donderdag 28 augustus 2008

Buigen voor God of afgod

De Psalmen kunnen onze aanbidding helpen vormgeven en ze vormen een waarschuwing voor hoe snel we een afgod kunnen aanbidden - Ondanks de schijn dat we de enige ware God aanbidden.

Naar aanleiding van een nieuw boek over de Psalmen (Psalms, The Two Horizons Old Testament Commentary) door Geoffrey Grogan citeert Ray Vanneste op zijn blog wat hij een belangrijke waarschuwing vindt voor de kerk van vandaag.

"Zoals de mensen die vroeger aanbaden in de tempel moeten ook christenen zeker zijn dat ze hun God aanbidden in overeenstemming met Zijn openbaring van hoe Hij is. Ze mogen dan misschien geen zichtbare afgod gemaakt hebben, toch kan hun opvatting over Hem onbijbels zijn.

Mogelijk zien ze Hem niet als gewoonweg rechtvaardig, maar ook als streng; niet simpelweg als liefdevol, maar ook als sentimenteel. Zoals we zagen toont Psalm 50 ons dat het mogelijk is om hem Jahweh te noemen en toch over Hem te denken alsof Hij Baal is. De Psalmen met hun Godgerichte theologie zijn het meest effectieve antigif tegen verkeerd denken over God en kunnen op die manier effectief zijn in het hervormen van onze aanbidding." (Geoffrey Grogan, Psalms, The Two Horizons Old Testament Commentary, p. 408)

In een reactie op de blog wordt ook nog A.W. Tozer geciteerd:
"De essentie van afgoderij is gedachten denken over God die Hem onwaardig zijn."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten