donderdag 1 september 2011

Jezus zien in Spreuken, Prediker en Job

De mij voor het overige onbekende Doug O'Donnell heeft een boek uitgebracht "The Beginning and End of Wisdom: Preaching Christ from the First and Last Chapters of Proverbs, Ecclesiastes, and Job". Naar aanleiding van die publicatie wordt hij geïnterviewd op de website van The Gospel Coalition.

In een van zijn antwoorden geeft O'Donnell een zeer vereenvoudigde maar tegelijk verhelderende weergave van de hoofdinhoud van zijn boek. Ik heb dit antwoord even vrij vertaald.

Spreuken: Voor ons welzijn en voor de heerlijkheid van God instrueert en nodigt het Spreukenboek Gods verbondsvolk uit - in het bijzonder jonge mensen - om de wijsheid te omarmen. Voor christenen komt dergelijke wijsheid door het vrezen van Gods veelgeliefde, de Heer Jezus Christus (Ef. 5:21) en door te wandelen in Zijn wijsheid.

Prediker: Prediker gaat over het vinden van de goedheid van God terwijl je leeft temidden de ijdelheid van deze wereld. Dergelijke goedheid of 'wijsheid' wordt enkel gevonden door een relatie met de Heer Jezus Christus. Deze relatie behelst vertrouwen in Christus en rekening houden met Zijn geboden, wat vrede, gerechtigheid en vreugde brengt.

Job: Het boek Job is een voorafspiegeling van de doelbewuste lijdensweg van Christus. Dit wil zeggen: de geschiedenis van Gods knecht Job bereidt ons voor op de geschiedenis van Jezus, de lijdende dienstknecht, die in Zijn lijden en dood toont hoe onschuldig lijden de gerechtigheid van God kan bewerken.

Hier lees je het hele interview en een intro op het boek.

Wil je de pdf lezen van de inleiding en het eerste hoofdstuk van het boek, klik dan hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten