maandag 26 november 2007

Islam-revival onder allochtone jongeren?

Vandaag op vrtnieuws.net: Islam wint aan populariteit bij jonge moslims

De islam wint aan populariteit bij de allochtone jongeren in Vlaanderen. Dat blijkt uit een rondvraag van het weekblad Humo bij bijna zeshonderd Marokkanen en Turken.
Humo ondervroeg 581 jonge Marokkanen en Turken over hun leven in België. Een van de meest prominente thema's was hun godsdienstbeleving. (Belga) 84 procent van de jongeren zegt aanhanger te zijn van de islam. 9 procent vermeldt een ander geloof en 7 procent beweert niet te geloven.

Opmerkelijk: de jonge moslims identificeren zich veel meer met de islam dan veel van hun oudere geloofsgenoten. De islam is bij jongeren duidelijk aan een revival toe.

Een duidelijke meerderheid gaat regelmatig naar de moskee. 37 procent van de ondervraagden gaat minstens enkele keren per maand naar het gebedshuis, 63 procent gaat zelden of nooit.

Over het bidden bestaat meer eensgezindheid: 57 procent bidt minstens een keer per dag.

De grotere aandacht voor religie bij jongeren is niet zozeer een kwestie van fundamentalisme of radicalisering, maar eerder een zoektocht naar identiteit. Een grote meerderheid van de moslims veroordeelt dan ook de aanslagen van islamitische terreurgroepen.

De resultaten van de rondvraag zijn morgen te lezen in het weekblad Humo.


In het licht van bovenstaand bericht, moet je misschien eens het volledige interview met Jeroen Bol lezen van de George Whitefield-stichting, zie de blogpost van gisteren. Wat hebben wij deze jongeren te bieden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten