donderdag 19 november 2009

Wie beweert daar dat er kwaad bestaat?

"Als er geen God bestaat, is er geen enkele manier om te zeggen dat de ene daad 'moreel' is en de andere 'immoreel'. Je kunt dan alleen nog maar zeggen: 'Ik vind dit leuk'.

Als dat het geval is, wie krijgt dan het recht om zijn of haar subjectieve, arbitraire morele geval tot wet te verheffen? Je kunt wel zeggen: 'de meerderheid heeft het recht om de wet te maken', maar bedoel je dank ook dat de meerderheid het recht heeft om te besluiten een minderheid uit te roeien? Als je zegt: 'Nee, dit is verkeerd', ben je weer bij terug bij af.

'Wie zegt dat' de meerderheid een morele verplichting heeft een minderheid niet uit te roeien. Waarom zouden jouw morele overtuigingen bindend moeten zijn voor de mensen die zich tegen jou verzetten? Waarom zou jouw mening hoger aangeslagen moeten worden dan de wil van de meerderheid?

Het is een feit zegt (wijlen hoogleraar rechten op Yale) Arthur Leff, dat als God niet bestaat, al onze morele uitspraken arbitrair en al onze morele waardering subjectief en innerlijk zijn. Als God niet bestaat, is er geen externe morele standaard waaraan de meningen en waarden van een mens kunnen worden afgemeten. Leff beëindigt zijn intellectuele essay op een hoogst schokkende manier:
Zoals de zaken er nu voor staan, is alles willekeurig. Toch is het verkeerd om napalm over baby's uit te gieten. Toch is het uithongeren van armen een groot kwaad. Het kopen en verkopen van mensen is verdorven (...). Kwaad bestaat. En nu met z'n allen: 'Wie zegt dat?'. God sta ons bij."


Uit "In alle redelijkheid - Christelijk geloof voor welwillende sceptici", door Tim Keller, pag. 165-166, uitg. Van Wijnen.

1 opmerking:

  1. Zeer juist.

    Iedereen heeft gelijk... (niet echt natuurlijk, maar om een voorbeeld te geven)
    Wat als mijn 'waarheid' zegt dat jouw 'waarheid' fout is? Is het dan nog steeds waarheid?

    bron: http://www.youtube.com/watch?v=eDHxnd6VFWs

    Als je hier lang over gaat nadenken krijg je hoofdpijn. :)


    -----------------------------------
    2de alinea, 4de regel.
    dank -> dan
    (de eerste fout die ik hier ooit heb gelezen, dus maak je geen zorgen :p )

    BeantwoordenVerwijderen