donderdag 27 maart 2008

Het Nieuwsblad heeft vragen bij komst Hinn

Benny Hinn komt naar België. Het Nieuwsblad is bezorgd. Vandaag staat onderstaand artikel in de krant:

Tv-priester zoekt (goed)gelovige volgelingen in Sportpaleis
Maya Detiège (SP.A) vraagt onderzoek naar Amerikaanse tv-predikant Benny Hinn

Benny Hinn, een van de meest omstreden Amerikaanse televisiedominees, heeft het Antwerpse Sportpaleis voor twee dagen afgehuurd om Vlamingen kennis te laten maken met zijn miraculeuze - maar bijzonder dure - genezingen.


Bij ons doet hij nog geen belletje rinkelen, maar in de Verenigde Staten is hij razend populair. Benny Hinn is niet zomaar een predikant, hij is een van de grootste boegbeelden van de Amerikaanse tv-priesters. Miljoenen mensen kijken er naar zijn uitzendingen. Hinn is ervan overtuigd dat hij door Jezus Christus werd uitverkoren om in zijn naam mirakels te verrichten. Hinn laat mirakels gebeuren op het podium, zeggen zijn fans. 'Hij doet lammen weer lopen en laat blinden weer zien', luidt het.

Hinns praktijken roepen op zijn minst vragen op. Tijdens de religieuze show wekt hij een uitgelaten, hysterische sfeer op, jongleert hij moeiteloos met woorden, terwijl zijn medewerkers vlotjes rondgaan met de collectebus. Elk mirakel heeft blijkbaar zijn prijs.

Live prediken is alvast een lucratieve bezigheid. Hinn gaat steeds piekfijn gekleed, zijn huis - een slordige 3,5 miljoen dollar waard - telt zeven slaapkamers en acht badkamers, in zijn garage staan vijf luxewagens en vorig jaar schafte hij zich een gigantische privéjet aan.

Zijn live shows trekken steevast een massa volk naar stadions en concerthallen. Met z'n tienduizenden hangen ze aan zijn lippen, wachtend op het moment dat hij hen het podium oproept om hen te zalven. Dat zijn staf de kandidaten die het podium op mogen netjes selecteert, wordt er niet bij verteld.

De geloofsgenezer hoopt nu ook in Vlaanderen volgelingen te vinden. Op vrijdag 9 en zaterdag 10 mei zakt hij af naar het Antwerpse Sportpaleis.

Kamerlid en Antwerps gemeenteraadslid Maya Detiège (SP.A) is er minder gerust in. 'Ik denk dat we ons behoorlijk zorgen mogen maken. Het is een gevaarlijke tendens die uit Amerika komt overgewaaid en waar goedgelovige mensen het slachtoffer van zijn. We moeten dit soort uitbuiters mijden.' Detiège vraagt zowel de stad Antwerpen als aan minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) om de zaak te onderzoeken en de hele entourage van Hinn grondig te laten screenen vooraleer hij z'n show kan opvoeren.

Binnenlandse Zaken liet gisteren weten dat de komst van Hinn, net zoals alle andere Amerikaanse staatsburgers, onderzocht zal worden. Indien nodig zal de toegang hem ontzegd worden.


Ook de onvermijdelijke Rik Torfs en Etienne Vermeersch mogen nog even hun licht op de zaak laten schijnen in Het Nieuwsblad. Hun visie lees je hier.

2 opmerkingen:

 1. ik begrijp het niet
  ik denk dat er al meer dan 30 moskeeën staan in Antwerpen, en daar hoeft men zich geen zorgen over te maken
  ik vind dat veel meer zorgwekkend dan die predikant die naar Vlaanderen komt
  christine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik bekijk dit onderwerp liever los van andere religies.
  Ik ben vooral bezorgd over het feit dat we als evangelische christenen door de man in de straat allemaal op één hoop gegooid worden.
  De Jezus in wie ik geloof, is niet de rijke Jezus die privéjets en glimmende karren belooft. Het is de Heer die geen steen had om zijn hoofd op neer te leggen.
  Hoewel Hij uiteindelijk werd verworpen, was Hij niet van geldgierigheid te beschuldigen. Nee, Hij stelde het zelfs aan de kaak.

  BeantwoordenVerwijderen