vrijdag 2 mei 2008

Hoe breng je een moslim het evangelie?

In het Nederlands Dagblad aandacht voor omgang met moslim-mensen. Hans Borst komt aan het woord n.a.v. een nieuw boek van hem en krijgt de vraag: "Hoe breng je een moslim het evangelie?":

,,Door je persoon en je uitstraling. Door hen te ontmoeten, dat werkt veel beter dan hen met een megafoon het evangelie toe te schreeuwen. Een gesprek over het geloof vergt een relatie, soms in jaren opgebouwd. Het gaat om je gezindheid, om hoe je andere mensen ziet. Kijk naar moslims zoals Jezus naar mensen keek. Hij was vervuld van mededogen.'' (Hans Borst, protestantse predikant, verbonden aan de Christelijke Hogeschool Ede en hoogleraar aan de Evangelische Theologische Faculteit in Leuven)

Tegen het huidige anti-islamsentiment in schreef Borst een positief boek over de islam met veel feitelijke informatie. Hij bedacht tevens een methode voor een ,,effectieve'' communicatie met moslims, samengevat in het eenvoudig te onthouden acroniem last. In gesprek met een moslim moet een christen voor alles Luisteren. Daarna komt het aan op Aansluiting zoeken bij de allochtone gesprekspartner, het gesprek Samenvatten en correct Teruggeven. Dat vraagt, aldus Borst (55), om een andere houding, weg van het (voor)oordeel, bewust van de eigen cultuur en die van de moslim.

Mede naar aanleiding van Tussen hoed en hoofddoek.
Door dr. J.C. Borst. Uitg. Groen, Heerenveen 2008. 173 blz. € 12,50.

Volledig artikel lezen? Hier klikken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten