WorshipGod plaats in Gaithersburg, Maryland. Meer algemene info over de conferentie vind je op www.WorshipGod08.com.

De mp3's zijn nu ook beschikbaar als downloads, en wel hier. Hieronder een greep uit het aanbod, dat zoals je ziet de Psalmen onder de loep neemt. Het thema was dan ook "rediscovering the psalms".

Knowing God with the Psalmist
(Craig Cabaniss)

Expressing Emotion with the Psalmist
(Thabiti Anyabwile)

Glorifying Christ with the Psalmist
(Mark Dever)

Enduring Hardship with the Psalmist
(David Powlison)

Praising God with the Psalmist, Part 1
(Bob Kauflin)

Praising God with the Psalmist, Part 2
(David Powlison)

Living Life with the Psalmist
(Bob Kauflin)


Er zijn ook heel wat workshops te vinden, die vaak toegespitst zijn op muzikanten/instrumentalisten of muziektechnici en andere mensen die betrokken zijn bij de muziek in de kerk.

Al eerder bracht ik Bob Kauflin en zijn blog Worship Matters onder de aandacht. Hij speelt een belangrijke rol achter de schermen van de conferentie. Sommige liederen van hem zijn al vertaald en opgenomen in Opwekking.

vrijdag 12 september 2008

6 essentials voor de Bijbelstudent in de dop


Wil je een m/v van degelijke bijbelstudie worden, dan zijn er volgens Mark Driscoll op zijn blog "The Resurgence" 6 essentials. Hieronder de lijst.

(Klik even door naar The Resurgence via de link hierboven, dan vind je in Driscolls oorspronkelijke blog alle links. Ze allemaal kopiëren ging voor mij teveel werk vormen.)



1. Een goede Bijbelvertaling

"Elke christen heeft een goede Bijbel nodig die hij vlot kan lezen en ervan genieten." Tegelijk geeft hij een paar goede Bijbelvertalingen door uit het Engelse taalgebied. Wat hij niet vermeldt maar ook belangrijk lijkt: gebruik een vertaling voor je Bijbelstudie. Een vertolking (zoals Het Boek of Groot Nieuws Bijbel) is goed voor andere doeleinden maar is niet aangewezen voor je Bijbelstudie.


2. Enkele goede Christelijke boeken

In het Engels taalgebied bestaan er aan aantal boekjes/boeken met een overzicht en/of bespreking van de beschikbare overzichtscommentaren en de commentaren per Bijbelboek. Heel handig. Volgens Driscoll is "A Commentary and Reference Survey by John Glynn" door John Glynn hier een referentie. Van anderen hoorde ik al Carson aanbevelen op dat vlak. Ook online is er heel wat te vinden, zie bijvoorbeeld de site
bestcommentaries.com die ik een tijd geleden al eens onder de aandacht bracht.


3. Goed (gratis) online studiemateriaal

Weer voor het Engels taalgebied geeft Driscoll een paar tips (ReGreek, CCEL, Crosswalk, E Sword, enz). Ik houd me aanbevolen voor allerlei tips in het Nederlands.
www.biblija.net vind ik trouwens een handige site voor het raadplegen of vergelijken van Bijbelvertalingen in het Nederlands of als concordantie.


4. Goede Bijbelsoftware

Waar blijft de gedreven Nederlandstalige uitgever? Of mis ik iets?


5. Enkele goede websites

Je vindt online een pak materiaal, vaak gratis: artikels, boeken, blogs, mp3's enz.
Driscoll vermeldt bijvoorbeeld Desiring God (van Piper) of Covenant Seminary met zijn uren downloads van allerhande cursussen rondom de Bijbel.
Ook zijn eigen Mars Hill Church geeft online honderden uren preken die je zo kunt downloaden.
Ook nog aanbevolen:
equip.org
www.christianitytoday.com/history
www.monergism.com


6. Een goede gemeenschap

Het grootste deel van de Bijbel werd geschreven aan groepen mensen en wordt daarom ook best bestudeerd in groep met andere christenen. Regelmatig bezoeken van bijbelstudiegroepen of -klassen en de zondagse kerkdienst is essentieel.

Nieuw opinieblad christelijk Nederland


Maandblad De Oogst van de stichting Tot Heil des Volks is vernieuwd. Samen met de nieuwe website www.habakuk.nu moet het blad een belangrijke bijdrage gaan leveren aan de christelijke opinievorming in Nederland.

Dat meldt stichting Tot Heil des Volks. De eerste editie van de vernieuwde Oogst verschijnt morgen en heeft als thema: ‘Een wakkere kerk'. De vernieuwingsslag is volgens hoofdredacteur en algemeen directeur Henk van Rhee nodig om als ‘Heil' nog meer een rol van betekenis te spelen in het voeden van de meningsvorming in christelijk Nederland. "Mensen zijn het postmoderne ‘bepaal vooral zelf wat goed is' zat en willen weer geestelijke leiding. Via onze orthodox Bijbelse opinies willen we die geven."

(gelezen bij uitdagingonline)

Geweld tegen Indiase christenen houdt aan

Open Doors verspreidde gisteren het volgende bericht:

Geweld tegen christenen in India nog niet beëindigd

Het tomeloze geweld tegen christenen en hun bezittingen dat op 24 augustus losbarstte in de deelstaat Orissa, is nog steeds niet beëindigd. Daarnaast zijn er ook aanvallen tegen christenen gepleegd in drie andere deelstaten. De overheid van Orissa bestaat uit fundamentalistische Hindoes en ze weigert op te treden tegen de jeugdbendes van de Bajrang Dal. De Bajrang Dal is de knokploeg van de fascistische Hindutva-beweging, die heel India hindoeïstisch wil maken.

Er zijn vele afschuwelijke incidenten gebeurd. Zoals op 25 augustus toen extremisten het christelijke weeshuis in de plaats Bargarh in brand staken. De 21-jarige non Rafani Majhi verbrandde levend toen ze probeerde om weeskinderen te redden.
In Chhattisgarh beroofden extremisten een paar nonnen van de vier kleuters van nog geen twee jaar, die zij bij zich hadden, omdat zij ze “onder dwang wilden bekeren”. De nonnen werden zwaar mishandeld. De kleuters zijn niet teruggegeven aan de nonnen.
In Madhya Pradesh hebben extremisten een protestantse kerk in brand gestoken op het moment dat het 86-jarige bestaan van de kerk gevierd werd.
In Karnataka bestormde een groep extremisten een kerk waar een dienst gehouden werd. De voorganger werd ontvoerd.


Na twee weken aanhoudend geweld is de balans 53 doden, meer dan honderd kerken en instituten vernield en duizenden huizen verwoest. Sommige mensen zijn levend verbrand in hun huis of kerk, anderen werden gedood nadat zij weigerden “terug te keren” tot het hindoegeloof. Minstens 50.000 christenen zouden op de vlucht zijn voor het geweld. Velen bivakkeren in het oerwoud, anderen zitten in opvangkampen. In verschillende kampen hebben activisten het drinkwater vergiftigd of geprobeerd dat te doen.


- Bid dat de Indiase overheid de christenen serieus gaat beschermen.

- Bid voor de slachtoffers die geliefden of al hun hebben en houwen hebben verloren.

- Bid voor de vluchtelingen, die zich lang niet veilig voelen. De bossen worden uitgekamd en sommige vluchtelingenkampen zijn ook al overvallen.

- Bid om wijsheid voor de kerkelijke leiders, hoe in deze crisissituatie te handelen.

woensdag 10 september 2008

Vader vandaag 65



Vandaag werd mijn pa 65 jaar. Ik ben de Heer dankbaar voor de zegen dat ik mijn beide ouders nog bij mij heb. Natuurlijk mag je de jarige hier feliciteren!

