maandag 31 maart 2008

In memoriam - Zij leefden voor Hem


Het EJV verspreidde onderstaand bericht. Heel pakkend. Deze mensen hebben hun leven niet verspild en zijn nu thuisgekomen bij hun Heer.

Tijdens het Paasweekend gingen onverwacht twee jonge christenen van ons heen. Op Goede Vrijdag overleed Maarten Slezak uit Temse (Gemeente Sint-Niklaas) ten gevolge van een CO-vergiftiging. Op Stille Zaterdag stierf Eva-Lianne De Visser uit Nossegem (Gemeente Zaventem) tijdens een auto-ongeval in Zambia.

Eva-Lianne en Maarten zagen hun leven als een loflied voor Jezus. Pasen herinnert ons eraan dat "Wie in Jezus gelooft zal leven, ook wanneer hij sterft" (Joh. 11:25). Toch brengt het vroege heengaan van deze twee jongeren een immens verdriet met zich mee en het gemis is enorm.

Het EJV wil graag haar troost en steun aanbieden aan de familie en vrienden van Eva & Maarten. Je kan een berichtje voor Maartens vrouw en nabestaanden sturen naar: info(at)ejv.be. Je kan herinneringen aan Eva en een bemoediging voor haar familie en vrienden posten op Eva's blog.

Eva wordt op zaterdagochtend 5 april begraven in Zaventem. Meer info over de begrafenis zal gepubliceerd worden op Eva's blog.

Sponsortocht: fietsend van Nederland naar Oekraïne


Van 5 tot 29 april trekt mijn goede vriend Jan Simmering (Heelweg, Nederland) naar Oekraïne. Met de fiets wel te verstaan. Het gaat om een sponsortocht. Over het goede doel lees je hieronder meer, via het infodocument dat Jan verspreidde.

Sponsortocht Oekraïne

Wij, twee gedreven fietsers; Jan Luimes & Jan Simmering, hebben gezien hoe er nood is in de Oekraïne, vooral onder de kinderen & jeugd.
Daardoor kwam er een verlangen bij ons om hier iets voor te doen en onze hobby te combineren met hulp! Jan Simmering is al langer betrokken bij een familiehuis en een straatkinderen-project in Beregowo en daardoor kwam bij ons het idee op om op de fiets naar de Oekraïne te gaan en er een sponsortocht van te maken met het doel:
Veel geld op te halen voor deze kinderen!

De bestaande middag- & avondopvang in dit kinderhuis wil men graag uitbreiden naar 24-uurs opvang. Hiervoor moet een huis opgeknapt worden en de verbouwing van dit huis moet bekostigd worden, tevens zijn er spullen nodig voor de inrichting & aankleding van de woning.

Wij zijn van plan om hier naar toe te gaan fietsen, dit is ongeveer 2000 km. Zo willen we 20.000 euro bij elkaar krijgen o.a. voor dit project!

Als u met ons wilt zorgen om dit te realiseren om in ieder geval deze 20.000 euro bij elkaar te krijgen, kunt u een bedrag overmaken naar:
Banknummer 3002.02.857 t.n.v Stichting OVL in Aalten.
O.v.v: Ondersteuning Kinderen Oost Europa.
Namens de kinderen uit de Oekraïne en ons HARTELIJK DANK!!!

Als sponsor ontvangt u hier ook iets voor terug:
Het project wordt breed uitgemeten in de lokale weekbladen. Inclusief vermelding van de sponsoren (65.000 oplage). U ontvangt een weblog waar alle sponsoren worden vermeld. Ook ontvangt u een reisverslag van onze reis. Bij terugkeer in Nederland wordt er een netwerkavond georganiseerd met informatie waar uw geld naar toe is gegaan …

Jan Luimes & Jan Simmering.

zaterdag 29 maart 2008

We gaan voor niet minder dan God

"God is veel meer voor zijn volk dan Iemand die bevelen geeft. Maar Hij is niet minder."

John Piper in 'Toekomstige genade', uitg. Telos, pag. 135

Jezus, de motard en de drummer


Wat als we vandaag of morgen een getatoeëerde motard en een stoere drummer in de kerk zien zitten? Wat is dan ons verlangen?
Om die mensen binnen 10 jaar in maatpak uit hun monovolume te zien stappen om vervolgens vroom onze nette kerk te zien binnenwandelen?
Oh ja, hopelijk zitten ze binnen 10 jaar nog in de kerk. Maar dan wel temidden al hun vrienden motards en drummers, om samen Jezus groot te maken.

De Vader verbrijzelt zijn Zoon



In deze trailer voor de Resolved conference (volgende maand in de VS) klinkt een duidelijke boodschap over het kruis van Christus.

De Vader verbrijzelt er de Zoon met toorn omwille van onze zonde. De Zoon sterft als onze plaatsvervanger.
Door geloof brengen zijn bloed en zijn volkomen verzoening ons volledige vergeving, hoop die blijft en eeuwige vreugde.

Preken die leven brengen


"Prediken is dertig minuten om de doden op te wekken."

"Van alle preekstoelen waaruit de menselijke stem ooit weerklinkt, is er geen van waaruit ze zo ver reikt als vanuit het graf."

John Ruskin


(Het eerste citaat kreeg ik doorgemaild van Luc Claerebout, het tweede vond ik na wat zoeken met Google. Ook de cartoon van Chuck Asay is het resultaat van een kleine Google-zoekopdracht.)

vrijdag 28 maart 2008

Bidden is even natuurlijk als ademen


Bidden is een even natuurlijke uitdrukking van geloof, als ademen dat is van leven.

- Jonathan Edwards (5 oktober 1703 - 22 maart 1758), Amerikaanse opwekkingsprediker, theoloog en zendeling

donderdag 27 maart 2008

Het Nieuwsblad heeft vragen bij komst Hinn

Benny Hinn komt naar België. Het Nieuwsblad is bezorgd. Vandaag staat onderstaand artikel in de krant:

Tv-priester zoekt (goed)gelovige volgelingen in Sportpaleis
Maya Detiège (SP.A) vraagt onderzoek naar Amerikaanse tv-predikant Benny Hinn

Benny Hinn, een van de meest omstreden Amerikaanse televisiedominees, heeft het Antwerpse Sportpaleis voor twee dagen afgehuurd om Vlamingen kennis te laten maken met zijn miraculeuze - maar bijzonder dure - genezingen.


Bij ons doet hij nog geen belletje rinkelen, maar in de Verenigde Staten is hij razend populair. Benny Hinn is niet zomaar een predikant, hij is een van de grootste boegbeelden van de Amerikaanse tv-priesters. Miljoenen mensen kijken er naar zijn uitzendingen. Hinn is ervan overtuigd dat hij door Jezus Christus werd uitverkoren om in zijn naam mirakels te verrichten. Hinn laat mirakels gebeuren op het podium, zeggen zijn fans. 'Hij doet lammen weer lopen en laat blinden weer zien', luidt het.

Hinns praktijken roepen op zijn minst vragen op. Tijdens de religieuze show wekt hij een uitgelaten, hysterische sfeer op, jongleert hij moeiteloos met woorden, terwijl zijn medewerkers vlotjes rondgaan met de collectebus. Elk mirakel heeft blijkbaar zijn prijs.

Live prediken is alvast een lucratieve bezigheid. Hinn gaat steeds piekfijn gekleed, zijn huis - een slordige 3,5 miljoen dollar waard - telt zeven slaapkamers en acht badkamers, in zijn garage staan vijf luxewagens en vorig jaar schafte hij zich een gigantische privéjet aan.

Zijn live shows trekken steevast een massa volk naar stadions en concerthallen. Met z'n tienduizenden hangen ze aan zijn lippen, wachtend op het moment dat hij hen het podium oproept om hen te zalven. Dat zijn staf de kandidaten die het podium op mogen netjes selecteert, wordt er niet bij verteld.

De geloofsgenezer hoopt nu ook in Vlaanderen volgelingen te vinden. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 mei zakt hij af naar het Antwerpse Sportpaleis.

Kamerlid en Antwerps gemeenteraadslid Maya Detiège (SP.A) is er minder gerust in. 'Ik denk dat we ons behoorlijk zorgen mogen maken. Het is een gevaarlijke tendens die uit Amerika komt overgewaaid en waar goedgelovige mensen het slachtoffer van zijn. We moeten dit soort uitbuiters mijden.' Detiège vraagt zowel de stad Antwerpen als aan minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) om de zaak te onderzoeken en de hele entourage van Hinn grondig te laten screenen vooraleer hij z'n show kan opvoeren.

Binnenlandse Zaken liet gisteren weten dat de komst van Hinn, net zoals alle andere Amerikaanse staatsburgers, onderzocht zal worden. Indien nodig zal de toegang hem ontzegd worden.


Ook de onvermijdelijke Rik Torfs en Etienne Vermeersch mogen nog even hun licht op de zaak laten schijnen in Het Nieuwsblad. Hun visie lees je hier.

woensdag 26 maart 2008

IFES-conferentie: „Wees beschikbaar voor evangelisatie”



Op de site van het Reformatorisch Dagblad staat een verslag van de voorbije IFES-conferentie in Linz, Oostenrijk (IFES, in België vertegenwoordigd door de studentenvereniging Ichtus).

Een paar stukjes uit het verslag:

„Ben je bang dat je niet geschikt bent om te evangeliseren? Dan heb je gelijk: je bent volkomen onbekwaam. Maar God vraagt niet of wij bekwaam zijn, maar of we beschikbaar zijn.” Tweeduizend studenten sloten gisteren in de Oostenrijkse stad Linz de negende European Evangelism Conference van studentenorganisatie IFES af.

De conferentie, die donderdag van start ging, stond in het teken van toerusting op het gebied van evangelisatie en getuigen. Het thema was ”Because of love”. De studenten, afkomstig uit veertig Europese landen, luisterden gisteren naar hoofdspreker Rebecca Manley Pippert. Ze daagde de studenten uit het Evangelie aan anderen door te geven. „De ander is geen object, maar een mens. Dat leren we van Jezus. Terwijl wij vaak met allerlei vooroordelen en materialen naar anderen gaan om het Evangelie door te geven, kijkt Jezus naar de mensen zelf. Hij laat zien dat relaties cruciaal zijn.”

Bij evangeliseren overheerst vaak angst, zei Pippert, auteur van onder meer ”Out of the saltshaker”. „Maar God maakt Zijn Naam groot in zwakheid. Juist in de evangelisatie mogen wij tegenover de Heere God gaan en belijden: wij kunnen het niet, maar wilt U ons gebruiken.”

Redding

Charlie Hadjev, theoloog en algemeen secretaris van IFES-Bulgarije, liet in zijn ”Bibletalks” zien hoe het Oude Testament al een beeld toont van slavernij en bevrijding. In drie lezingen sprak hij over schepping, zondeval, de uittocht en de ballingschap. In de vierde lezing bracht hij deze onderwerpen bij elkaar, om het reddende werk van Jezus te verduidelijken: „De mens wordt door God niet alleen van zonde bevrijd, maar krijgt ook een nieuw hart en wordt een nieuw mens.”

(...)

Kruis

Op de conferentie stond het kruis van Jezus iedere dag centraal. Voortdurend werden de deelnemers herinnerd aan Jezus’ lijden, sterven en opstanding. „God had alles voor je over. Wat weerhoudt jou nog om alles voor anderen over te hebben?” luidde een vraag.

(...)

In de afsluitende dienst benadrukte Daniel Bourdanné, algemeen secretaris van IFES-World, dit nog eens. Bourdanné, afkomstig uit Tsjaad, spoorde de deelnemers aan om bij thuiskomst aan de slag te gaan met wat ze in Linz hadden geleerd. „Jezus zei: „De oogst is groot, maar er zijn te weinig arbeiders.” Volgens mij zijn er nu wel genoeg arbeiders, maar zijn ze lui of bang. Jezus zegt ons niet bang te zijn. Hij zegt simpelweg: „Ga!””

Hier vind je nog de site van de conferentie.

maandag 24 maart 2008

6 maanden heengegaan rond Pasen


Op de blog van Desiring God heeft John Piper een gevoelig bericht gepost rond Pasen: "6 Months Gone at Easter Time". Ongeveer 6 maanden geleden hebben Pipers zoon Abraham en zijn schoondochter een kindje verloren bij de geboorte. Naar aanleiding van deze ingrijpende gebeurtenis en het geloof in de opstanding, had Abraham op zijn persoonlijke blog het gedicht hieronder geplaatst, samen met de foto van het graf van Felicity.

6 Months Gone at Easter Time

Empty hangers, empty closet, empty clothes.
Empty crib, empty bath.
Empty bottles, empty breasts.
Empty lungs, empty blood, empty heart.
Empty grave.

Mijn vertaling:

6 Maanden Heengegaan rond Pasen

Lege kapstokken, lege kast, lege kleren.
Lege wieg, leeg bad.
Lege flessen, lege borsten.
Lege longen, leeg bloed, leeg hart.
Leeg graf.

Pasen volgens Third Day

CARRY MY CROSS




THIEF

Jezus verschijnt meermaals na de opstanding



Het schema komt van Andreas Köstenberger (www.biblicalfoundations.org)

zaterdag 22 maart 2008

“Het is volbracht”


In Volume 1 van zijn verzamelde werken helpt de Puriteinse prediker John Flavel ons om het gesprek tussen de Vader en de Zoon voor te stellen in de eeuwigheid die achter ons ligt, terwijl ze onze redding plannen.

Vrij vertaald gaat het zo:

Vader: Mijn zoon, er is hier een stel miserabele zielen dat zichzelf volkomen te gronde gericht heeft en nu onder mijn oordeel valt. Gerechtigheid vraagt genoegdoening voor hen, of zal bevrediging vinden in hun eeuwige verderf. Wat zal er voor deze zielen gedaan worden?

Zoon: O mijn Vader, mijn liefde voor hen en medelijden met hen is zo groot dat ik voor hen zal instaan als hun borg, liever dan dat ze voor eeuwig verloren zouden gaan. Breng al uw rekeningen in, opdat ik zou zien wat ze U verschuldigd zijn. Heer, breng ze alle in, opdat er achteraf geen rekeningen meer zouden openstaan. Van mijn hand mag U ze eisen. Ik kies liever om uw toorn te ondergaan dan dat zij eronder moeten lijden. Op mij, mijn Vader, op mij zij al hun schuld.

Vader: Maar mijn Zoon, als jij voor hen instaat, dan moet je weten dat je zult betalen tot de laatste cent. Verwacht geen korting. Als ik hen spaar, dan zal ik jou niet sparen.

Zoon: Akkoord, Vader. Laat het zo geschieden. Reken het mij allemaal aan. Ik ben in staat om het te betalen. En hoewel het een soort ondergang voor me zal zijn, hoewel het mijn rijkdom volledig zal uitputten, al mijn schatten zal leegmaken, toch ben ik bereid om dit te ondernemen.


Op die Goede Vrijdag zo lang geleden, werd de oude overeenkomst uitgevoerd. Hij betaalde alles, tot de laatste cent. Het is volbracht.

Gelezen bij Ray Ortlund. De foto vond ik hier.

Broeder Stockman over de euthanasie van Hugo Claus

“De wijze waarop wordt omgegaan met de euthanasie die Hugo Claus pleegde, de wijze waarop sommigen deze daad niet alleen proberen goed te praten, maar zelfs, als summum van edelmoedigheid de hemel in prijzen, stoot tegen de borst”, schrijft broeder dr. René Stockman in een felle reactie op het overlijden van de schrijver op kerknet.be.


“Is het leven van mensen die hun woorden niet meer vinden dan waardeloos geworden?", vraagt de generale overste van de Broeders van Liefde zich af. “Hebben zij het recht, en misschien zelfs de plicht om euthanasie te vragen, om de maatschappij toch niet meer tot last te zijn, om hun familie te bevrijden van een zorg die wel eens lang zou kunnen duren?”

Met alle respect voor de persoonlijke visie van de overleden schrijver, plaatst broeder Stockman vooral vraagtekens bij de manier waarop de Vlaamse media vrijwel unaniem diens beslissing toejuichen. Hij noemt het de pretentie en arrogantie van een bepaalde groep in de samenleving, die haar levensfilosofie probeert op te dringen aan iedereen. En wie er een andere visie op nahoudt, durft die nauwelijks uit te spreken op straffe van als een kwezel te worden uitgescholden.

“Want kijk naar Claus. Die heeft de moed gehad er een eind aan te maken, zijn familie niet meer tot last te zijn, de ziekteverzekering niet op te zadelen met medische en verzorgingskosten, hij heeft ruimte aan anderen gegeven (…) en ode aan het leven van de volmaakten, van de succesvollen, die hun woorden tot heldere frasen kunnen kneden. In de ‘Brave New World’ is alleen nog plaats voor hen. Misschien is het dat juist in België waar we het meest verdriet moeten voor hebben.”

Het stuk hierboven kwam van Kerknet, hier vind je de integrale tekst van Br. Stockman over 'het geval Claus'.

vrijdag 21 maart 2008

Trouw in het verborgen


"Wie in het verborgen omgaat met God, mag in het openbaar vertrouwd worden."

"He who communes with God in secret, may be trusted in public."

Charles Spurgeon op zondag 25 maart 1855 over Paulus in Hd9:11, "... want zie, hij bidt." De foto komt van op de Desiringgod-blog.

donderdag 20 maart 2008

Geografie van de lijdensweek


Grotere kaart weergeven
Dankzij Google Earth kun je meevolgen waar de feiten uit de week voorafgaand aan de dood en opstanding van Christus zich afspeelden.
Klik even door of klik op de pijltjes met letters en je krijgt er ook mooi de bijbelse beschrijving bij.

woensdag 19 maart 2008

Ik mis haar, maar rust in Gods wil

"Ik mis haar op onnoemelijk veel manieren, en zal haar ook steeds meer missen. Maar als een kind van God en als een dienstknecht van de Heer Jezus, buig ik mij, en vond ik rust in de wil van mijn hemelse Vader. Door volkomen onderwerping aan Zijn heilige wil, wil ik Hem verheerlijken, en ik houd niet op de hand te kussen die mij zo geslagen heeft."


Op zondag 6 februari 1870 stierf de echtgenote van George Müller, Bristol (Engeland) aan rheumatische koorts. Ze waren 39 jaar en 4 maanden gehuwd. De Heer gaf hem de kracht om de begrafenisdienst te leiden, en het citaat hierboven komt uit die boodschap.

Mijn koninkrijk ga

"Vooraleer we kunnen bidden 'Uw koninkrijk kome', moeten we bereid zijn om te bidden 'Mijn koninkrijk ga'."

Alan Redpath

dinsdag 18 maart 2008

Word geschokt door Judas


Judas verliet het gezelschap van de 12 apostelen na de zalving in Bethanië en regelde het verraad van Jezus voor 30 zilverstukken (Mt. 26:14-15). Maar toen ze opnieuw samenkwamen voor het laatste avondmaal, daar was hij! Dicht genoeg om zijn brood te dopen in de beker van de Verlosser.

Toen ons gezin gisteren een tijd van overdenking had, was ik kwaad om de absolute slechtheid van Judas, die het Pascha kwam eten met degene die hij net verkocht had. Ik zei mijn dochter, duidelijk met meer emotie dan ze gewoon was: "Dat is uitermate slecht!".

Ze zei: "Wat is er zo slecht?" Ik antwoordde: "Wat als ik vanavond wegging en een regeling ging treffen met een wreed man om je morgen op weg naar school te doden? Dat zou vreselijk zijn. Maar zou het dan niet boosaardig zijn om me tot de hemel te richten wanneer ik thuiskwam, na je moord geregeld te hebben, en vervolgens samen na te denken over de Bijbel en met je te bidden?"

Ze was geschokt.

Geen wonder dat Jezus zei: "Het zou goed voor die mens zijn als hij niet geboren was" (Mt.26:24).

Laat ons deze week geschokt worden, steeds opnieuw.

(overdenking van John Piper, hier gelezen en vrij vertaald)

We willen vrijheid, blijheid en losbandigheid

„Paulus’ oproep aan de Galaten dat zij „tot vrijheid geroepen” zijn, lijkt merkwaardig modern en bij de tijd. Maar het staat wel haaks op het moderne levensgevoel”, zei de Tongerse evangelist ds. T. Vanhuysse op de jaarlijkse ontmoetingsdag van de stichting IRS.
Het Reformatorisch Dagblad opent haar verslag met het citaat. Een verkorte weergave van het artikel:


"Ds. Vanhuysse: „De moderne mens wil vrijheid, blijheid en losbandigheid, maar Paulus bedoelt een vrijheid die gekenmerkt wordt door zelfverloochening en gehoorzaamheid. In het bijzonder onze jeugd wordt via de media en muziek met de wereldse opvatting van vrijheid volgepompt. Zij leren van jongs af aan: pak alles wat je pakken kunt.”

Volgens evangelist Vanhuysse komen in België en in Nederland overal de verwoestende gevolgen van deze losgeslagen mentaliteit openbaar in heftige uitbarstingen van agressie en gezinsdrama’s.

De vrijheid van Galaten 5 is gemodelleerd naar het voorbeeld van Jezus, Die wil dat wij ons natuurlijke egocentrisme zullen afleggen in totale zelfverloochening. (...)

De enige echte bevrijdingsdag wordt op Goede Vrijdag gevierd, aldus de Belgische evangelist. „Jezus Christus maakt niet alleen vrij van de macht van de zonde en de tirannie van het egoïsme, maar ook vrij van dode kerkelijke gewoonten en verstikkende tradities. Iedere gelovige is tot die vrijheid geroepen. Deze vrijheid wordt niet verkregen door inspanningen en nauwgezet opvolgen wat de kerk voorschrijft.”

Ds. Vanhuysse vertelt dat het evangelisatiewerk in Tongeren niet zonder vrucht is, maar vaak wel moeilijk. „Uit gesprekken blijkt vaak dat de boodschap afketst, omdat mensen met de geestelijken of kerkgangers nare ervaringen hebben gehad.” Een veelgehoorde reactie is volgens ds. Vanhuysse: „Laat maar, die god van de pastoor, nou dat hoeft voor mijn niet meer. (...) „Het is moeilijk deze teleurgestelde mensen opnieuw met het Evangelie te bereiken.”"

maandag 17 maart 2008

Ik ben als Jakobus en Johannes


Onderstaand gedicht mag iedereen uitdagen en aanscherpen die op de een of andere manier leiding geeft.
I am like James and John
Lord, I size up other people
in terms of what they can do for me;
how they can further my program,
feed my ego,
satisfy my needs,
give me strategic advantage.
I exploit people,
ostensibly for your sake,
but really for my own sake.
Lord, I turn to you
to get the inside track
and obtain special favors,
your direction for my schemes,
your power for my projects,
your sanction for my ambitions,
your blank checks for whatever I want.
I am like James and John.

Robert Raines, geciteerd in "Liberating Ministry from the Success Syndrome" van Kent & Barbara Hughes. Gelezen bij Ray Vanneste.

Algerije legt christenen aan banden

Vandaag lees je op de site van het Nederlands Dagblad dat de godsdienstvrijheid in het overwegend islamitische Algerije onder druk staat. Onlangs zette de overheid een predikant uit en sommeerde twee grote protestantse kerken "te stoppen met al hun godsdienstige activiteiten".

2 fragmenten:
"In Algerije, een land in Noord-Afrika, wonen 33 miljoen mensen, voornamelijk moslims. Volgens de officiële cijfers zijn er elfduizend christenen, vooral rooms-katholieken. Protestanten zijn te vinden in Kabylië, een bergachtige streek in het oosten van het land dat wordt bewoond door Berbers, oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika met een eigen cultuur en taal."

"Formeel is de islam staatsgodsdienst in Algerije, maar er is godsdienstvrijheid. In 2006 scherpte de overheid de godsdienstwetten aan. Aanhangers van andere godsdiensten moeten zich verplicht organiseren in een vereniging en activiteiten op voorhand aanmelden. Godsdienstige activiteiten mogen bovendien niet buiten door de autoriteiten erkende gebouwen plaatsvinden.

Achtergrond van deze maatregelen is een snelle groei van het aantal christenen. Vooral in Kabylië groeien de evangelische gemeenten, maar niemand weet hoe groot de groep precies is."

Lees hier het hele artikel.

Spijt en berouw zijn twee

"Spijt weent voor verloren onschuld, betreurend dat het niet langer de onschuld bezit om opnieuw de zonde te kunnen instappen.
Maar berouw weent in de tegenwoordigheid van God, omdat het Hem verdriet aandeed die rechtvaardig en heilig is."


Donald Grey Barnhouse, God's Methods for Holy Living, pagina 132 en gelezen bij Ray Ortlund.

Hoe zou ik Hem kunnen lasteren?

"68 jaar heb ik Hem gediend en Hij heeft me niets verkeerds gedaan. Hoe zou ik dan mijn Koning kunnen lasteren, die mij gered heeft?"

Polycarpus, vroege kerkleider, toen hij werd opgedragen om de naam van Jezus Christus te vervloeken en Caesar te aanbidden.

(gelezen als "Quote of the Week" bij www.epm.org, site van Randy Alcorn)

zaterdag 15 maart 2008

Nehemia, man van gebed (verslag lezing - deel 1)


2 weken geleden, op 1 maart, gaf Gerard Hoddenbagh (NL) in Menen een lezing over Nehemia, in de reeks "M/V van Gebed". Hier het eerste deel van het verslag van die avond.

In Lukas 11 vragen de discipelen aan de Heer hoe ze moeten bidden.
Ze vragen niet: “Heer leer ons een gebed”, maar “leer ons bidden”. Dat is meer dan “een gebed, een formuliergebed”.
Bidden is best wel moeilijk. Velen vinden het makkelijker om lang in de Bijbel te lezen of te studeren, maar een halfuur of uur bidden is best wel moeilijk.
“Hoor Here, uw knecht spreekt” komt meer voor dan “Spreek Heer, uw knecht luistert”.

Tijdens het gebed kunnen we ook leren luisteren naar God. Dit kan natuurlijk ook en misschien in de 1e plaats in het bijbellezen, maar kan ook tijdens het bidden.
Jezus bad soms heel lang (een nacht in gebed, ‘s morgens vroeg opgestaan om te bidden, enz).

Daarom zijn deze avonden ook: met elkaar leren bidden. Hoe kun je nu bidden? De Bijbel zegt er veel over, precies door mensen te laten zien die bidden. Eén ervan is Nehemia.
Toen men mij vroeg: wil je iets zeggen over gebed, toen viel mij Nehemia binnen. Het hele boek door zie je dat Nehemia bidt. Het eerste gebed, in Neh 1 is zijn langste opgetekende gebed.

Neh1
Pas op het eind van het boek krijgt Nehemia een lofgewaad. Dit in tegenstelling tot wat we net vroegen in het lied: geef mij een lofgewaad ipv rouw. Natuurlijk zijn beide belangrijk. Maar hier in Nehemia's verhaal gaat rouw vooraf aan het lofgewaad, het lofgewaad dat in het boek Nehemia pas op het eind voorkomt.

Het eerste hfdst van Nehemia is snel in te delen. Het helpt ons het verhaal situeren.
a: vers 1-3 slecht nieuws
b: vers 4-eind: reactie van Nehemia. En die reactie is een gebed uit de diepte van zijn hart. Niet puur verstandelijk, maar zijn emoties zijn er ook bij betrokken. Hij is diep geraakt. Het blijkt geen opwelling maar heeft ook een uitwerking in zijn leven en gebed, met effect zelfs tot in Jeruzalem

Vers 1-3 schetst ook waar het gebeuren plaatsvindt. In de burcht Susan, in het 20ste jaar van koning Arthasasta. In de maand Kislew (nov-dec). Het gaat duidelijk over Nehemia, hij is de hoofdpersoon in hfdst 1, naast God natuurlijk.

Hij krijgt een boodschap uit Jeruzalem, van 1 van zijn broers: Chanani. Die komt met heel slecht nieuws over Jeruzalem. Over de muren die in verval zijn, over de ontkomenen die aanvankelijk heel enthousiast waren, maar langzamerhand bekoelden. Dit is ook wel herkenbaar. Dat het geloof wel eens inzakt.

Nehemia hoort dat. Hij is in het buitenland en kan er niet meteen naartoe; hij is schenker van de koning. Dit zegt al iets over hem. Hij is integer, betrouwbaar; dat was een vereiste voor schenkers.
Hij had verplichtingen, maar kon wel iets anders doen: hij kon gaan bidden. Hij was een man van geloof en gebed. Van ernstig gebed. Hij gaat bidden.

Effectief gebed wordt gekenmerkt door:
- een juist zicht op God
- een staan op Gods beloften (Neh baseert zich op feiten)
- voorbede (iemand die alleen aan zijn eigen belang denkt, die is nog niet waar God hem hebben wil. De kring is veel groter. Uw wil geschiede, uw koninkrijk kome ... Pas daarna komen we zelf in het vizier)
- belijdenis: beroep op Gods vergeving
- herinnering van Gods grote daden in het verleden (we hebben een geschiedenis, we staan op de schouders van ons voorgeslacht)
- heiliging van Gods naam
- duidelijkheid

donderdag 13 maart 2008

Bidden als Columbus



"Ontdekkingsreizigers in het gebied van de geest zijn als Columbus toen hij op een nieuw continent landde en niet wist wat er nog voor hem lag. In het gebed hebben we waarschijnlijk nog maar net de uitlopers van de kust bereikt.

Een uitgestrekt onbekend continent ligt voor ons, te wachten om ontdekt, veroverd en bewerkt te worden. Niets is zo opwindend als ontdekking. Elke christen kan en zou moeten deelnemen aan het hoogste van alle avonturen in de meest wonderbaarlijke van alle werelden, de wereld van de geest.

Niemand hoeft daarvoor zijn huis te verlaten of zijn werk op te geven, want hij heeft zijn hart elke minuut mee, en het is in het hart dat die expeditie ondernomen wordt."

Frank C. Laubach, Prayer, pagina 50 (gelezen bij Raymond Ortlund).

woensdag 12 maart 2008

Sandrine bidt

Zangeres en nieuwbakken Eén-omroepster Sandrine getuigt in het Magazine van Het Nieuwsblad & De Gentenaar van afgelopen weekend dat ze regelmatig bidt. Naar de kerk gaat ze niet. Het stukje geeft een inkijk in hoe veel mensen vandaag tegen religie, geloof en gebed aankijken. Hier het bewuste fragment:

"Wat zijn je interesses?
'Ik lees graag filosofische en esoterische boeken zoals The Secret of literatuur over engelen. Ik ben erg katholiek opgevoed en heel gelovig. Elke week naar de kerk gaan hoort daar niet bij. Dat deed ik vroeger wel, maar op een bepaald moment ligt de keuze bij jezelf. Er zijn andere manieren waarop ik mijn geloof praktiseer. Als ik alleen ben, bid ik vaak. Daar haal ik veel kracht uit. Van toen ik een klein meisje was draag ik een kettinkje met een kruisje eraan. In tegenstelling tot wat mensen denken, werd ik er nooit om uitgelachen. Bij de mensen van mijn leeftijd doet het er niet toe of je nu gelovig bent of niet.'

Maak je een schietgebedje vooraleer je het podium opgaat?
'Ja, maar ook om tot rust te komen. Wanneer iedereen aan het stressen is, helpt mijn geloof me om te kalmeren.'"

(Foto: site Eén)

maandag 10 maart 2008

"Maak verschil in het leven van een kind"

Volgend kort verslag van een toerustingsdag voor kinderwerkers staat vandaag in het Nederlands Dagblad:

Probeer als christen het verschil te maken in het leven van kinderen met het talent dat je van God ontvangen hebt. Dat zei Marian Geeve, coördinator Kinderwerk van Timoteüs, onderdeel van Stichting Opwekking, zaterdag op een toerustingsdag voor kinderwerkers van de Evangelische Alliantie.

Het verschil maken in het leven van kinderen kan in grote en kleine dingen. "Misschien kan je het verschil maken voor kinderen in de buurt of in je kerk. Kinderen waarvan je weet dat ze het moeilijk hebben. Zet je huis voor ze open. Neem ze eens mee naar het zwembad of de kinderboerderij. Of gewoon gezellig thuis pannenkoeken bakken", gaf ze als voorbeelden.

Ook wees ze op het hoge aantal kinderen dat volgens onderzoek mishandeld wordt. "De vraag die rees bij de onderzoekers was: hoe kunnen we dat oplossen? Jeugdzorg nog meer uitbreiden? De conclusie was: burgers inzetten voor de kinderen die hiervan slachtoffer zijn. Jij en ik. Wij kunnen voor deze kinderen het verschil maken", aldus Geeve.

Ook riep ze op om tijd te hebben of te maken voor kinderen. Met name vaders schijnen daar nogal slecht in te zijn, zei ze. "De volgorde die God heeft bedoeld is vaak anders dan onze werkelijkheid: eerst God, dan je gezin, je werkt, etc."

Ze daagde kinderwerkers uit de personen die vroeger voor henzelf het verschil maakten na te volgen. "Niemand van ons is op eigen kracht groot geworden, iemand is voor ons op en door de knieën gegaan."

zondag 9 maart 2008

First things first


"Je kunt meer doen dan bidden nadat je hebt gebeden.
Maar je kunt niet meer doen dan bidden tot je hebt gebeden."
John Bunyan

De illustratie komt van Wikipedia en toont Bunyan in de gevangenis. Hij schreef er o.a. zijn bekendste werk, "The Pilgrim's Progress".

zaterdag 8 maart 2008

De vleesgeworden liefde ... (Met songtekst)


Gisteren heb ik kunnen kennismaken met een song van Stuart Townend, With a Prayer (Love incarnate). In het Nederlands staat het lied in de bundel "Opwekking": nummer 647. Jammer genoeg vond ik voorlopig nog geen clip op internet, ook niet op youtube. Een mp3 snor je zelf wel op.

Het nummer is Christus-gericht, en is een gebed dat we zijn opofferende liefde zouden mogen vertonen in onze gebroken wereld. Zie ook 1 Petrus 2:21-24.


WITH A PRAYER You fed the hungry,
With a cry You stilled the storm;
With a look You had compassion
On the desperate and forlorn.
With a touch You healed the leper,
With a shout You raised the dead;
With a word expelled the demons,
With a blessing broke the bread.

Love incarnate, love divine,
Captivate this heart of mine
Till all I do speaks of You.

As a sheep before the shearer
You were silent in Your pain;
You endured humiliation
At the hands of those You’d made.
And as hell unleashed its fury
You were lifted on a tree,
Crying ‘Father God, forgive them,
Place their punishment on Me.’

I will feed the poor and hungry,
I will stand up for the truth;
I will take my cross and follow
To the corners of the earth.
And I ask that You so fill me
With Your peace, Your power, Your breath,
That I never love my life so much
To shrink from facing death.

Stuart Townend
Copyright © 2002 Thankyou Music

Wie heb ik buiten U?



Krachtige video van John Piper. Het evangelie is niet "geloven dat God je alles zal geven", want dan verafgoden we giften boven de Gever. Zeker eens kijken, het duurt maar 2:47.

vrijdag 7 maart 2008

Ik zie


Ik zie een berg, U ziet een wonder
Ik zie een woestenij, U ziet een tuin
Ik zie dorre doodsbeenderen, U ziet een leger
ik zie onmogelijk, U ziet alles

U bent, Ik ben
Maar ik ben al die tijd zo blind geweest
Mijn God, raak me aan
Ik wil kunnen zien zoals U ziet

Ik zie een zaadje, U ziet een oogst
Ik zie het water, U ziet de wijn
Ik zie het gebrokene, U ziet het lichaam
Ik zie een vijand, U ziet uw troon

Ik zie mijn zonde, U ziet het bloed
Ik zie een baby, U ziet een redder
Ik zie mijn falen, U ziet verlossing
Ik zie een bedelaar, U ziet een zoon

Ik zie mijn vader, U ziet uw zoon
Ik zie mijn herder, U ziet uw lam
Ik zie mijn redder, U ziet uw vreugde
Ik zie uw ogen, ze kijken naar de mijne.

Vrij vertaald naar Jonathan David Helser en Shane Key (gelezen in ‘Ik zie een leger’, door Floyd McClung)

donderdag 6 maart 2008

Een verspild leven



"Want allen hebben gezondigd en derven de heerlijkheid Gods" (Rom. 3:23)

Het is niet in de eerste plaats deze zonde hier of daar, hoe erg die op zich ook mogen zijn. Maar op een dieper niveau schieten we tekort in het aangeraakt worden door en het eren en weerspiegelen van Gods heerlijkheid - tegenover Hemzelf en anderen. Dat is de basiszonde van een verspild leven.

Maar hen, zelfs hen, heeft Hij verheerlijkt (Rom. 8:30)

Gevonden op de blog van Raymond Ortlund, net als de posting van gisteren trouwens.

woensdag 5 maart 2008

Het sociale bewustzijn van de wijsheid


"De rechtvaardigen zijn bereid zichzelf tekort te doen ten voordele van de gemeenschap; de bozen zijn bereid om de gemeenschap tekort te doen ten voordele van zichzelf."

Bruce K. Waltke in "The Book of Proverbs: Chapters 1-15", pagina 97.
Via books.google.com kun je dit boek uit de NICOT-reeks (New International Commentary on the Old Testament) bijna integraal lezen. Even hier klikken volstaat.

dinsdag 4 maart 2008

Download de lezing: Nehemia, man van gebed

De lezing van afgelopen zaterdag door Gerard Hoddenbagh over "Nehemia, man van gebed", staat online. Net als de vorige lezingen vind je ze terug via www.dropboks.com.

Nog eens de werkwijze:
Klik om te beginnen hier.
Log in met mijn hotmailadres (janleplae in 1 woord, gevolgd door apenstaartje @, nog eens gevolgd door hotmail.com )
Paswoord: mvgebed

Meteen opent er automatisch een nieuw venster, waar je verschillende mapjes ziet. Gewoon dubbelklikken op de gewenste map en je krijgt de files van de lezing(en) te zien. Om ze te downloaden moet je met de rechtermuisknop op de gewenste lezingnaam klikken, en kiezen voor "download". (Gelieve zeker NIET voor "delete" of "rename" te kiezen, en ook geen andere files toe te voegen of eventueel weg te nemen.)

Klik "download" en je krijgt een nieuw venster. Kies voor "opslaan" en vervolgens kies je in het nieuwe venster ook de locatie op je pc. Het kan een tijdje duren om een lezing te downloaden; de site is niet supersnel. Wil me aub verwittigen in geval van problemen.

Je mag deze lezingen vanzelfsprekend vrij op cd branden en verder verspreiden.

Met dank aan Bernard Deconinck!

maandag 3 maart 2008

Bidden, werken en sterven


"Bid alsof alles van God afhangt. Werk alsof alles van jou afhangt."
Augustinus (354-430), kerkvader en theoloog


"Werk alsof je nog honderd jaar zult leven. Bid alsof je morgen zult sterven."
Benjamin Franklin (1706-1790), Amerikaans staatsman, wetenschapper en filosoof

zondag 2 maart 2008

God zegt ‘Ja’

‘M. Craig Barnes stelt: “Soms worden we zo overweldigd door het leven, en we realiseren ons dat we wel wat hulp zouden kunnen gebruiken. Dus bidden we dat onze gezondheid beter wordt, dat we gelukkiger zouden worden in ons huwelijk, voor succes op ons werk waar het de laatste tijd niet zo goed gaat.

Er is niets verkeerd aan bidden voor deze dingen, maar ze zijn niet waar onze redding om draait. Verwacht niet dat Jezus ons redt door ons te leren afhankelijk te zijn van dingen die wij vrezen te verliezen! Hij zal elke zoektocht verlaten waarbij we onze redding zoeken in iets of iemand anders dan God.

Dus laat Hij op zich wachten, kijkt hij toe hoe we doodlopende straten inrennen, laat hij onze missie-van-de-dag op niets uitlopen. Jezus Christus als Redder aannemen, betekent dat we Hem erkennen als onze enige hulp. Niet onze enige hulp om te bekomen wat we willen. Maar onze enige ware hulp.” (2)

Gods belofte om bij ons te zijn door de kracht van de Heilige Geest is Gods eeuwige antwoord op al onze gebeden. Het is Gods “Ja”, zelfs wanneer God onze specifieke verzoeken met “Nee” beantwoordt. Uiteindelijk wil God, bij onze groei in christelijk discipelschap, dat we onze rust niet vinden in de dingen van deze wereld, maar in Gods tegenwoordigheid in ons en bij ons door zijn Heilige Geest.’


Gedeelte uit Margareth Manning, A Slice of Infinity, 26 februari 2008 (www.rzim.org).
(2) citaat van M. Craig Barnes, When God Interrupts (Downers Grove: InterVarsity Press, 1996), 124-125.

zaterdag 1 maart 2008

Wat wilt u dat de Heer voor u zal doen?

Here, dat ik ziende worde! (Lucas 18:41)

"(...) Als Jezus vraagt wat wij willen dat Hij voor ons zal doen met de onmogelijke zaak waar we voor staan, bedenk dan dat Hij niet werkt volgens de regels van het gezond verstand, maar op bovennatuurlijke wijze.

Let erop hoe wij de Heiland beperken door ons te herinneren wat hij vroeger voor ons mocht doen: 'Op dat punt schoot ik altijd te kort, en dat zal wel zo blijven.' En zo vragen wij niet om hetgeen wij nodig hebben. 'Het is belachelijk dit aan God te vragen.' Als het een onmogelijkheid is, moeten wij er juist om vragen. God wil het absoluut onmogelijke doen.

Deze man werd ziende."

Gedeelte van de overdenking van 29 februari uit Oswald Chambers' Bijbels dagboek 'Geheel voor Hem'.