woensdag 2 september 2009

Eerste schooldag: stof tot nadenken


Gisterenmorgen 1 september was de eerste zin die door het open slaapkamerraam klonk, de Vlaamse oerkreet “En braaf zijn, hé”.

Omdat ik van nature nogal conservatief denk en de raad ‘vaderlijk’ klonk, neem ik aan dat het een papa was die wegfietste en zijn kind nog even tot vlijt op school en goed gedrag aanmaande. Andere, meer progressieve geesten, zullen bijvoorbeeld de raad van een vertrekkende puber aan zijn moeder vermoeden. Hoe ook, deze discussie zou ons te ver voeren.

In elk geval: gisteren nieuwe schoolstart. Als ik goed heb opgelet bij de rekenlessen, dan maakte ik zelf 17 schoolstarts mee. Meestal met de nodige weerzin. Afschuw die ik trouwens vandaag licht betreur.

Want studeren is vanuit Bijbels perspectief heel belangrijk. Ik haal enkele gedachten uit een overdenking van John Piper uit 1992: “Back to School, A Biblical Perspective":


Lezen, schrijven en wiskunde hebben te maken met ‘denken’.

- Goed lezen betekent niet je ogen snel over letters op een bladzijde bewegen. Het betekent feiten en ideeën goed vatten, en hun waarheid en schoonheid doorgronden, en ze gebruiken om een goed leven te leiden.

- Wiskunde op de eenvoudigste niveaus betekent je verstand vullen met tools voor denkwerk (...). Op meer gevorderde niveaus is het de oefening van logica om dingen te kunnen bouwen en wijs te leven: wat is de betere aankoop, 3 dozen van 8 stuks voor 1 euro elk of 2 12-packs voor elk 1,40?

- Schrijven is wat je leert om voor jezelf te kunnen bewaren en te communiceren aan anderen wat je denkt.


Educatie is Gods zaak. Hij gaf ons verstand om te denken. Hij schiep de wereld waarover we nadenken. Hij schreef het boek der natuur, maakte de regels van de logica. Hij is de standaard voor waarheid en leugen, goed en slecht, mooi en lelijk. Hem negeren is ongeleerd blijven. Denk na over de volgende Bijbelse waarheden (en help de kinderen erover nadenken):


- We moeten de Here liefhebben met ons VERSTAND
Matt.22:37 - Hij antwoordde: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand.


- Zonder God als de hoogste waarde van onderwijs wordt alle DENKEN futiel en donker en troebel
Romeinen 1:21-22,28 - want hoewel ze God kennen, hebben ze hem niet de eer en de dank gebracht die hem toekomen. Hun overpeinzingen zijn volkomen zinloos en hun onverstandig hart is verduisterd. Terwijl ze beweren wijs te zijn, zijn ze dwaas (...) Omdat ze het beneden hun waardigheid achtten God te erkennen, heeft God hen overgeleverd aan hun eigen onbetrouwbaarheid en doen ze wat verwerpelijk is.


- We kregen het gebod volwassen te zijn in ons DENKEN
1Kor.14:20 - Broeders en zusters, wees in uw denken niet als kinderen. Wees kinderen in het kwaad, maar wees in uw denken volwassen.


- De WAARHEID niet liefhebben leidt tot de ondergang
2Thess2:10 - Want ze hebben de liefde voor de waarheid, die hen had kunnen redden, niet aanvaard.


- Verstandige mensen willen groeien in KENNIS
Spr.15:14 - De geest van een verstandig mens zoekt kennis, dwazen zwelgen in dwaasheid.

Spr.18:15 - Een verstandig mens verwerft kennis, een wijze is gespitst op inzicht.

Spr.22:17 - Schenk mijn kennis een aandachtig oor, luister naar de woorden van de wijzen.

(zie ook Spr.2:1-6; 23:12)


- DENKEN vervangt God niet en God vervangt DENKEN niet
2Tim.2:7 - Denk na over wat ik je heb gezegd; de Heer zal ervoor zorgen dat je dit alles ook begrijpt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten