vrijdag 27 november 2009

Explosieve groei aantal christenen op dak van de wereld



‘Enorme groei aantal christenen in Nepal’, bericht Uitdaging online op 24 novemeber. Er worden diverse nieuwe christelijke gemeenten gesticht.

Hun bron is de Amerikaanse Dr. Cindy Perry, op een conferentie in Rehe (Duitsland). Ze is gepromoveerd op onderzoek naar de Nepalese kerk. De conferentie in Rehe werd gehouden voor mensen die in Nepal gewerkt hebben of er nog werken en ging uit van de International Nepal Fellowship (INF) en de United Mission of Nepal (UMN).

Dit is de rest van het Uitdaging-bericht:


'Niet alleen in Nepal maar ook in veel andere landen waar Nepalezen terecht komen door gastarbeid of migratie worden christelijke gemeenten gesticht onder Nepalezen. "Het is bijzonder wat er bij Nepalezen gebeurt," aldus dr. Perry. "Als een Nepalees christen wordt, is hij blijkbaar ook gelijk evangelist!"

De missie-organisaties INF en UMN begonnen hun werk in de jaren vijftig vanuit Engeland. Ze ondersteunden de kerken en deden voornamelijk medisch werk onder tbc- en leprapatiënten. Een paar jaar geleden is de INF officieel overgedragen aan Nepalezen.

Tot 1951 was Nepal nog afgesloten van de buitenwereld. De Nepalese christenen die er in een klein aantal aanwezig waren, woonden in Noord India aan de grens van Nepal. Jarenlang hebben ze samen met westerse missionarissen gebeden voor een opening van dit land. Ze woonden in Nautanwa en Raxoul.

Toen in '51 het land openging begonnen deze missionarissen in Pokhara met de bouw van een ziekenhuis (Shining Hospital) en de Nepalese christen David Mukhia stichtte de eerste kerk. Daar is vervolgens de International Nepal Fellowship uit voortgekomen. Tot 1990 was het verboden om een andere religie te hebben in het tot voor kort nog hindoeïstische koninkrijk. Het was moeilijk voor christenen om bij elkaar te komen en kerkdiensten te houden en er werden christenen gevangen genomen. In 1990 brak er een revolutie uit en na een periode van anderhalf jaar kwam er een nieuwe constitutie. Deze constitutie stond mensen wel vrijheid van godsdienst toe. In een tijd van vijftig jaar is het aantal christenen gegroeid van 26 gedoopte christenen in 1960 tot ongeveer 1.000.000 nu. Doordat Nepalezen zich verspreiden over de wereld brengen zij het evangelie vaak weer naar het westen.'


Bron: Uitdaging online

Geen opmerkingen:

Een reactie posten