Geen betere plaats om in te sterven dan Johannes

Op de Desiring God-website kondigt John Piper aan dat hij binnenkort een nieuwe serie preken start over het evangelie naar Johannes.

Naar aanleiding daarvan liet Jon Bloom hem weten vol verwachting te zijn. "Hebreeën heeft 303 verzen en je gaf er 52 preken over. Romeinen heeft 422 verzen en je gaf er 224 preken over. Johannes heeft 879 verzen ... "

Piper voegt eraan toe: "Ik ben 62 als we eraan beginnen. Dus kan iemand me vragen 'Waarom een serie boodschappen starten in het op 3 na langste boek uit de het Nieuwe Testament? Wil je in dit boek sterven?' Ik kan geen betere plaats bedenken om te sterven."

dinsdag 9 september 2008

Het best bewaarde geheim van de hel

Een jaar of 2 geleden vond ik op het net een pdf-download van het boek "Hell's best kept secret" (of "Revival's golden key", je vindt hier de download), van Ray Comfort. Dit boekje gaf me een totaal andere kijk op evangelisatie.
Ray Comfort is een schrijver die er geen doekjes om windt, maar tegelijk met de nodige humor een zeer overtuigende boodschap overbrengt.

Het boek werd nu uitgebracht in het Nederlands, met als titel de nogal letterlijke vertaling "Het best bewaarde geheim van de hel". Deze uitgebreide editie met studiegids is voor € 12 al de jouwe.

Een gedeelte van het promotekstje:

"De feiten zijn:
* Evangelisatie is op zijn dieptepunt.
* We produceren meer mensen die terugvallen dan ware bekeerlingen.
* Het percentage van mensen wat terugvalt, van zowel grote campagnes als plaatselijke gemeenten, is tussen de 80 en 90 procent.

Waarom keren zoveel ongelovigen de boodschap van het evangelie de rug toe? Vertelt de Bijbel niet hoe we zondaren tot ware bekering kunnen leiden? Als dat zo is, waarom hebben we dat dan gemist? Het antwoord zal u verbazen.

Ontdek dan hoe de vijand een belangrijke sleutel, die nodig is om het hart van de ongelovige te openen, begraven heeft. Ray Comfort breekt radicaal met de moderne traditie en roept op om terug te keren tot bijbelse evangelisatie."

Paperback - Uitgever: Shama - 169 pag. - ISBN/Art.nr.: 9789057982606

maandag 8 september 2008

Hel, die plaats waar je maar niet kunt vergeten


"De oudste noemde hij Manasse, omdat God hem al zijn ellende en het gemis van zijn familie had doen vergeten. Het tweede kind noemde hij Efraïm, ‘want,’ zei hij, ‘God heeft mij vruchtbaar gemaakt in dit land, waar ik zoveel te verduren heb gehad.’" (Genesis 41:51-52)


We kunnen niet "Efraïm" zijn, als we niet eerst "Manasse" zijn. Anders gezegd: we kunnen pas echt vrucht voortbrengen als we ook leren vergeten. In zijn boek "The Great Divorce" (Ned. titel: De grote scheiding) beschrijft C.S. Lewis de hel als een plaats waar niemand ook maar iets vergeet. Volgens hem zal iedereen in de hel elke belediging, elke vernedering, elke wrede woordenwisseling, elk onrecht dat hen werd aangedaan; en iedereen zou al even weinig bereid zijn tot vergeving.
Maar in de hemel zijn al deze dingen weggedaan, want alles is nieuw geworden.

Welke vrucht wordt in jouw leven tegengehouden omdat je niet wilt vergeten? Mogen we zijn zoals Paulus, die zei: "Broeders en zusters, ik beeld me niet in dat ik het al heb bereikt, maar één ding is zeker: ik vergeet wat achter me ligt en richt mij op wat voor me ligt. Ik ga recht op mijn doel af: de hemelse prijs waartoe God mij door Christus Jezus roept.(Fp.3:13-14)"

Vrij vertaald naar een stukje van David Guzik, mij doorgespeeld door Luc Claerebout. Waarvoor dank.

zaterdag 6 september 2008

Nog heel even

"Nog even ..., nog even ..., nog even ..." Spreuken 24:33

"Uw gevaar en het mijne is niet dat we criminelen worden, maar eerder dat we respectabele, deftige, gewone, middelmatige christenen worden. Geen beloningen op het einde, geen glorie. De verlokkingen van de 21e eeuw die werkelijk onze geestelijke kracht wegzuigen zijn de televisie, pudding met bananensmaak, de gemakkelijke zetel en de kredietkaart. Christen, je zult winnen of verliezen in die schijnbaar kleine ogenblikken van beslissing. Heer, maak mijn leven een wonder!"

Gelezen op de blog van Ray Ortlund Jr., die zijn vader citeert, Ray Ortlund Sr., Lord, Make My Life A Miracle, pages 130-131.

N.B.: Spreuken 24:33-34 zegt voluit: "Nog even slapen, nog even sluimeren,
nog even liggen met gevouwen handen, daar komt uw armoede aangelopen
en uw gebrek als een gewapend man."

vrijdag 5 september 2008

Spurgeon leeft en blaft niet



De hond in de kennel blaft naar de vliegen; de jagende hond weet niet eens dat ze er zijn.

Op hoe meer voorwerpen je je hart zet, hoe meer doornen er zijn om je innerlijke vrede aan repen te scheuren.

Zij die in de zee van de beproeving duiken, brengen zeldzame parels aan de oppervlakte.

De beste manier om een mens nuchter te krijgen, is hem naar de voet van het kruis brengen.

Hij die teveel onderneemt slaagt slechts in weinig.

Doe niets wanneer je buiten zinnen bent, dan zul je minder ongedaan hoeven te maken.

Deze quotes zijn allemaal van C.H. Spurgeon. Je vindt er nog veel meer op www.spurgeon.us, een behoorlijke (Engelstalige) bron van Spurgeon-materiaal.

dokus.nl



Christelijke cartoons: in ons taalgebied zijn ze eerder schaars. Maar op www.dokus.nl kun je er toch een flink aantal terugvinden. Houden op een leuke manier een spiegel voor.
De cartoonist Dokus is onder meer bekend van zijn werk voor Visie, het programmablad van de Evangelische Omroep.

John Cleese leest Brieven uit de Hel

Voor de fans van zowel John Cleese als C.S. Lewis is er goed nieuws: de opnames waarbij Cleese voorleest uit het bekende boek "The Screwtape Letters", in onze taal bekend als "Brieven uit de Hel", zijn nog verkrijgbaar. De opnames zijn 20 jaar oud, maar volgens de uitgever ook verduiveld goed.
Je kunt ze hier bestellen. Op de site kun je een voorproefje beluisteren (onder "sample").

donderdag 4 september 2008

Vervul jij je bediening?

“Vorige week woensdag was het precies 80 jaar geleden dat Lilias Trotter overleed. Ze overleed op 27 augustus 1928, 45 jaar en 5 maanden nadat ze Gods roepstem gevolgd had om haar comfortabele Engelse huis te verlaten en naar Algerije te verhuizen.

Gezien die tijd leek het onmogelijk dat ze er zou slagen. Ze was te oud (34!). Ze was ongehuwd. Ze kende geen Arabisch. Ze had geen kennissen in Noord-Afrika, behalve de 2 vrouwen die met haar meereisden. Ze zou voor geen enkel fysiek examen van gelijk welke bestuur van een zendingsorganisatie kunnen slagen, want ze had een chronisch zwak hart als gevolg van een operatie toen ze nog jonger was.

Wanneer God doorheen de zwakheid van mensen werkt, zoals Lilias ook geloofde, dan had Hij hier wel een heel duidelijk voorbeeld.

Ze zeilde vanuit Engeland op 5 maart 1888, met een “vreemd gelukkig gevoel van verlies van alles en volledig op God geworpen te zijn”. Ze had een passie voor de God van het onmogelijke.

Eens aangekomen, was ze niet tevreden met alleen maar in de stad Algiers te werken. Trotter hield ervan de woestijn in te reizen om er afgelegen dorpen en nomadenkampen te vinden waar mensen Jezus nodig hadden. Elke reis was gevaarlijk, voor vrouwen die alleen reisden met een gids die ze niet kenden en doorheen gebieden waar Europeanen doelwit waren voor bandieten, schorpioenen, ziekte en wilde honden.

Er waren geen wegen doorheen de grote, steeds veranderende zandduinen, die tot 400 voet boven zeeniveau uitstegen. Een zandstorm zou elke kleine markering onderweg uitwissen. Zelfs heel kleine misrekeningen konden leiden tot een afwijking van kilometers ver van de bestemming. Binnen een tijdspanne van uren kon de lucht in je longen pijn doen en de zon de reiziger verschroeien. Er was slechts een halve dag nodig om de uitdroging nabij te zijn.

In haar kunstwerken en auteurswerk kun je zelfs vandaag nog glimpen opvangen van deze wereld waar ze zo van hield. Op het einde van haar leven was ze aan bed gekluisterd, en toch bleef ze haar roeping volgen. Een landkaart van Algerije en Tunesië hing boven haar bed. In haar slapeloze uren bad ze intens.

Op de kaart had ze de volgende woorden geschreven: “Zorg dat gij de bediening, die gij in de Here aanvaard hebt, ook vervult” (Kol.4:17).
Mogen we die woorden ook tot onze woorden, ons gebed en ons doel maken.”

Vertaald van Noel Piper (echtgenote van John Piper), oorspr. titel “Lilias Trotter: Following God’s Call”.
Dit artikel was een van de manieren waarop God me de tekst uit Kol.4:17 op het hart drukte. Je bediening vervullen … Een hoge roeping, die prioriteit verdient. Niet zo makkelijk in de praktijk te brengen, als je het mij vraagt. Hoe breng jij het ervan af?

(Kijk ook op Wikipedia)

maandag 1 september 2008

Ik heb U lief met heel mijn hart



Gisteren (zondag) in de gemeente een moeizame versie meegekweeld van een anders mooi lied: Opwekking 639. Misschien dat het na veelvuldig beluisteren van deze clip een volgende keer beter klinkt.

De versie hierboven is van Hillsong, het origineel is eigenlijk van Geoff Bullock.
Op de clip krijg je de Engelstalige lyrics.
Ik heb U lief

Ik heb U lief met heel mijn hart, Heer,
laat mij zeggen dat ik van U hou.
Heer, laat mij zijn in de schaduw
van uw schoonheid,
laat mij zien uw grote trouw.
Heel de aarde beeft
als uw woord weerklinkt,
en de hemel die schudt door uw kracht.
Maar 'k heb u lief
met heel mijn hart, Heer,
O mijn Redder, mijn God en Vriend.

Heer laat mij horen hoe U fluistert,
als U zachtjes tot mij spreekt.
En toon mij dan uw macht en uw luister
tot ik voel het vuur van uw Geest.
Laat U vinden in de droogte,
maak dit stof tot heilige grond,
En hier ben ik,
Ik geef mij volledig
aan U, mijn God en Vriend.

Ik heb U lief met heel mijn hart, Heer,
alles in mij roept uit naar U.
En ik verlang U dieper te kennen.
Ik vond vergeving dicht bij U.
Uw genade is zo oneindig groot,
U noemt mij een kind van God.
Ik heb U lief met heel mijn hart, Heer,
O mijn Redder, Mijn God en Vriend.

Uw genade is zo oneindig groot,
U noemt mij een kind van God.
Ik heb U lief met heel mijn hart, Heer,
O mijn Redder, Mijn God en Vriend.

Ik heb U lief met heel mijn hart, Heer,
O mijn Redder, Mijn God en Vriend.
Inderdaad: wat een genade, God die ons zijn kinderen noemt!