maandag 17 augustus 2009

Spurgeon: "Predik Christus of ga naar huis"

Tony Reinke vermeldt een paar quotes van Spurgeon over diens stokpaardje: Christus prediken. Een preek waar Christus niet in zit, vergeleek hij met een brood zonder bloem. "Geen Christus in je preek, meneer? Ga dan naar huis en predik niet meer tot je iets hebt dat het prediken waard is". Ik heb 2 quotes vertaald, hier vind je de overige.
"Christus weglaten? O mijn broeders, je kunt dan maar beter de preekstoel helemaal weglaten. Als een man één preek kan geven zonder Christus' naam erin te vermelden, zou dit zijn laatste moeten zijn, zeker de laatste die ook maar enige christen van hem zou moeten gaan beluisteren".
Uit de preek: “A Prayer for the Church” (1867)

"Laat Christus uit je prediking en je zult niets doen. Adverteer eens over heel Londen, meneer de bakker, dat je brood bakt zonder bloem; zet het in iedere krant: "Brood zonder bloem" en je mag snel je winkel sluiten, want je klanten zullen zich naar andere handelaars spoeden. ... Een preek zonder Christus in zijn inleiding, midden en slot is een vergissing in ontstaan en een misdaad in uitvoering.
Hoe groots ook de taal, het zal slechts veel gedoe zijn over niets als Christus er niet in zit. En met Christus bedoel ik niet louter zijn voorbeeld en de ethische lessen uit zijn leer, maar zijn verzoenend bloed, zijn wonderlijk voldoen voor de zonde van de mens, en de grote leerstelling van 'geloof en leef'.
Uit de preek: “Christ the Glory of His People” (22 maart 1868)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten