Gerard Hoddenbagh (Brunssum, NL.) mocht deze lezingenreeks openen.
Klik hieronder om de audio te beluisteren.
Gerard Hoddenbagh (Brunssum, NL.) mocht deze lezingenreeks openen.
Klik hieronder om de audio te beluisteren.
Op woensdag 20 november behandelden we Exodus 25, het deel over de ark van het verbond. Dit plaatsten we in het kader van de mens die mag terugkeren naar God, de plaats waar we horen.
De ark van het verbond komt aan bod, net als het verzoendeksel.
Op woensdag 30 oktober gaf Levi Viaene opnieuw een studie in de reeks over de pastorale brieven.
Dit keer werden de eerste 13 verzen van 2 Timotheüs 2 behandeld.
In zijn reeks over de pastorale brieven behandelde Levi Viaene op 16 oktober 2 Timotheüs 1.
Beluister hieronder de mp3 van deze of eerdere studies in de reeks.
In de bijbelstudiereeks over de pastorale brieven van Paulus is Levi Viaene zopas gestart met het bijbelboek 2 Timotheüs.
Hieronder vind je de link naar de inleidende studie over dit bijbelboek.
Dick Lucas, een vermaard Brits predikant, hield ooit een preek waarin hij een denkbeeldig gesprek weergeeft tussen een christen uit de oude kerk en zijn buurvrouw in Rome.
‘Hé’, zegt de buurvrouw, ‘ik heb gehoord dat jij religieus bent! Wat goed zeg! Religie is goed. Waar staat jouw tempel, waar is jouw heilige plaats?’
‘Wij hebben geen tempel’, zegt de christen. ‘Jezus is onze tempel.’
‘Geen tempel? Maar waar werken jullie priesters dan, waar voltrekken ze hun rituelen?’
‘Wij hebben geen priesters om Gods nabijheid te bemiddelen’, antwoordt de christen. ‘Jezus is onze priester.’
‘Geen priesters? Maar waar breng je dan offers om bij God in de gunst te komen?’
‘Wij hebben geen offers nodig’, antwoordt de christen. ‘Jezus is ons offer.’
‘Wat is dat voor religie?’, sputtert de heidense buurvrouw?
En het antwoord luidt: het is helemaal geen religie.
Tim Keller, ‘Kruistocht – Het leven van koning Jezus’, uitg. Van Wijnen – Franeker, 2011, blz. 67
Op 12 en 19 juni hadden we 2 telkens een bijbelstudie in de reeks over tabernakel en tempel.
De eerste studie (de 27e in deze reeks) behandelde onder meer hoe de verschillende secties uit de tabernakel en tempel ook nog herkenbaar zijn in de vervulde eindtijdtempel.
De tweede studie (de 28e in de reeks) zette de stap naar het slot van Openbaring, de geweldige toekomst waar Gods plan naar toewerkt. Hiermee is deze reeks bijna (!) ten einde.
Na een lange onderbreking gaf ik recent deze studie in de reeks over het grotere verhaal achter de tempel.
Dit keer zoomden we voornamelijk in op een bijbelgedeelte uit Opb. 11.
Hieronder vind je de link naar 2 mp3-bestanden in de reeks over de pastorale brieven, door Levi Viaene.
In de beide studies behandelt Levi 1 Timotheüs 6, netjes opgedeeld in een eerste en een tweede deel.
Op woensdag 20 maart 2024 gaf Levi Viaene in zijn reeks over de pastorale brieven uit de Bijbel een studie over 1 Timotheüs 5.
Op zondag 17 maart gaf ik in de gemeente Samen Onderweg in Rekkem een preek over het thema 'Begraven of cremeren - een afweging in het licht van de Bijbel en het christelijke geloof'.
In het korte bestek kon natuurlijk niet de hele breedte van het thema aan bod komen, maar toch wel een aantal hoofdlijnen.
> Beluister de mp3 - 'Begraven of cremeren? - een christelijke afweging'
Voor de opname startte, werden nog deze Bijbelgedeeltes voorgelezen:
1 Korinthe 15:3-4: 'Want ik heb u ten eerste overgeleverd wat ik ook ontvangen heb, dat Christus gestorven is voor onze zonden, overeenkomstig de Schriften, en dat Hij begraven is, en dat Hij opgewekt is op de derde dag, overeenkomstig de Schriften' (eigen aanduiding)
1 Korinthe 15:35-49 'Maar, zal iemand zeggen, hoe worden de doden opgewekt en met wat voor lichaam komen zij terug? Dwaas, wat u zaait, wordt niet levend, als het niet gestorven is. En wat u zaait, daarvan zaait u niet het lichaam dat worden zal, maar een kale graankorrel, al naar het voorvalt, van tarwe of van een van de andere graansoorten. God echter geeft daaraan een lichaam zoals Hij heeft gewild, en aan elk van de zaden zijn eigen lichaam. Alle vlees is niet hetzelfde vlees, want het vlees van mensen is verschillend, en het vlees van dieren is verschillend, en dat van vissen is verschillend, en dat van vogels is verschillend. En er zijn hemelse lichamen en er zijn aardse lichamen, maar de heerlijkheid van de hemelse is verschillend, en die van de aardse is verschillend. De glans van de zon is verschillend, en de glans van de maan is verschillend, en de glans van de sterren is verschillend, want de ene ster verschilt in glans van de andere ster. Zo zal ook de opstanding van de doden zijn. Het lichaam wordt gezaaid in vergankelijkheid, het wordt opgewekt in onvergankelijkheid. Het wordt gezaaid in oneer, het wordt opgewekt in heerlijkheid. Het wordt gezaaid in zwakheid, het wordt opgewekt in kracht. Een natuurlijk lichaam wordt gezaaid, een geestelijk lichaam wordt opgewekt. Er is een natuurlijk lichaam en er is een geestelijk lichaam. Zo staat er ook geschreven: De eerste mens Adam is geworden tot een levend wezen, de laatste Adam tot een levendmakende Geest. Het geestelijke is echter niet eerst, maar het natuurlijke en daarna komt het geestelijke. De eerste mens is uit de aarde, stoffelijk; de tweede Mens is de Heere uit de hemel. Zoals de stoffelijke is, zo zijn ook de stoffelijke mensen, en zoals de Hemelse is, zo zijn ook de hemelse mensen. En zoals wij het beeld van de stoffelijke gedragen hebben, zo zullen wij ook het beeld van de Hemelse dragen.'
Hieronder vind je de links naar de audio van de 2 recentste studies in de reeks over het grotere verhaal achter de tabernakel en de tempel.
Studie 24 in de reeks belicht voornamelijk hoe God in Zijn woning plaats heeft voor de ellendige en verslagene.
Deel 25 bekijkt hoe we vooral een offer van getuigenis brengen en wat dit dan betekent.
Ook de eerdere studies in de reeks kan je terugvinden via het label Exodus bijbelstudiereeks
Op woensdag 6 maart jl. behandelde Levi Viaene 1 Timotheüs 4 in de bijbelstudiereeks over de pastorale brieven.
Bijbelstudie van 7 februari in de reeks over het grote verhaal achter tabernakel en tempel. Dit is daarin deel 23.
Als wij vandaag priesters zijn in de ware tempel, hoe moet onze dienst dan zijn, waardoor wordt die dienst gekenmerkt?
> Beluister de mp3: reine en heilige priesterdienst in de ware tempel Gods
> Beluister eerdere studies in deze reeks
Op woensdag 14 februari gaf Levi Viaene de 2e studie over 1 Tim.3.
In dat tweede deel van dit hoofdstuk komen vooral de diakenen aan bod. Maar ook de slotverzen van dit hoofdstuk hebben een mooie boodschap in petto.
> Beluister de mp3 - 1 Tim.3:8-16 - diakenen en meer
> Luister naar eerdere studies in de reeks over de pastorale brieven
In de vorige studie bekeken we hoe Gods tempel van vandaag - de gemeente - groeit door Gods woord. In deze nieuwe studie kwam op 24 januari 2024 aan bod hoe de tempel groeit in een context van lijden.
> Beluister de mp3 van studie 22: Gods tempel groeit in een context van lijden
> Beluister eerdere studies in deze reeks
2 Korinthe 5:1-4
‘Wij weten immers dat, wanneer ons aardse huis, deze tent, afgebroken wordt, wij een gebouw van God hebben, een huis niet met handen gemaakt, maar eeuwig in de hemelen. Want in deze tent zuchten wij ook, en verlangen wij er vurig naar met onze woning die uit de hemel is, overkleed te worden, als wij maar bekleed en niet naakt zullen bevonden worden. Want ook wij, die in deze tent zijn, zuchten terwijl we het zwaar te verduren hebben; wij willen immers niet ontkleed, maar overkleed worden, zodat het sterfelijke door het leven wordt verslonden.’
In de bijbelstudie van 10 januari 2024 behandelde Levi Viaene 1 Timotheüs hoofdstuk 3, of althans het eerste deel, namelijk over de opzieners (vers 1 tot en met 7).
> Beluister de mp3 over de opzieners in 1 Tim.3
> Beluister eerdere studies in deze reeks
Op 13 december behandelde Levi Viaene (in zijn reeks over de pastorale brieven) het tweede hoofdstuk van 1 Timotheüs. Geen makkelijk hoofdstuk, Levi werpt er licht op.
- Beluister de studie over 1 Tim. 2 (mp3)
- Beluister eerdere studies in deze reeks over de pastorale brieven