dinsdag 16 maart 2010

Notities lezing 'De Hel' (slot)



Dit is het slotgedeelte van mijn notities van de lezing over "de hel", door Ger De Koning (Middelburg) van vrijdag 29 januari in CC De Steiger in Menen. Merk op: dit is niet de letterlijke weergave van de toespraak. Ook de mp3-file van de lezing kan via deze blog gedownload worden (hier).


Even tussendoor … Dit is ook een bijzondere vertroosting voor allen die een kindje verloren en moeten missen, misschien doodgeboren: mensen worden geoordeeld naar hun werken. Van dergelijke kleinen staan geen werken vermeld. Zij hebben nog geen werken gedaan. Al die geaborteerde kinderen zullen in de hemel zijn. Want er zijn geen werken die genoteerd kunnen worden. Voor Gods troon zal Iedereen zal verstommen. De grootste snoever, die nu nog grote taal spreekt, aanmatigend … En hij verstomde, staat in een gelijkenis.

Feilloos, haarscherp wordt ieder voorgehouden wat hij of zij van seconde tot seconde deed en overdacht. Er zijn mensen die zich bijzonder keurig gedragen en zich beheersen. Maar o wee als je in het hart zou kijken. We kunnen elkaar voor de gek houden, maar God niet. Het verborgene van het hart wordt daar aangetoond.
God zal ieder daar doen staan, niemand kan weg. Als de oordelen komen, voor de Heer terugkomt, kan er nog gezegd worden: heuvelen of bergen, valt op ons. Maar daarna staat ieder naakt en geopend. Nu wil de Bijbel dat nog zijn: een ont-dekkend woord.

Zij werden geoordeeld, ieder naar zijn werken. De dood heeft te maken met het lichaam, de hades met de ziel. Ze leveren allen hun prooi in. Ze kunnen niet anders, God is almachtig. Je kunt proberen, maar het is onmogelijk. Bereid u, om uw God te ontmoeten. Als hier nog iemand is die Christus niet als zijn Heer kent: bereid je erop voor door met je zonden, werken, boze gedachten naar Hem te gaan en genade te vragen. God heeft geen behagen in de dood , maar veeleer hierin dat deze man of vrouw zich bekeert.

Double check, een ander boek wordt geopend. Niet in het boek van het leven? Dan volgt de poel van vuur. Na het boek van de werken, komt er dat andere boek, waar je duidelijk de afwezigheid van je naam kunt opmerken. Misschien ga je koortsachtig zoeken naar je naam daarin. Maar het leven is er nooit geweest. Ook nu heeft de zondaar geen leven: hij is dood in misdaden en zonden. Er is maar 1 manier om leven te krijgen: naar Jezus te gaan. Hij is de weg, de waarheid en het leven, de opstanding en het leven.

Dat leven gun ik iedereen. Ook onze medemensen wil ik ervan vertellen, want als u weet dat leven te hebben, dan kunt u niet voorbijleven aan die mensen die naar de hel gaan. Dan zult u bidden dat de Heer u een open oog en bewogen hart geeft. Wij dan kennende de vrees van de heer overreden de mensen.
Dit is niet vriendelijk zeggen, ‘ik zou het een keer proberen, baat het niet dan schaadt het niet’. Het is geen aards product, maar gaat om de eeuwigheid.

Iemand zei: we zouden allen 5 minuten in de hel moeten kunnen doorbrengen, we zouden betere evangelisten zijn. Maar we hebben het woord van God en dus zijn die 5 minuten in de hel niet nodig; als het woord je niet aanspreekt, dan zijn al je activiteiten flut. Het woord, dat is bepalend. Het is de mensen gezet eenmaal te sterven en daarna het oordeel. Hij zal verschijnen, zonder zonde, heeft alles volbracht en de verhindering weggenomen. Ik hoop dat dit voor ieder van ons duidelijk mag zijn, en dat de hel op ons een onuitwisbare indruk maakt, tot zegen van onze omgeving en verheerlijking van God.

In de veelheid van volk, zit de verheerlijking van de koning. De Heer zal verheerlijkt worden door de velen die voor Hem kozen. Wij mogen in zijn kracht daarvoor aan het werk gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten