donderdag 22 november 2007

Geheime gelovigen en ware overgave

Anne van der Bijl (79) heeft een nieuw boek uit meldt het ND: Secret Believers (geheime, verborgen gelovigen). Van der Bijl smokkelde jarenlang bijbels naar de Sovjet-Unie en stond daarmee aan de wieg van “Open Doors”. Later verlegde hij zijn werkterrein naar het Midden-Oosten met evangelisatieactiviteiten naar moslims. Met Al Janssen (VS) schreef hij (onder zijn internationale naam Brother Andrew) nu een boek over moslims die in het Midden-Oosten tot geloof in Jezus Christus kwamen.

De verhalen in het boek zijn geromantiseerd en de hoofdpersonages kregen schuilnamen, maar de schrijvers benadrukken dat ze zich baseren op waar gebeurde feiten. Het ND haalt bijvoorbeeld Nazim aan, een oudere man uit Afghanistan die tot geloof kwam en die Van der Bijl in 2002 doopte, tijdens een huiskerkviering vlakbij Tora Bora, een van de beruchte schuilplaatsen van de Taliban. Later hoorde hij hoe het met Nazim was afgelopen. Hij was teruggekeerd naar zijn dorp en had de plaatselijke kinderen leren lezen en schrijven met behulp van teksten uit het Nieuwe Testament.

“Op een morgen kwam de plaatselijke moellah, een aanhanger van de Taliban, Nazims huis binnenstormen met een paar van zijn volgelingen van de plaatselijke moskee. Ze sloegen Nazim volledig in elkaar en riepen: 'waarom leer je onze kinderen over het Nieuwe Testament, en niet uit de Koran? De Koran is alles wat ze nodig hebben!'."

In kritieke toestand lieten ze de oude man achter. Die vroeg zijn vrouw en kinderen om zo snel mogelijk alle familie en vrienden uit het dorp, en ook al zijn leerlingen bijeen te roepen. “Binnen een paar minuten stonden er zo'n 25 mensen in zijn huiskamer", beschrijft Van der Bijl. “Ondanks de pijn van zijn verwondingen, kreeg hij de kracht om hen toe te spreken. 'Ik wil jullie iets belangrijks vertellen', ze hij, en vertelde over zijn reis in het geloof, die hem naar het geloof in Jezus Christus leidde. Hij sloot af door voor te lezen uit het evangelie, en zei: 'Doordat Jezus zijn leven voor ons gaf, heeft hij ons bevrijd van de vloek van de zonde en brengt hij ons bij God'. Nadat Nazim zijn toehoorders had opgeroepen ook Jezus te gaan volgen, viel hij op de grond en stierf.''

Van der Bijl vertelt dit soort verhalen niet zomaar. Zijn boek mondt uit in een oproep, waarin hij zich direct tot de lezer richt. “Verandert dit verhaal het beeld dat jij hebt van moslims?", vraagt hij. “Als je de beelden ziet van grote demonstrerende menigten van moslims, ben je dan bang voor ze, of zie je ze als een zendingsveld?"

Hij verwijst naar Matteüs 5, waar Jezus zijn volgelingen opdraagt hun vijanden lief te hebben, en zelfs een extra mijl mee te lopen als iemand - een Romeinse soldaat - hen zou dwingen zijn bepakking een mijl lang te dragen. “Die eerste mijl was verplicht. Soldaten mochten mensen daartoe dwingen, dat stond zo in de wet. Maar die tweede mijl was vrijwillig. Die bood een gelegenheid om die soldaat te vertellen over Jezus", aldus Van der Bijl. Christenen kunnen daar een les uit trekken, vindt hij. "Wij lopen de eerste mijl al, door Jezus te volgen. Ik stel voor dat we ook de tweede mijl gaan lopen, door ons geloof te delen met moslims."

(...) Zolang christenen de woorden van Jezus niet meer in praktijk brengen, zal evangelieverkondiging onder moslims niets opleveren, schat Van der Bijl in. “Veel mensen in de kerken zullen, als ze dit horen, zeggen dat er een opwekking nodig is. Ik ben bang dat dat niet de oplossing van het probleem is. Opwekkingen vullen slechts de kerkbanken. Er is iets veel krachtigers nodig: een culturele reformatie onder christenen: ware overgave van onze levens aan Jezus, betekent dat we onze levensstijl aan Hem aanpassen."

De evangelist stelt dat er veel moet veranderen in de westerse kerk. “We hebben alleen kans om iets te doen aan de schijnbaar onstuitbare groei van de islam, als miljoenen mensen door hun levensstijl de liefde van Christus gaan uitstralen.”

“Secret Believers” wordt ook in het Nederlands vertaald en zal volgens Open Doors volgend najaar tijdens de Open Doors-dag worden voorgesteld. Het boek is onder meer via Amazon al verkrijgbaar in het Engels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten