woensdag 7 januari 2009
1 op 12 Vlamingen heeft geen vrienden
Onder meer op deredactie.be staat vandaag het onderzoek vermeld dat de CM uitvoerde naar vriendschappen in Vlaanderen. Ik neem het bericht over:
"8 procent van de Vlamingen heeft geen vrienden. Het gemiddeld aantal vrienden is 7 en de meeste vrienden leren we kennen op het werk. Dat zijn de belangrijkste conclusies van een onderzoek van de Christelijke Mutualiteiten (CM).
CM Midden-Vlaanderen ondervroeg zo'n 1.500 Vlamingen over vriendschappen. Van die 1.500 zei ongeveer 8 procent dat ze geen vrienden hebben. De rest had gemiddeld 7 vrienden, waarvan 2,5 "beste vrienden" waren.
Het werk is de plaats waar we de meeste vrienden maken: 4 op de 10 leerde de meeste van zijn vrienden op het werk kennen. Ruim een derde beweerde de meerderheid van zijn vriendschappen te hebben opgebouwd in het verenigingsleven, een derde dan weer in het uitgaansleven.
Via vrienden leren we ook andere vrienden kennen. De helft van de ondervraagden gaf aan vrienden te maken via gemeenschappelijke vrienden.
Meer online, maar nog altijd trouw
Een opvallende trend is de onlinevriend. Een derde zegt over onlinevrienden te beschikken, terwijl de helft van de Vlamingen die wel oppervlakkiger vindt. Vooral mannen bouwen via het web hun vriendenkring uit.
De Vlaming laat zijn vrienden ook niet zomaar vallen. Zelfs als hun overste vraagt om over te werken, laat een derde een afpraak met vrienden doorgaan. Wanneer een partner een vriend als liefdesrivaal beschouwt wil negentig procent van de Vlamingen dit eerst uitpraten.
De vriendschap beëindigen is voor 3 procent van de ondervraagden een optie, terwijl 6 procent gewoon stiekem verder zou afspreken met zijn of haar vriend. Twee procent zou dan weer de breken met de jaloerse partner.
Zeker een keer per week
Gemiddeld de helft van de Vlamingen ziet zijn beste vriend of vriendin minstens een keer per week. Wanneer beste vrienden elkaar ontmoeten, moet er over alles kunnen gepraat worden, vinden 4 op 5 Vlamingen.
Vrienden moeten ook altijd klaarstaan wanneer we in de problemen zitten. Jongeren vinden dit zelfs (81 procent) belangrijker dan ouderen (61 procent)."
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten