vrijdag 16 juli 2010

De eindtijd: de Wie is veel en veel belangrijker dan de Wat en Hoe

"Als het Nieuwe Testament met eschatologie omgaat, is dat veel meer gericht op 'de Laatste Persoon' (Hij die de eerste en de laatste is, JL) dan op 'de laatste dingen'. De vroege kerk zocht niet zozeer naar een opeenvolging van gebeurtenissen als naar de komst van een persoon. Dit was zeer persoonlijk voor vervolgde christenen. Het zou het ook voor ons moeten zijn.

Laat het mij in theologische termen stellen: eschatologie is zeer Christologisch. Het gaat over Jezus. Christus' wederkomst is als de as van een wiel, en al het andere is als de spaken van dat wiel. En ze hebben enkel betekenis in verbinding met die as, verbonden met Christus' wederkomst.

Dit is niet onze gewone neiging als het over dit onderwerp gaat. Wij zijn veel meer geneigd om gefascineerd te zijn door tijden en omstandigheden en kaarten en tekeningen, de gebeurtenissen van het einde, het wanneer en hoe.

De Bijbel is echter eerst bekommerd om de Wie. Als de Laatste terugkomt zal de opeenvolging van gebeurtenissen er maar weinig toe doen."


Jef Purswell in een toespraak op Next 2010, met als titel 'The End Times'. Je kunt ze hier downloaden, samen met andere interessante studies.

Bron: Sovereign Grace blog en vrij vertaald.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten