zaterdag 30 augustus 2008

Geweld tegen christenen in India


'Christenen mogen hier niet wonen' luidt de kop in het Nederlands Dagblad. Dit is het artikel:

,,Ik ben bang. Al vijf dagen zit ik met mijn vader en driehonderd dorpsgenoten in de jungle. Het kostte ons drie uur om er te komen. En elke dag vluchten we verder. We weten niet hoe lang het gaat duren. Bid voor ons.''
ORISSA - Ze spreekt op fluistertoon, nauwelijks verstaanbaar, en in gebrekkig Engels. Haar naam wil ze niet zeggen. Ook niet waar ze precies zit, of uit welk dorp ze is gevlucht. Want ze wil niet dat de extremisten haar op het spoor komen. ,,Mijn vader is zendeling. Ze willen alle zendelingen doden.'' Sinds enkele dagen hebben hindoe-extremisten in de staat Orissa in het Noordoosten van India de wapens opgenomen tegen de christenen in het gebied. ,,Vorig jaar, met de Kerst, was er ook geweld. Daarna was het een hele tijd rustig'', vertelt de 23-jarige vrouw. ,,Maar vijf dagen geleden is het weer begonnen, toen Swami Laxmananandji Saraswata, de leider van de hindoes, werd neergeschoten. Zijn volgelingen gingen met zijn dode lichaam de steden langs en scandeerden: 'Christenen mogen hier niet wonen!' en 'Dood alle zendelingen!'.''

Toen de man eenmaal begraven was, ontaardde de processie in geweld. ,,Ze trokken van dorp naar dorp en staken de kerken en huizen in brand. Bewoners van zo'n zestien tot twintig dorpen zijn de jungle in gevlucht. Sommigen konden niet vluchten en zijn levend in hun huizen verbrand. Er zijn al negentien mensen omgekomen. De politie is geschokt en weet niet wat ze moet doen om de duizenden goedbewapende extremisten tegen te houden. ,,Bussen rijden niet meer. We kunnen nergens heen.'' Deze anonieme vrouw is een van de 1500 christenen die volgens de Franse nieuwsdienst AFP de afgelopen dagen op de vlucht zijn geslagen voor het geweld dat losbarstte nadat Saraswati op 23 augustus werd vermoord. Saraswati was een leider van de Vishva Hindu Parishad (VHP), de grootste hindoepartij van India. Op haar website stelt de VHP dat christenen achter de moord op Sariswati zitten. Algemeen wordt echter aangenomen dat radicale Maoïsten achter de aanslag zitten.

Paus Benedictus XVI heeft het geweld tegen christenen in Orissa veroordeeld. Hij laat weten ,,diep bedroefd te zijn'' door het nieuws. ,,Ik leef mee met mijn broeders en zusters in het geloof die zo wreed worden beproefd'', zei hij.

Ook een vooraanstaande Indiase moslimgroepering heeft gisteren het geweld tegen minderheden in Orissa veroordeeld. ,,Het doden van onschuldige kinderen en vrouwen, het platbranden van religieuze gebouwen, weeshuizen en andere locaties laat een terroristische en onwettige houding zien'', aldus Nusrat Ali, algemeen secretaris van Jamaat-e-islam Hind in een verklaring.

De Indiase nieuwsdienst NDTV meldt dat de politie inmiddels 123 mensen heeft gearresteerd in de regio. Vier daarvan worden verdacht van de moord op Saraswati.


Ook de krant De Morgen bericht over het religieus geweld. Daar haalde ik ook de foto.

Vandaag ook nog in het ND: Zondag dag van gebed voor Orissa.
Christenen in het Noordoosten van India hebben zondag 31 augustus uitgeroepen tot een dag van gebed om herstel van vrede in Orissa, een staat in het oosten van India.
Lees hier het volledige bericht over de dag van gebed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten