maandag 2 november 2009

"Je bent vrij, meisje"

Binnenkort verschijnt een (Engelstalig) boek van Tullian Tchividjian: "Surprised by Grace: God’s Relentless Pursuit of Rebels". Daarin maakt hij een punt gebaseerd op Jona 2:8: "zij die nietige afgoden dienen, geven Hem prijs, die hen goedertieren is". (In het Engels: “those who cling to worthless idols forfeit the grace that could be theirs”)

Daarmee bedoelt Tchividjian dat als we afhankelijk zijn van iets dat minder is dan Jezus Christus voor onze rechtvaardiging, liefde, genade, reiniging, nieuw begin, goedkeuring, aanvaarding, gerechtigheid en redding, dat we ons dan overgeven aan de rusteloze zinloosheid van verdwazing. Want niets en niemand dan Jezus kan voorzien in de dingen waar we meest naar verlangen.

Hij sluit zijn boek af met een verhaal dat zich afspeelt op het einde van de Burgeroorlog in de VS, nog voor de slaven bevrijd werden. Hieronder vrij vertaald vanuit zijn blog.


Het gaat over een noorderling die naar de slavenmarkt gaat en een jong slavenmeisje koopt. Wanneer ze de markt verlaten draait de man zich om naar het meisje en zegt haar: "Je bent vrij".

Met verbazing draait ze zich om en antwoordt: "Bedoel je dat ik vrij ben om te doen wat ik wil?"

"Ja", zegt hij.

"En vrij om te zeggen wat ik maar wil zeggen?"

"Ja, alles."

"En om te zijn wat ik maar wil zijn?"

“Yep.”

"En zelfs om te gaan waar ik ook maar wil?"

"Ja", antwoordde hij glimlachend. "Je bent vrij om te gaan waar je maar wilt."

Ze keek hem aandachtig aan en antwoordde: "Dan zal ik met jou meegaan".

Jezus kwam naar de slavenmarkt. Hij kwam tot ons omdat wij niet naar Hem konden toegaan. Hij kwam en kocht ons met zijn bloed opdat we niet langer slaven van de zonde zouden zijn, maar slaven van Christus - wat de kern is van vrijheid.
En nu is er geen plaats waar je nog vrijer kunt leven dan met Hem mee te gaan - met Hem die zelf onze ware vrijheid is.

Herinner je: in de persoon van Jezus Christus kwam God in deze wereld. Niet om ons van onze vrijheid te beroven, maar om ons te bevrijden uit de verslaafdheid aan onszelf, opdat we waarlijk vrij zouden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten