donderdag 11 juni 2009

Medal of Honor voor het redden van je vijanden



Bij Tim Challies las ik een tijd terug over een Amerikaans korporaal van 22 in Irak (in 1981 geboren, hetzelfde jaar als mijn vrouw): Jason Dunham. Dunham kreeg een Medal of Honor, de eerste die uitgereikt werd sinds 1970 voor feiten op het gevechtsterrein, the battlefield. Op 14 april 2004 grijpt een Irakees bij een checkpoint routinecontrole van zijn auto plots naar de keel van Dunham. Er ontstaat een gevecht, en Dunham kan de man op de grond gooien. Maar die grijpt een granaat, trekt er de pin uit en laat ze vallen.

Zoals geleerd in de opleiding twijfelt Dunham niet: hij gooit er zijn helm en zijn lichaam op om zijn makkers te beschermen. Hij redde zo de levens van zijn 2 medesoldaten. Zelf overleed hij een paar dagen later aan zijn verwondingen, zonder dat hij ooit terug bij bewustzijn kwam.

Een dergelijk verhaal is inspirerend en verbazend. Het mag onze bewondering opwekken hoe iemand zijn leven opoffert voor zijn vrienden. En toch: wat Christus deed was nog groter. Op het kruis gooide Christus zich op de granaat, niet om zijn vrienden te redden, maar om hen te redden die Hem vijandig gezind waren (Zoals William Farley zegt in 'Outrageous Mercy'). Ik haal geenszins de heldendaad van Dunham naar beneden, hij bracht een bijzonder offer. Maar we kunnen niet voorbij aan het feit dat Jezus Christus niet stierf voor zijn vrienden, maar zijn leven gaf voor zijn vijanden.

Wat een liefde is dit: zelfs in de grootste menselijke opofferingen zien we slechts een zwakke afspiegeling van de diepte, de grootsheid van het offer van de Zoon van God ...

“7 Er is bijna niemand die voor een rechtvaardig mens wil sterven; slechts een enkeling durft voor een goed mens zijn leven te geven. 8 Maar God bewees ons zijn liefde doordat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren.” (Rom5:7+8)


Een makker van Dunham getuigt: “zolang ik marinier ben, zal ik hem nooit vergeten.”

Dit is goed vergelijkbaar met wat wij op zondag doen: nooit vergeten wat Christus voor ons deed, zijn grootse liefdedaad in herinnering brengen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten