woensdag 8 juli 2009

Alcorn en de tirannie van het dringende


Wil je christelijke auteur (fictie en non-fictie) Randy Alcorn (beter) leren kennen? Dan moet je op de blog van Sovereign Grace Ministries zijn.
CJ Mahaney legde ook Alcorn zijn klassieke vragenlijst voor. De antwoorden komen in 4 delen:

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Deel 4


Enkele aandachtspunten:



Welke raad of opbouwende kritiek heeft Alcorns prediking meest gevormd?

"“It is impossible to make a balanced statement” - het is onmogelijk om een gebalanceerd statement te maken, antwoordt Alcorn. Bevrijdende gedachte. Veel van de statements van Jezus moesten ook door anderen uitgelegd worden (bijv. je oog uitrukken of je hand afhakken of je familie haten). Het zou, volgens Alcorn, een vergissing zijn om deze beweringen van hun kracht te beroven door ze te veranderen en meteen erbij te vermelden wat ze niet betekenen.


In zijn tijdsgebruik heeft Alcorn veel gehad aan de raad van Charles Hummel in Tyranny of the Urgent. Hummel zei: 'what is urgent is often not important, and what is important is typically not urgent'.
Dus: het dringende is vaak niet belangrijk en wat belangrijk is, is typisch niet dringend. Het is niet dringend om tijd door te brengen met God, met je vrouw te praten, of voor te lezen voor de kinderen, maar het is wel uiterst belangrijk. Het mag misschien dringend zijn om iemand terug te bellen, op een event te gaan spreken of een manuscript binnen te leveren tegen volgende dinsdag, maar het is niet belangrijk. (Het manuscript zal bijvoorbeeld toch 3 weken in de inbox van de uitgever blijven hangen voor hij tijd heeft om er naar te kijken.)

Alcorn ontwikkelde ook een standaard-antwoord voor de 99 % dingen die hij moet afwimpelen:
'I have to say “no” to many good things, and even some great ones, in order to be able to say “yes” to those very few things God has called me to do.'
Alcorn zegt nee, tenzij er een belangrijke reden is om ja te zeggen.

In zijn leiderschap vond Alcorn volgende gedachte belangrijk:
"Geef om mensen, maar leef niet om ze te behagen - zoniet faal je tegenover de Heer én tegenover mensen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten