zondag 26 december 2010

Kerst is voor hen die Kerst haten

Want u kent de genade van onze Heere Jezus Christus, dat Hij omwille van u arm is geworden, terwijl Hij rijk was, opdat u door Zijn armoede rijk zou worden. (2Kor.8:9)

Is Kerst het feest voor de gelukkige mensen, de 'shiny happy people' van deze wereld? Voor gelukkige gezinnen en personen? Misschien ken je Ebenezer Scrooge uit ‘A Christmas Carol’? De zuurpruim die zeer ongelukkig is in de tijd van Kerst. Hij is zowat synoniem geworden voor vrek. Vandaag zijn wel meer mensen net zo ongelukkig in deze tijd van het jaar en bij de geplande feestelijkheden. De Scrooge-gevoelens zijn al vaker regel dan uitzondering. Voor veel gezinnen is het laveren tussen de landmijnen van interpersoonlijke of familiale gevoeligheden. Het kan moeilijk zijn. Ook daar waar er geen lege stoel is, kanker of echtscheiding.

Maar hebben we de zaak niet omgedraaid? Hebben we vandaag niet verkeerdelijk de gedachte aangenomen dat Kerst voor de gelukkige mensen is? Je weet wil, die van de ideale familiesituaties waarbij allen hun hartsdromen waarmaken en daar gezellig over kunnen van gedachten wisselen onder het gezellige kerstlicht. Kerst is dan voor de gezonde mensen die makkelijk lachen en in hun leuke woonst genieten van de feestdagen. Ze zijn op de weg niet verloren gereden dankzij de gps die ze het jaar daarvoor cadeau kregen en ze stralen voor hun prachtige flatscreen op het eind van The Sound of Music. We leven alsof dit bij uitstek de mensen zijn die kunnen genieten van Kerst.

Maar dit is de zaak omdraaien. Kerst, het verslag van de menswording van de Redder, is voor allen, in het bijzonder hen die redding nodig hebben. Jezus werd als baby geboren om de pijn te kennen en mee te voelen (letterlijk) met onze zwakheden.
Hij werd als ons opdat wij in zijn opstanding als Hem gemaakt kunnen worden, vrij van de pijn van de dood en de pijn van verlies. De eerste aanbidders van Jezus waren niet zij die tot de hoge klasse behoorden. Ze waren arme, vieze herders, geslagen door het leven. Velen keken op hen neer.

Jezus kwam voor hen die in de spiegel kijken en daar lelijkheid zien. Jezus kwam voor de dochters die van hun papa nooit te horen kregen hoe mooi ze waren. Voor hen wiens leven vernield werd door zware ziekte en de volgende Kerst misschien alleen een verre droom lijkt. Voor hen die o zo eenzaam zijn waren er niet de sociale media als Facebook. Voor hen in wiens huwelijk een bom kan barsten. Voor hen die van hun ouders partituren krijgen terwijl ze alleen maar dromen van sportgerief. Voor prostituees en overspeligen die liefde zoeken op de verkeerde plaatsen. Voor studenten die bij de familie zitten en al niet kunnen wachten tot de volgende drinkpartij. Voor hen die specialist werden in verloren dromen, voor hen die de familienaam besmeurden en het familiebezit verkwistten – ze verlangen naar huis maar weten niet of ze er welkom zullen zijn. Het is voor ouders die het huwelijk van hun kinderen zagen uiteenvallen.

Kerst is het goede nieuws van genade voor zondaars. Dankzij alles wat Christus deed aan het kruis, is de kribbe de meest hoopvolle plaats in het heelal geworden. De scharnier van de geschiedenis hangt aan een stal in de buurt van Betlehem. In de allergrootste ironie is Kerst voor hen bedoeld die er eigenlijk het moeilijkst van al kunnen van genieten. Het is eigenlijk voor hen die dit feest het meest haten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten