maandag 28 september 2009

Een biddend leven

- Leren bidden maakt je leven niet minder druk; het maakt je hart minder druk.

- Als je niet bidt, dan ben je er tamelijk zeker van dat tijd, geld en talent alles is wat je nodig hebt in het leven.

- Minder volwassen christenen voelen weinig nood om te bidden … Er is geen complexiteit in hun wereld omdat de antwoorden simpel zijn.

- Cynisme is de lucht die we inademen, en het verstikt onze harten. Onze enige hoop is om Jezus te volgen wanneer Hij ons uit dat cynisme leidt.

- De volhardende weduwe en de vriend om middernacht krijgen toegang, niet omdat ze sterk zijn maar omdat ze wanhopig zijn. Aangeleerde wanhoop vormt het hart van een leven van gebed.

- Ik begrijp gebed niet. Gebed is diep persoonlijk en diep mysterieus. Volwassenen pogen iets te begrijpen van oorzakelijk verband. Kleine kinderen niet. Al wat zij doen is vragen.

- Al wat je doet is verbonden met wie je bent als persoon, en creëert op zijn beurt de persoon die je wordt. Alles wat je doet heeft gevolgen voor hen die je liefhebt. Alles in het leven is verbond.

- We denken dat geestelijke dingen – als ze goed gedaan zijn – gewoon zouden moeten ‘stromen’. Maar als je een handicap hebt, dan stroomt er niets zomaar, vooral niet in het begin.

- Er bestaat een tendens onder christenen om enthousiast te worden over ‘luisteren naar God’, alsof ze een verborgen manier ontdekken om met God te communiceren en hun gebedsleven zo een revolutionaire verandering zal ondergaan … Op een subtiele wijze verheft dit een ervaring met God in plaats van God zelf. Zonder dat we het beseffen kunnen we naar een voorruit kijken in plaats van erdoor te kijken.

- Hoe zou je iemand kunnen liefhebben zonder gebed? Mensen zitten veel te ingewikkeld in elkaar, de wereld is veel te slecht, en mijn eigen hart is veel te ver afgeweken om in staat te zijn iemand lief te hebben zonder gebed.

Enkele vrij vertaalde quotes uit het boek “The Praying life” van Paul Miller, opgepikt bij Justin Taylor die ze ook weer zelf van elders heeft.

Lees hier de inhoudsopgave van het boek en het voorwoord door David Powlison.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten