maandag 17 maart 2008

Algerije legt christenen aan banden

Vandaag lees je op de site van het Nederlands Dagblad dat de godsdienstvrijheid in het overwegend islamitische Algerije onder druk staat. Onlangs zette de overheid een predikant uit en sommeerde twee grote protestantse kerken "te stoppen met al hun godsdienstige activiteiten".

2 fragmenten:
"In Algerije, een land in Noord-Afrika, wonen 33 miljoen mensen, voornamelijk moslims. Volgens de officiële cijfers zijn er elfduizend christenen, vooral rooms-katholieken. Protestanten zijn te vinden in Kabylië, een bergachtige streek in het oosten van het land dat wordt bewoond door Berbers, oorspronkelijke bewoners van Noord-Afrika met een eigen cultuur en taal."

"Formeel is de islam staatsgodsdienst in Algerije, maar er is godsdienstvrijheid. In 2006 scherpte de overheid de godsdienstwetten aan. Aanhangers van andere godsdiensten moeten zich verplicht organiseren in een vereniging en activiteiten op voorhand aanmelden. Godsdienstige activiteiten mogen bovendien niet buiten door de autoriteiten erkende gebouwen plaatsvinden.

Achtergrond van deze maatregelen is een snelle groei van het aantal christenen. Vooral in Kabylië groeien de evangelische gemeenten, maar niemand weet hoe groot de groep precies is."

Lees hier het hele artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten