zaterdag 10 november 2007

Geblaat zonder wol

Mag je veronderstellen dat iedereen die beweert christen te zijn, dit ook altijd werkelijk is? Helaas niet. Het hoeft ons niet al te zeer te verbazen. Christus maakte zelf al onderscheid tussen 'discipel zijn' en 'waarlijk een discipel zijn': 'Als gij in mijn woord blijft, zijt gij waarlijk mijn discipelen en gij zult de waarheid verstaan en de waarheid zal u vrijmaken' (Joh. 8: 31).

Als de toestand toen al zo was, zouden we het dan vandaag anders mogen verwachten? Geloven is meer dan een louter verstandelijke overweging of emotionele keuze. Johannes 2:23 spreekt van velen die in Christus geloven, omdat ze de tekenen zagen die Hij deed. Het lijkt mooi, maar vers 24-25 zet ons met beide voeten op op de grond: 'Maar Jezus zelf vertrouwde zich aan hen niet toe, omdat hij allen kende, en omdat hij niet nodig had dat iemand van de mens getuigde, want hij 'wist zelf wat in de mens was'. Ze hadden iets van Christus nodig (nl. broden), maar hadden geen echte interesse in Christus zelf.

Ook de gelijkenis van de zaaier toont dat geloof meer is dan louter emotie. Je leest er over mensen die het woord meteen met vreugde aannemen, maar die later afvallen. Er was geen werkelijke bekering. Het aannemen van het evangelie moet gepaard gaan met berouw over de zonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten