vrijdag 16 november 2007

De Nobelprijs was Alfreds herkansing

Alfred Nobel (1833-1896) is de Zweedse chemicus die het dynamiet en andere krachtige explosieven uitvond. Hij kreeg een kans om zijn leven te herbekijken toen zijn broer overleed.

Voor de duidelijkheid: ja, we hebben het over de Nobel van de Nobelprijs en dus ook van de Clouseau-song. Toen Alfreds broer Ludwig overleed plaatste een slecht geïnformeerde Franse krant per vergissing een bericht gewijd aan de dood van Alfred zelf. Hij werd erin beschreven als iemand die rijk werd door andere mensen in staat te stellen elkaar vlotter te vermoorden dan ooit tevoren.

Geschokt door die analyse besloot Nobel zijn fortuin nobeler te gebruiken, en er belangrijke verwezenlijkingen voor de mensheid mee te belonen. Hij investeerde 9 miljoen dollar om op die manier zijn rol in de geschiedenis te herschrijven. Onder meer met de Nobelprijs voor de vrede.

Nobel kreeg dus een bijzondere kans om de afrekening van zijn leven nog voor zijn sterven in te kijken. Plaats je in zijn schoenen. Lees je eigen overlijdensbericht in de krant. Niet alsof het geschreven werd door een ongeïnformeerde of misleide journalist, maar door een engel die je hele leven overziet vanuit de hemel. Bekijk het goed, en gebruik de rest van je leven om je in memoriam een betere inhoud te geven.

Maarten Luther zei dat er maar twee dagen op zijn kalender stonden: "vandaag" en "die Dag". Mogen we elk aspect van ons leven bekijken in het licht van die dag.

(naar Randy Alcorn in "Money, Possessions & Eternity")

Geen opmerkingen:

Een reactie posten