donderdag 29 april 2010

'Amazing grace' maar al te vaak 'boring grace'

'Accustomed grace, how stale the sound': het is de titel van een korte post van Tony Reinke die citeert uit het recentste boek van Sinclair Ferguson ('By Grace Alone: How the Grace of God Amazes Me'). vrij vertaald maak ik ervan 'Gewend aan genade, hoe versleten het geluid'.
"Een hoofdreden voor de zwakheid van de christelijke kerk in het westen, voor de armoede van ons getuigenis en het gebrek aan leven in onze aanbidding, ligt waarschijnlijk hierin: we zingen over verbazingwekkende genade (amazing grace) en spreken over verbazingwekkende genade, maar al te vaak heeft ze opgehouden ons te verbazen. Jammer genoeg zouden we meer naar waarheid zingen als we zeiden 'al te gekende genade' (accustomed grace). We hebben de vreugde en energie verloren die ervaren wordt als genade waarlijk verbazingwekkend schijnt."


In deze post van Justin Taylor lees je meer over het boek, ook het gedicht waarrond het is opgebouwd. Je vindt er ook een link naar een hoofdstuk dat je als pdf kunt downloaden.

dinsdag 27 april 2010

Een anker trekt de kust toch niet dichter?

"Gebed is overgave - overgave aan de wil van God en medewerking met die wil. Als ik een anker uit de boot gooi en het lukt me om de kust te pakken te krijgen en ik trek aan het touw: trek ik dan de kust naar me toe of trek ik mezelf naar de kust? Gebed is niet God naar mijn wil trekken, maar mijn wil aliniëren met de wil van God."

— E. Stanley Jones (vrij vertaald 'citaat van de week' op de homepage van EPM, de organisatie die Randy Alcorn ondersteunt)

Ark van Noah gevonden?







Vandaag in De Morgen en Het Laatste Nieuws een bericht i.v.m. de ark van Noah:

De structuur die op de berg Ararat in Turkije ligt, is wel degelijk de Ark van Noah. Dat beweert althans een team van Chinese en Turkse evangelische onderzoekers. Ze onderzochten de ouderdom van het hout van de structuur en kwamen tot de conclusie dat die ongeveer 4.800 jaar oud moet zijn, wat overeen zou moeten komen met de periode waarin de zondvloed plaatsvond.

Volgens de Bijbel strandde de Ark na de zondvloed op een berg. Velen geloven dat dat de berg Ararat is, de hoogste berg in de omgeving.

"Helemaal zeker zijn we natuurlijk niet, maar het staat wel voor 99,9 procent vast dat het om de Ark van Noah gaat", vertelde Yeung Wing-cheung van Noah's Ark Ministries International en documentairemaker aan AFP.

De houten constructie op de berg bevat enkele compartimenten, waarvan sommigen zijn uitgerust met balken. De onderzoekers denken dat er in die 'kamers' ooit dieren woonden. Van een menselijke nederzetting kan er volgens de onderzoekers geen sprake zijn. "In de omgeving van de berg is nog nooit een nederzetting gevonden op een hoogte van 3.500 meter of hoger", aldus Wing-cheung. De onderzoekers hopen nu dat de ark op de Unesco Werelderfgoedlijst komt. Op die manier kan er een grote archeologische opgraving plaatsvinden. (sps)

Gisteren had Yahoo News het bericht ook.
Ook nog wat andere krantensites brengen het (telkens zelfde) AFP-bericht. Overal met dezelfde 3 foto's. Benieuwd wat en of we er nog van zullen horen ...

maandag 26 april 2010

Een held kàn een BV zijn (maar de kans is eerder gering)

In dezelfde post als hieronder vermeldt Challies ook een citaat van Randy Alcorn over het verschil tussen helden en beroemdheden:
"Een held zijn is iets compleet anders dan een beroemdheid zijn. Roem is een iets. Deugd iets anders. De twee zijn niet in het minst verbonden. Als je beroemder wordt, wordt het eigenlijk moeilijker om deugd aan de dag te leggen en te behouden. Beroemdheden zijn gewoon mensen met de juiste looks, talent, geld en de mogelijkheid om de aandacht op zichzelf te vestigen. Helden zijn mensen die moedig staan voor wat goed is, vaak tegen de stroom van de publieke opinie in en tegen een grote kost voor zichzelf."


Een held kàn een BV zijn, maar dat hoeft dus niet. Je bent beter het eerste dan het tweede. En als je dan al een held bent, dan is de kans dat je BV wordt wel heel gering. Let maar op wat Alcorn zegt: tegen de stroom van de publieke opinie in. Dus soms doet een held wat niet goed is voor zijn populariteit. Maar een echte held is daar dan ook niet om bekommerd. Hij leeft 'for the audience of One' (en die 'One', dat is niet hij-/zijzelf).

Gods genade: in alle omstandigheden



(Gezien bij Tim Challies)

zondag 25 april 2010

Het cliché voorbij: wat je niet doodt ...



Veelgehoorde boutade: wat jou niet doodt, dat maakt je sterker.

Deze knipoog vond ik er wel op: wat jou niet doodt, dat stelt het onoverkomelijke nog wat uit.


(foto gevonden bij Zach Nielsen)

donderdag 22 april 2010

Beken kleur of word kleurloos

"Er is een gevaar dat je zo crosscultureel, multicultureel en intercultureel bent, dat je niets wordt voor niemand zodat je op geen enkele manier ook maar iemand kunt winnen. Je staat altijd boven de strijd, je hoort nooit ergens bij."

D.A. Carson in een interview. Citaat gelezen bij Tony Reinke.

Toespeling op een verkeerd gebruik van 1Kor.9:22:

Voor de zwakken ben ik zwak geworden om hen te winnen. Ik ben voor iedereen wel íets geworden, om in elke situatie althans enkelen te redden.


In het Engels luidt het Carson-citaat: “There is a danger of being so cross-cultural, multi-cultural, inter-cultural, that you become nothing to nobody so that by no means can you win anybody. You’re always above the fray, you never belong anywhere.”

woensdag 21 april 2010

Duizend keer 'zou moeten' weegt niet op tegen één 'gedaan'

All the woulda-coulda-shouldas
Layin' in the sun,
Talkin' 'bout the things
They woulda-coulda-shoulda done...
But all those woulda-coulda-shouldas
All ran away and hid
From one little did.

By Shel Silverstein


(gelezen bij Josh Harris)

Gratis e-boek over de Heilige Geest



The Resurgence stelt opnieuw een gratis download beschikbaar. Opnieuw een boekje van Winfield Bevins van Acts 29, die eerder al een e-boek schreef over organische groei.

Titel van het nieuwe boek is 'the person and work of the Holy Spirit'.

Hier lees je er meer over en vind je ook de rechtstreekse link naar de pdf.

Christelijke 'Fireflies'



Af en toe komt er wel eens een leuk showbizznieuwtje uit de lucht gevallen.
Christianity Today publiceert een interview met Adam Young van Owl City, bekend van de popdeun Fireflies. Dit is wat hij zegt (ik neem het fragment over van Justin Taylor):
When did you become a Christian?

I grew up in a Christian home, with the most wonderful parents a kid could ever ask for. I came to know the Lord in middle school after hearing a testimony at church. From then on, I’ve just wanted to serve Christ in every way I know how, music being the only thing I’ve ever considered myself any “good” at. I guess my whole message or goal of this whole operation is to bring glory to Jesus Christ by all that I do and say, not just as it relates to Owl City, but in all areas of my life.

Do you want to be thought of as a “Christian musician”?

It’s up to you, honestly. It’s not my place say what people should think of me as. Actions should speak for that. I follow Jesus Christ wholeheartedly, so any definition that arises from that fact is all right with me. The same goes for Owl City. I am a Christian in a band. Is it a Christian band then? That’s up to those who ask that question.

dinsdag 20 april 2010

MP3's Clarus Conference



Eind deze maand is er de Clarus Conference in de VS. Als sprekers zijn Randy Alcorn en Wayne Grudem gecontacteerd. Zij zullen het hebben over "Between heaven & earth".

Via de blog van Zach Nielsen (TakeYourVitaminZ) vond ik de link naar audio van eerdere edities van deze conferentie. Daar zitten sprekers tussen als G.K. Beale, D.A. Carson, Ray Ortlund en Sam Storms. Zeker eens hier gaan neuzen.

Haat je de zonde of louter de pijn die je misschien wacht?

"Wenen over de de straf die je zult krijgen omwille van je verkeerde gedrag is geen teken dat je het verkeerde haat, maar alleen dat je pijn haat. Opdat wenen en berouw echt en Bijbels zouden zijn, moeten ze voortkomen uit de gevoelens van verbrokenheid die je ervaart omwille van het missen van een leven van vreugde in God, niet slechts uit de vreesachtige gevoelens omwille van de pijn die jou bedreigt."

(John Piper in de toespraak "The echo and insufficiency of hell")

maandag 19 april 2010

Zaterdag a.s.: lezing "Het vaderhuis"



Komende zaterdag 24 april is het weer zover: lezing in Menen. In de reeks "de eindtermen" verzorgt Claude Van Maelsaeke het slot, met als titel "het vaderhuis'.
Vaste locatie: CC De Steiger. Let op: je wordt verwacht in de zaal aan de achterkant van het gebouw. Gelukkig deze keer niet in combinatie met een sportwedstrijd.
Aanvang: 19:30 u.

zondag 18 april 2010

'Mislukte' adoptie: met de post terug naar afzender?



Het kreeg nogal wat aandacht in de media: de 'mislukte' adoptie van een Russisch weeskind door een Amerikaans gezin.
In De Standaard klonk het zo:

Amerikaans gezin stuurt adoptiekind terug naar Rusland

"Rusland wil de adoptie van Russische kinderen door Amerikaanse gezinnen in de koelkast stoppen, zo zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov. De druppel die de emmer deed overlopen, was het geval van een Russische jongen van 7 jaar oud die door zijn Amerikaanse adoptieouders teruggestuurd werd.
Artiom Saveliev, die in de Verenigde Staten de naam Justin Artyom Hansen kreeg, werd op een vliegtuig gezet en kwam alleen in Moskou aan, met een brief waarin het Amerikaanse gezin zegt dat het van de adoptie afziet.

In de brief, waarvan de site Life.ru een foto nam, zegt een vrouw die met de naam Torry Hansen ondertekende, dat de jongen 'gewelddadig' is en 'zware psychotische problemen' heeft, en dat ze zijn adoptie wil annuleren.

'We zijn alle omstandigheden rond de terugkeer van Artiom naar Rusland aan het onderzoeken om na te gaan of een misdrijf werd gepleegd', zei John Beyrle, de ambassadeur van de VS in Rusland."


Albert Mohler reageerde op zijn blog. Hij citeert o.a. wat op CNN kwam, dat deze Amerikaanse moeder haar eigen zoon terugstuurde als een broek die niet lekker zit.

"Zelfs in onze moreel verwarde tijden heeft men internationaal met woede en diepe droefheid gereageerd op dit nieuws. De foto van deze kleine jongen die teruggestuurd wordt naar een Russisch opvangtehuis breekt je hart."

Maar voor christenen is er veel meer aan de hand, geeft Mohler aan. Zij verstaan adoptie als een belangrijk beeld van onze redding in Christus.

Vervolgens citeert hij Rom. 8: 14-17:
14 Allen die door de Geest van God worden geleid, zijn kinderen van God. 15 U hebt de Geest niet ontvangen om opnieuw als slaven in angst te leven, u hebt de Geest ontvangen om Gods kinderen te zijn, en om hem te kunnen aanroepen met ‘Abba, Vader’. 16 De Geest zelf verzekert onze geest dat wij Gods kinderen zijn. 17 En nu we zijn kinderen zijn, zijn we ook zijn erfgenamen, erfgenamen van God. Samen met Christus zijn wij erfgenamen: wij moeten delen in zijn lijden om met hem te kunnen delen in Gods luister.


Vrij vertaald en hier en daar samengevat zijn dit de woorden van Mohler:

Centraal in onze adoptie die we in Christus verkregen, is de onomkeerbaarheid. We zijn niet voor een termijn geadopteerd, maar voor de eeuwigheid. We zijn niet langer wezen, maar van nu tot in eeuwigheid zijn we door de genade van Christus kinderen van God en erfgenamen met Christus. De adoptie die we in Christus verkregen is niet omkeerbaar of voorwaardelijk - ze is eeuwig en onvoorwaardelijk.

We lezen dat Torry Hansen een kind wilde waar ze kon van houden, maar ze ontdekte dat deze Russische jongen dit niet was. Ze zei dat de jongen ernstige psychiatrische problemen had en dat ze er niet mee omkon. Ze zond hem terug naar Rusland als jongen die afgewezen werd door zijn adoptiemoeder.

Het is niet slechts een afwijzing van de jongen, wat onuitsprekelijk tragisch en lelijk is. Maar het is ook een aanfluiting van adoptie zelf. Aan de basis hier ligt het feit dat deze moeder haar zoon niet meer wil. Het evangelie wijst naar een heel andere realiteit.

Russell Moore verwoordt deze grote waarheid: "Het Nieuwe Testament wijst ons voortdurend op onze adoptie in Christus om ons te tonen dat we echt, echt gewild zijn in het huis van de Vader."

Het grote wonder van het Evangelie van Jezus Christus is dit - niet een van ons is de adoptie waard. In onze zondigheid kan niemand van ons de liefde van de Vader claimen, laat staan het recht op adoptie. Maar de oneindig rijke barmhartigheid van God wordt ons getoond in Christus, in wie gelovigen aangenomen worden door de Vader. En die adoptie is - God zij dank - eeuwig en onomkeerbaar.

We hebben de adoptie gekregen als cadeau en als teken van het evangelie. De adoptie van elk kind is een afbeelding van Gods genade. Net als elk aards huwelijk bedoeld is om op een bepaalde manier heen te wijzen naar het grote bruiloftsfeest van het Lam, zo is elk geadopteerd kind een wegwijzer naar het Evangelie. Daarom is elk falen in adoptie ook een belediging voor het evangelie. Als adoptie mislukt - om welke reden ook - wordt het evangelie ontkend.

'Jongeren zijn op zoek naar antwoorden op levensvragen'

Het Reformatorisch Dagblad had ook een volledig dossier over jongerenavonden.

Hier vind je de artikelenreeks terug.

Als slot had de krant een interview met Arjan Baan (Heart Cry), Laurens Kroon (JBGG) en Kees van Vianen (LCJ), die zich inzetten voor jongerenwerk.

Wat fragmenten:



Van Vianen: „Het Woord is aan het woord. Als een jongere aangeeft dat hij op een jongerenavond voedsel voor zijn ziel krijgt, is dat verblijdend.”

...

Van Vianen: „Het is een lappendeken aan initiatieven. Er is sprake van een golfslag in de jeugdcultuur. Op dit moment zijn de Zin-in-avonden populair. Dat kan zo weer over zijn. Zo nuchter moeten we zijn.”

Kroon: „We spreken bewust niet over succes. Ik betwijfel of het positief is dat er zo veel te kiezen valt in jeugdland. Het grote aanbod zaait verwarring. We moeten ervoor waken dat jongeren in het kerkelijke diepe gegooid worden en vervolgens van de kerk afdrijven. Laat ze wortelen in de kerkelijke gemeente waartoe ze behoren.”

Baan: „Wat is je vrees? Op het moment dat jongeren geen antwoorden krijgen op de vragen van hun hart, gaan ze zoeken. Dat kan in de breedte.”

...

Baan: „Jongeren zijn vaak bezet door één vraag: Hoe kom ik aan het heil? Ze zijn op zoek naar vrede met God, hoop en perspectief. Wordt dat in veel gemeenten niet bedekt aangeboden?”

Kroon: „Die boodschap klinkt helder op Zin-in-avonden. Jongeren horen concreet hoe God in harten werkt. Authentiek, dat spreekt jongeren aan.”

...

Baan: „Heart Cry hanteert het statement: We willen geen bokken entertainen, maar schapen weiden. Alhoewel randkerkelijke jongeren snakken naar warmte willen we niet alles uit de kast halen om deze doelgroep te trekken en te vermaken. Toch is het ons verlangen om ook voor hen iets te betekenen. We bezoeken ze al jaren bij refocafés, tonen interesse in hun vragen en proberen in liefde hun harten te bereiken.”

Van Vianen: „Ik pleit daarbij voor een rustig traject. De relatie met deze jongeren is belangrijk. Het investeren daarin kost tijd. Ze moeten pastoraal begeleid worden. De kerk is daarvoor de juiste plaats.”

...

Jongeren vinden een goede sfeer belangrijk; wat doet u daarmee?
Baan: „Geen lichtjes op Heart Cry. De Bijbelse boodschap staat absoluut centraal. We steken niet in op een huiskamersfeer, zoals Jij daar!”

Van Vianen: „Soms kan een gewone activiteit bijzonder worden door sfeer en gezelligheid. Als ik zie hoe jongeren op een avond van Jij daar! persoonlijk begroet worden, vind ik dat mooi en waardevol.”

Kroon: „Een gezamenlijke maaltijd tijdens de Zin-in-avonden werkt een positieve betrokkenheid uit.”


Het volledige interview lees je hier.

‘Stop met jongeren de kerk binnen te lokken’

Dit weekend in het Nederlands Dagblad gelezen naar aanleiding van een congres van de Evangelische Alliantie in Houten:

‘Stop met jongeren de kerk binnen te lokken’
"Kerken moeten stoppen met hun pogingen jongeren de kerk binnen te lokken. Het instituut kerk en jongeren met elkaar verbinden is onmogelijk, concludeert Harmen van Wijnen, directeur van twee protestantse jongerenorganisaties."

Nog een paar uitgebreide fragmenten uit het artikel:

"Trucjes om jongeren de kerk binnen te krijgen, werken niet. 'Dat heeft de kortstondige hype van de jeugdkerken laten zien. Concurreren met de echte experts op het gebied van entertainment lukt de kerk nooit.'"

"De afgelopen jaren is hij erachter gekomen dat het 'een mission impossible is jongeren en kerk iets voor elkaar te laten betekenen'."

Overdracht van de traditie noemt Van Wijnen nu "de zwakte omdat die traditie nauwelijks meer landt in het leven van jongeren in deze tijd en samenleving. Binnen tien jaar tijd zal de orthodoxie onder de jongste generatie dan ook volledig geïmplodeerd zijn."

"In de minder orthodoxe gemeenten - waarbinnen JOP actief is - zijn jongeren boven de twaalf jaar nauwelijks meer te vinden. JOP mag dan zijn gegroeid tot een groot netwerk van jeugdwerkers, maar dat komt niet zozeer door een toename van het aantal jongeren. 'De groei zit in de oudere groep die gefrustreerd is en geld investeert in jeugdwerk dat ze zelf niet meer kan uitvoeren.'"

Volgens Van Wijnen ziet de kerk zichzelf ten onrechte "als een aan de tijd ontheven instituut".

"Het is daarom beter te stoppen te proberen de verbinding tussen de kerk en jongeren te blijven leggen, maar 'na een diepe bezinning opnieuw te beginnen'. Wat Van Wijnen betreft moet de kerk vanwege de individualisering in de samenleving 'een gemeenschap van hoop en verwachting' worden. 'Van kerk als instituut waarbinnen de gemeenschap vorm kan krijgen, naar kerk als vorm van gemeenschap die waar nodig institutioneel wordt ondersteund.'

In plaats van naar jongeren te kijken als 'een generatie van kerkverlaters, randkerkelijken en buitenkerkelijken' vindt hij dat je beter naar hen kijkt als 'een generatie van hoop en verwachting'.

Zijn oplossing is een nieuwe beweging, 'vanuit de kerk letterlijk de samenleving in. Op zoek naar bestaande netwerken van jongeren om daar deel van uit te gaan maken. Dat is ook kerk-zijn: weinig instituut, veel onderlinge betrokkenheid. Te helpen daar waar hulp nodig is, te spreken waar gesproken wordt, een bijdrage te leveren aan de cultuur daar waar dat mogelijk is.'

"Van Wijnen denkt dat het zo mogelijk is 'het evangelie present te stellen in het midden van ons leven en onze netwerken. Niet om de relaties met jongeren te gebruiken om ze op te roepen mee te komen naar 'de kerk', maar om in deze netwerken de dieper liggende kernen van het christelijk geloof te leven en beleven. Daar aanwezig zijn, is kerk zijn.'"

Het Reformatorisch Dagblad bezocht hetzelfde congres. Daar klinkt het: „Minder interesse jeugd voor kerk”.

zaterdag 17 april 2010

Downloads T4G-conferentie

T4G 2010 -- Special Session -- Matt Chandler from Together for the Gospel (T4G) on Vimeo.



De voorbije dagen was het weer conferentietijd, met het tweejaarlijkse event 'Together for the Gospel' - T4G.
Thema dit jaar was het onvervalste evangelie: 'the (unadjusted) gospel'.

De toespraken komen al druppelsgewijs online, in audio of video.
De downloads vind je hier.


Voorlopige lijst online toespraken:


1. Mark Dever: The Church is the Gospel Made Visible

2. RC Sproul: The Defense and Confirmation of the Gospel — What I Have Learned in 50 years

3. Albert Mohler: How Does it Happen? Trajectories Toward an Adjusted Gospel

4. Thabiti Anyabwile: ‘Fine-Sounding Arguments’ — How Wrongly ‘Engaging the Culture’ Adjusts the Gospel

5. John MacArthur: The Theology of Sleep! (Mark 4)

6. John Piper: Did Jesus Preach Paul’s Gospel?


De video hierboven is de toespraak van Matt Chandler, over hoe God momenteel lijden gebruikt in zijn leven (Chandler wordt behandeld voor kanker, getuige ook het litteken).
Na Chandler gaf CJ Mahaney nog een toespraak over hoe een voorganger als taak heeft zijn gemeente op lijden voor te bereiden.
Hij gaf daarin volgende praktische aanbevelingen:

1. Lijden zou zijn weerslag moeten vinden in het preek-menu van je kerk.

2. Vestig de aandacht op levende illustraties van het eren van God temidden het lijden.

3. Ontwikkel materiaal over het thema lijden, zodat je een goed onderbouwde theologie over het lijden kunt overbrengen.

4. Het meest effectief om je kerk op lijden voor te bereiden en haar daarin te vertroosten is door het evangelie te prediken.

5. Waar en wanneer dat mogelijk is, sta aan de mensen hun zijde als ze lijden.

maandag 12 april 2010

Sterven en vrucht dragen

"De vraag, broeders, is niet of we zullen sterven, maar of we zullen sterven op een manier die veel vrucht voortbrengt."


Oorspronkelijk citaat: "The question, brothers, is not whether we will die, but whether we will die in a way that bears much fruit. "

(John Piper in een biografische preek over Adoniram Judson, die exact 160 jaar geleden stierf als zendeling - gelezen op de blog van Desiring God)

Je wint of verliest op zaterdag

"Je hart voorbereiden is het allerbelangrijkste, want de Dag des heren is in de eerste plaats 'een dag voor hartenwerk'. Vanuit dat oogpunt wordt de strijd voor onze zondag meestal gewonnen of verloren tijdens de voorafgaande zaterdagavond, wanneer tijd moet apartgezet worden voor zelfonderzoek, belijdenis en gebed voor de daaropvolgende dag.

De jongerengemeenschap van Richard Baxter had de gewoonte om elke zaterdagavond 3 uren door te brengen in het aldus voorbereiden van de rustdag. En Swinnock verzekert ons dat als we 'zo ons hart bij God laten op zaterdagavond, dat we het dan beslist bij Hem terugvinden op zondagochtend.

De laatste regel voor het voorbereiden komt van de uiterste praktische geest van Richard Baxter: 'Ga tijdig naar bed, opdat je niet slaperig bent op de dag van de Heer.'"


Het advies komt vrij vertaald vanuit J.I. Packers 'A Quest for Godliness'. Ik las het in een gastpost door Darryl Dash bij Zach Nielsen.

Bryan Chapell over 'prediken'

Onlangs signaleerde Justin Taylor 3 toespraken van Bryan Chapell over "prediken" (gegeven op Southern Seminary).
•“Use for Useless Heroes” (vanuit Richteren 7)
•“Holiness in Heaven’s Plan” (vanuit Kolosse 3:1-5)
•“Hope’s Journey” (vanuit Romeinen 15:4)

Hier vind je de links.

vrijdag 9 april 2010

Download 'Red Letter'



Nog meer muziek. Red Letter is een van de bands uit Mars Hill Church in Seattle, meer bepaald van een van hun campussen (Ballard). Verantwoordelijke voor hun muziek is Joel Brown.

Ze brengen eigen nummers of bewerkingen van oudere hymns e.d. Een soort alternatieve of indie rock komt misschien nog het dichtst bij een beschrijving van het genre.

Red Letter is een band onder het Re:Sound-label, dat deel uitmaakt van de grotere groep van The Resurgence (met bijv. ook nog literatuurtak Re:Lit of de opleidingen van Re:Train).

Hier vind je de download.

Download 'Unpacked' van rappers 'iSix:5'



De jongens van 'iSix:5' komen uit Grace Bible Church in Tempe. Ze willen de waarheid van het evangelie via hun rapmuziek verspreiden.

Stukje lyrics:

When it comes to this rap game, we not spitting that nonsense/
I am not of this world, but it's a everyday process/
God is looking at lifestyles, when we put the mics down/
It's Christ now, the hype crowd, they telling us to pipe down/
Rapping like it's Christmas, but Holiness is the litmus/

Hier kun je de volledige cd downloaden of kiezen voor afzonderlijke nummers. Ook de pdf met de teksten vind je er terug.

donderdag 8 april 2010

7 mijl = 11,27 km: van Jeruzalem naar Emmaüs



Goed om weten bij het bekijken van deze video:
1 mijl = 1609,344 meter. 7 mijl = 11,27 km.
(en als de omrekening door mijn niet-wiskundige brein eventueel niet klopt, blame it on dhl)



Gezien in een guest post door Michael Kelley bij VitaminZ (Zach Nielsen).

woensdag 7 april 2010

Het lied van de prostituee



Zoveel jaren later blijft dit nummer nog altijd iets bij me losmaken. Een sterk nummer uit een van mijn lievelingscd's uit de collectie van mijn broer: The Violet Burning met 'Song of the Harlot'.

De voorganger zijn grootste vijand

Op de blog van The Gospel Coalition stond recent een post van David Murray die ik graag vertaal: 'The Pastor’s Worst Enemy', de ergste vijand van de voorganger.

De grootste vijand van de voorganger is trots. Het is in het bijzonder een gevaar voor de jongere voorganger (1Tim.3:6).

De bijzondere oorzaken voor trots


•Publieke gaven
Worden je gaven uitgeoefend in het openbaar (tegenover de meer ongeziene en meer in private kringen uitgeoefende gaven), dan is de kans groter om herkend, bewonderd en geprezen te worden.

• Officiële status.
Aangezien velen onder Gods volk respect en eer verbinden aan het 'ambt' van voorganger (soms nog onafgezien van hem die het invult), kun je geneigd zijn te denken dat jij het bent die ze respecteren en eren.

• Mensgerichtheid
Wanneer mensen onder jouw dienst gezegend worden, zullen ze dit vaak aan jou toeschrijven in de plaats van aan God.

• Wereldse ideeën over leiderschap
Je ziet jezelf als 'leider over al deze mensen', eerder dan als hun dienstknecht.

• Onervarenheid
De kerk/gemeente is redelijk uniek in hoe het onbeproefde en onervaren jonge mensen in posities plaatst van de hoogste verantwoordelijkheid, zonder dat ze door de 'vernederende school van harde kloppen' gegaan zijn. Terwijl ze nooit geleid werden, weten ze soms niet hoe ze moeten leiden.

• Misverstaan van de roeping tot het dienstwerk
Paulus zag het pastorale dienstwerk niet als een prijs die hij verdiend had. Voor Paulus was het net zo goed een genade, een onverdiende gave, als de redding (Ef.3:8).


De pastorale gevolgen van trots
Als je in trots valt zullen er ernstige gevolgen zijn in je dienstwerk.

• Je zult eerder op je gaven vertrouwen dan op God.

• Je zult ongeduldig worden tegenover minder begaafde (!) broeders in het dienstwerk of oudstenschap.

• Je zult onnadenkend ongevoelig worden voor de tradities en gebruiken uit het verleden.

• Je zult persoonlijke kritiek en volwassen raadgevingen weerstaan.

• Je zult ontmoedigd en ontevreden worden omdat je 'beter verdient dan dit publiek!'

• Je zult jezelf verheven voelen boven de kleine/vuile jobs in de gemeente.

• Je zult ophouden met leren omdat je toch meer weet dan ieder ander.

• Je kan door opgeblazenheid vallen in 'het oordeel van de duivel' (NBV: 'verblind raken en ten prooi vallen aan de duivel')


Het persoonlijke medicijn voor trots

Laat deze twee zinnen de dubbele hartslag vormen van ons dienstwerk.

1. Ik ben een zondaar

• Bedenk wat ik was (denk aan de zonden waarvan je verlost bent)

• Bedenk wat ik nu had kunnen zijn (als God je niet had tegengehouden)

• Bedenk wat je nog steeds bent (onderzoek je eigen hart)

• Bedenk wat je nog altijd zou kunnen zijn (als God zijn genade weerhield)


2. Ik ben een dienstknecht

• Een dienstknecht van God (niet onafhankelijk maar afhankelijk van God voor opdracht, autoriteit en zegen)

• Een dienstknecht van Gods volk (niet hun heer of overheerser)

• Een dienstknecht van zondaars (kijk niet neer op de niet-geredden maar ga op je knieën voor hen)

• Een dienstknecht van dienstknechten (ga niet in competitie met andere voorgangers maar dien hen)

• Een dienstknecht van de Dienstknecht (die zei 'ik ben onder u als degene die dient' en 'een dienstknecht is niet groter dan zijn Meester'.)

dinsdag 6 april 2010

Wettisch worden in 7 stappen


1. Maak regels buiten de Bijbel
2. Dwing jezelf om die eigengemaakte regels te houden
3. Pijnig jezelf als je die eigengemaakte regels niet kunt houden
4. Word trots wanneer je je eigen regels wel houdt
5. Benoem jezelf tot rechter over anderen
6. Word boos wanneer mensen je regels breken of er andere regels op na houden
7. Geef de losers slaag


Vertaald van Mark Driscoll, uit een van zijn preken.

Ken je hem?



Gezien bij Ray Ortlund.

zaterdag 3 april 2010

Pasen: van het kruis naar de troon







2 keer Stuart Townend en vooral 2 keer Christus. Wat een hoopvolle boodschap. Eerst in Christus' verzoenende sterven, daarna in Zijn glorieuze opstanding.

vrijdag 2 april 2010

Wat maakte het kruis zo zwaar?




Mark Altrogge:

Toen Simon gedwongen werd om het kruis voor Christus te dragen, dan was al wat hij deed wat hout op zijn schouders tillen. Christus droeg oneindig veel meer.
"[Simon] droeg slechts het hout van [het kruis], hij droeg niet de zonde die het loodzwaar maakten. Christus droeg slechts het uitwendige kader over, de gewone balk. Maar de vloek van het kruis, die bestond uit onze zonde en haar straf, bleven op Jezus' schouders rusten.

Beste vriend, als je denkt dat je zoveel lijdt als voor een christen maar kan mogelijk zijn, als al Gods golven over je rollen, bedenk dan dat er niet één druppel toorn zit in je zee van zorgen. Jezus droeg de toorn. Jezus droeg de zonde" (Charles Spurgeon)

Laten we vandaag, op Goede Vrijdag, Jezus prijzen dat Hij het gewicht van onze zonde droeg opdat wij dat nooit zouden hoeven te doen. Elk kruis dat wij moeten dragen is daarmee vergeleken licht. Dank U, Jezus, voor het dragen van onze vloek!

(Gelezen bij Zach Nielsen, eigen vertaling)

donderdag 1 april 2010

Mp3 lezing "Het Vrederijk" (Gerard Hoddenbagh)

in de reeks 'De eindtermen' gaf Gerard Hoddenbagh op zaterdag 27 maart een lezing over 'het vrederijk'.
Dit is de mp3 van de lezing:
Het Vrederijk (door Gerard Hoddenbagh)
Je kunt de mp3 online beluisteren via de Yahoo mediaplayer op deze blog: klik gewoon op het pijltje. Of download hem naar je computer - gebruik in dit geval de rechtermuisknop en kies voor 'opslaan' of 'opslaan als'.