vrijdag 30 mei 2008

Kansen voor de kerk: "Zie de minderheid als uitdaging"

Gisteren (donderdag 29 mei) was Stuart Murray (UK), theoloog en gemeentestichter, hoofdspreker op het symposium "Samen leren" - een organisatie van de IZB, het dienstencentrum van de PKN, de Christelijke Hogeschool Ede en Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Zowel het Reformatorisch Dagblad als het Nederlands Dagblad brengen vandaag een verslag.


RD: "Christenen zijn in de samenleving een minderheid geworden en de kerk is verschoven van het centrum naar de marge. Volgens de Engelse theoloog en gemeentestichter Stuart Murray biedt dat veel kansen voor de kerk. (...) De kerk in de marge moet de marges opzoeken en het verhaal van een radicale Jezus vertellen, aldus Murray. Het is een verhaal dat niemand meer kent, want alle binding met het christendom is men kwijt. „Maar het blijft een verhaal dat gaat over mensen in de marge die gered worden. Treur én vier feest om het eind van de sinds eeuwen gekerstende samenleving."

Lees hier verder in het RD.

ND: "Christenen staan in de overgang naar een postchristelijk tijdperk voor nieuwe uitdagingen, vindt de Brit Stuart Murray. ,,Wij moeten Bijbelse verhalen vertellen aan hen die er nog nooit van hebben gehoord. (...) Een Engels jongetje hoorde op de middelbare school voor het eerst het echte kerstverhaal. Het fascineerde hem en na afloop had hij twee vragen aan de leraar: waarom is dit mij nooit eerder verteld? En: waarom hebben ze de baby een vloek als naam gegeven?
Met dit voorbeeld illustreerde Stuart Murray gisteren in Utrecht dat het postchristelijk tijdperk voor de deur staat. In zijn boeken Post-Christendom en Church after Christendom en Changing Mission probeert de Brit aan te tonen dat de tijd van het christendom voorbij is en de samenleving zich in een overgangsfase bevindt. ,,Dat geeft mogelijkheden die we honderden jaren niet hebben gehad. Toen hoorde je niet: 'Ik ben geïnteresseerd, vertelt u eens verder'.'' Daarvoor is het wel nodig 'tweetalig' te zijn: voor hen die de kerk kennen en voor hen die de kerk niet kennen. En creatief, om op nieuwe manieren mensen te bereiken."

Hier lees je het vervolg van het artikel uit het ND.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten