dinsdag 16 juni 2009

Christenen Nepal vrezen aanslag



Bericht van 11 juni 2009 uit het Nederlands Dagblad:

Christenen in Nepal leven in toenemende mate in angst voor aanslagen van hindoe-extremisten.

De Nepal Defense Army (NDA), een militante organisatie die streeft naar een hindoestaat, riep christenen een paar dagen geleden op het land binnen een maand te verlaten. Wordt aan de eis geen gehoor gegeven, dan dreigen de radicalen een miljoen bommen te plaatsen in even zovele kerken in het land, aldus de verklaring die naar diverse Nepalese media is gestuurd.

Dat het de Nepal Defense Army menens is, blijkt uit een spoor van aanslagen door Nepal, gelegen in de Himalaya tussen India en China (Tibet).

De laatste aanslag was op 23 mei op een rooms-katholieke kathedraal in de hoofdstad Kathmandu, waarbij een pasgetrouwde negentienjarige Indiase vrouw - ze was met haar man op huwelijksreis - en een vijftienjarig schoolmeisje om het leven kwamen. ,,We zaten in de gebedshal toen een vrouw, een dertiger, bij ons kwam zitten'', aldus een ooggetuige tegen Compass Direct, een bureau dat publiceert over vervolgde christenen. ,,Op een gegeven moment stond ze op om naar het toilet te gaan. Ze liet haar blauwe handtas achter. Kort daarna hoorden we een enorme knal. Daarna was er veel geschreeuw en verwarring.'' Naast resten van de handtas vond de politie later delen van een snelkoker. Die herinnert aan de guerrillaoorlog van 1996 tot 2006 tussen maoïstische rebellen en de staat, toen nog een hindoeïstisch koninkrijk. Voorzien van batterijen, een ontsteker, explosieven en spijkers waren deze thuis in elkaar geknutselde snelkookpannen een dodelijk wapen.

De aanslagpleegster werd later opgepakt door de politie. Zij erkende te hebben gehandeld in opdracht van de radicale hindoeorganisatie.

Moslims

De afgelopen jaren pleegde de Nepal Defense Army aanslagen op het hoofdkantoor van de maoïsten in Kathmandu en twee moskeeën. Twee biddende moslims vonden daarbij de dood. In juli vorig jaar werd de 62-jarige rooms-katholieke priester John Prakash vermoord.

De Nepal Defense Army bestaat uit voormalige soldaten, politiemensen en slachtoffers van de maoïstische guerillastrijd. Leider is een 38-jarige man die zichzelf Parivartan (verandering-red.) noemt en naar eigen zeggen werkt aan een ondergronds leger om een 'hindoejihad' op te zetten. Hij claimde ook zelfmoordterroristen op te leiden. Zijn organisatie lijkt, aldus bisschop Sharma van een protestantse kerk, gevoed te worden door hindoe-extremisten uit buurland India. Waartoe die in staat zijn, bleek vorig jaar zomer in de deelstaat Orissa, waar zij honderden mensen vermoordden en duizenden op de vlucht sloegen.

Volgens Compass Direct ontstond de extremistische organisatie een jaar nadat koning Gyanendra, die de absolute macht in handen probeerde te krijgen, in 2006 gedwongen werd terug te treden. Nepal veranderde van een hindoestaat in een seculiere republiek, waarin het hindoeïsme wel de belangrijkste positie heeft.

De website Mission Network News, met berichten over de lijdende kerk, omschrijft de positie van christenen als volgt: ,,Toen Nepal officieel een hindoe-koninkrijk was, werden christenen officieel vervolgd. Onder het huidige seculiere bewind hebben christenen het wettelijke recht om openlijk samen te komen, maar radicale hindoes bestrijden in toenemende mate en met geweld andere religies.''

Rally's

Volgens Jan Smits van de kleine hulporganisatie 'Hope for Nepal' uit Zeist is de vrijheid voor christenen in Nepal de laatste jaren inderdaad groter geworden. ,,Maar er konden altijd al wel rally's en bijeenkomsten worden gehouden. Al in de tijd dat ik er namens Interserve zat, van 1998 tot 2002. Het grote punt is dat het niet toegestaan is van geloof te veranderen. Een hindoe die overgaat komt in grote problemen. Zo wordt hij uitgestoten door zijn familie'', aldus de gepensioneerde voorganger van een evangelische gemeente in De Bilt.

Gegroeid

Het christendom is de laatste twintig jaar sterk gegroeid, weet Smits. Hoe dat komt, kan hij niet verklaren. ,,Wanneer gaat graan groeien'', stelt hij als wedervraag. ,,In de jaren vijftig ging Nepal open en keerden Nepalezen die aan een Bijbelschool in India studeerden terug naar hun land. Ook kwamen er evangelisten uit het buitenland.'' De groei is naar zijn idee vooral veroorzaakt door Nepalese christenen zelf. Hoeveel christenen er zijn in het land? ,,Lastig, ze zijn nooit officieel geteld en de schatttingen lopen erg uiteen. Maar ik denk dat er toch wel een miljoen zijn.'' In Nepal vind je onder de christelijke minderheid onder anderen rooms-katholieken en protestanten als baptisten en pinkstergelovigen, maar volgens Smits ook ,,opvallend veel gemeenten die zich niet tot een kerkelijke richting bekennen'', vrije groepen dus. Hij legt een link tussen de groei van de kerk en de toename van hindoeterrorisme. ,,Veel extremisten die naar een hindoestaat streven hebben moeite met de overgang van veel hindoes naar het christelijk geloof.''

In Nepal wonen ongeveer dertig miljoen mensen. De overgrote meerderheid (tussen de tachtig en negentig procent) is aanhanger van het hindoeïsme. Op afstand is het boeddhisme de tweede religie (elf procent), gevolgd door de islam (vier procent).


Foto: Journalisten en agenten bekijken de beschadigingen aan een kerk in de Nepalese hoofdstad Katmandu. Door een bomaanslag tijdens de zondagse eredienst vielen er vorige maand twee doden en vijftien gewonden. |foto AP/Binod Joshi

Geen opmerkingen:

Een reactie posten