dinsdag 18 maart 2008

We willen vrijheid, blijheid en losbandigheid

„Paulus’ oproep aan de Galaten dat zij „tot vrijheid geroepen” zijn, lijkt merkwaardig modern en bij de tijd. Maar het staat wel haaks op het moderne levensgevoel”, zei de Tongerse evangelist ds. T. Vanhuysse op de jaarlijkse ontmoetingsdag van de stichting IRS.
Het Reformatorisch Dagblad opent haar verslag met het citaat. Een verkorte weergave van het artikel:


"Ds. Vanhuysse: „De moderne mens wil vrijheid, blijheid en losbandigheid, maar Paulus bedoelt een vrijheid die gekenmerkt wordt door zelfverloochening en gehoorzaamheid. In het bijzonder onze jeugd wordt via de media en muziek met de wereldse opvatting van vrijheid volgepompt. Zij leren van jongs af aan: pak alles wat je pakken kunt.”

Volgens evangelist Vanhuysse komen in België en in Nederland overal de verwoestende gevolgen van deze losgeslagen mentaliteit openbaar in heftige uitbarstingen van agressie en gezinsdrama’s.

De vrijheid van Galaten 5 is gemodelleerd naar het voorbeeld van Jezus, Die wil dat wij ons natuurlijke egocentrisme zullen afleggen in totale zelfverloochening. (...)

De enige echte bevrijdingsdag wordt op Goede Vrijdag gevierd, aldus de Belgische evangelist. „Jezus Christus maakt niet alleen vrij van de macht van de zonde en de tirannie van het egoïsme, maar ook vrij van dode kerkelijke gewoonten en verstikkende tradities. Iedere gelovige is tot die vrijheid geroepen. Deze vrijheid wordt niet verkregen door inspanningen en nauwgezet opvolgen wat de kerk voorschrijft.”

Ds. Vanhuysse vertelt dat het evangelisatiewerk in Tongeren niet zonder vrucht is, maar vaak wel moeilijk. „Uit gesprekken blijkt vaak dat de boodschap afketst, omdat mensen met de geestelijken of kerkgangers nare ervaringen hebben gehad.” Een veelgehoorde reactie is volgens ds. Vanhuysse: „Laat maar, die god van de pastoor, nou dat hoeft voor mijn niet meer. (...) „Het is moeilijk deze teleurgestelde mensen opnieuw met het Evangelie te bereiken.”"

Geen opmerkingen:

Een reactie posten