vrijdag 7 mei 2010

Hoe ontdek ik mijn geestelijke gave?

De 5 hoofdpunten uit een blogpost door Juan Sanchez, op de Gospel Coalition Blog. Hieronder geredigeerd/samengevat.

Eerst nog wat opmerkingen vooraf: eigenlijk stel je de verkeerde vraag. Gavenlijstjes zijn voorbeelden, en niet bedoeld om alle gaven weer te geven.
Bovendien: eenmaal je denkt ontdekt te hebben 'dit is mijn gave', zou het kunnen beperken hoe, waar en wanneer je dient. Maar dit kan niet de bedoeling zijn. Alsof iemand met de gave van leraar niet zou moeten meehelpen opruimen bij een activiteit omdat hij leraar is.

De juiste of betere vraag is: hoe kan ik het lichaam, de gemeente, dienen?

Naar 1Kor.12 kun je stellen dat we de Geest vertonen wanneer we elkaar dienen in geloof en liefde (1Kor.12:7 + 1Kor.13:1-3). Hoe dienen we elkaar in geloof en liefde?

1. Ontdek welke hulp het lichaam nodig heeft

Bijbelse noden, noden in dienstwerk, in het dienen ... Vraag de gemeenteleiding welke nood zij zien in je gemeente.

2. Eens je de nood van het lichaam ziet, BID!

Bid voor arbeiders in de oogst. Bid ook voor wijsheid voor de gemeenteleiding in het besturen van deze werken. Vraag de Heer of Hij je roept tot werk op een van de verschillende terreinen.

3. Vraag jezelf af: wat doe ik graag?

Waarom denken we dat je je slecht zou moeten voelen bij het doen van de wil van de Heer? Als de Geest ons heeft toegerust en we groeien in genade, dan zullen we ons verblijden in het dienen van de Heer en het lichaam met die specifieke gaven.
Natuurlijk kunnen er ook terreinen zijn waar ik niet echt enthousiast over ben, maar die wel belangrijk zijn. Misschien zijn er ook wel bepaalde capaciteiten die je kreeg van de Heer (neem bijv. boekhouding) waarvoor je niet enthousiast bent omdat je ze al elke dag gebruikt in je job. Dien het lichaam. Normaal gesproken zal het een vreugde zijn.

4. Zoek godvrezende raad - van oudsten/leiding, mentors, kringleiders, enz.

Mature christenen met wie je veel tijd doorbrengt zullen je aan het werk zien en om je geven. Ze zullen een meerwaarde vormen in bevestigen of ontkennen of je al dan niet een bepaalde gave hebt op specifieke terreinen. Luister naar hen, het is wijs.

5. Dien! Zit daar maar niet!

Elk kreeg gaven voor het gemeenschappelijk welzijn. Gebruik ze dus (1Petr.4:10-11)
In het dienen mag je vreugde vinden, de leiders kunnen bevestigen wat ze zien en jij zult een van de terreinen ontdekt hebben waarvoor de Geest je heeft toegerust om het lichaam op te bouwen in liefde. Stel je voor! Je hebt je gaven ontdekt terwijl je aan het werk was. Zit daar niet te wachten, doe iets. Mag de Heer ons bevrijden van het denken als consument.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten