zaterdag 24 december 2011

Minder christenen in Engeland

Steeds minder mensen in Engeland en Wales noemen zich christen. Hoewel het christendom er nog steeds de grootste godsdienst is, nam het aantal christenen in vijf jaar tijd met bijna 10 procent af.
Dat blijkt uit onderzoek van de Britse regering, waarover de krant The Telegraph vrijdag berichtte.

Het percentage christenen daalde tussen 2005 en 2010 van 77 tot 70. In deze periode steeg het aantal mensen dat zegt geen godsdienst te hebben van 15 naar 21 procent.

Uit het Britse onderzoek blijkt ook dat christenen veel minder vaak een dienst bezoeken dan aanhangers van andere godsdiensten. Ondanks dat, nam het aantal christenen dat zegt regelmatig naar de kerk te gaan toe van 31 naar 33 procent.

Het onderzoek van de Britse regering naar godsdienst en etnische afkomst heeft sinds 2001 ieder jaar plaats. Vanwege de hoge kosten –bijna 5 miljoen euro– was dit de laatste keer.

Het onderzoek verscheen kort nadat de Britse premier David Cameron aangaf dat christelijke leiders en geestelijken van andere religies een belangrijke rol kunnen spelen bij het keren van het moreel verval waarmee Groot-Brittannië te maken heeft.

In de Verenigde Staten noemt 78 procent van de bevolking zich christen, zo blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse onderzoeksbureau Gallup. Minder dan 2 procent noemt zich joods. Zo’n 15 procent van de Amerikanen geeft aan geen „religieuze identiteit” te hebben.

Het aantal mensen dat aangeeft geen religie te hebben neemt ieder jaar toe. Op dit moment noemt 82,5 procent van de Amerikanen zich religieus. In 1951 bijvoorbeeld, was dat nog 99 procent.

(Bron: Refdag.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten