woensdag 20 mei 2009

"Van directeur tot sloppenwijkbewoner"


In CV·Koers van mei 2009 een artikel door Annemarie van den Berg-Nap over "authentiek navolgen van Jezus", met het hele verhaal van Hans en Rietje van der Lee.
Hij was tot voor kort Compassion-directeur. Het verlangen om God en de naaste te dienen zoals Jezus dat deed, doet het echtpaar binnenkort naar Indonesië verhuizen, om midden in een sloppenwijk te gaan wonen.
Hieronder wat fragmenten.


Zo’n twintig jaar zijn Hans en Rietje van der Lee betrokken bij sociaal werk onder armen. Zo hebben ze in Azië en Afrika gewerkt en werkten ze in Amsterdam met daklozen en verslaafden. Hans was directeur van de ontwikkelingsorganisaties Tear en later Compassion. Van Compassion neemt hij binnenkort afscheid. In oktober dit jaar verruilen hij en zijn vrouw hun huis in Woudenberg voor een huis in een sloppenwijk in Jakarta. Een ingrijpende stap; niet alleen voor henzelf, maar ook voor hun drie (volwassen) kinderen en hun kleinzoon. “Het is een tragedie om onze kleinzoon, dat prachtige kereltje, te moeten missen”, zegt Hans. “Maar ja, als we altijd kijken naar wat we moeten missen en daarom dingen niet doen, dan gebeurt er nooit wat. Het volgen van Jezus vraagt offers.”

(...)
“Wanneer wij in het Westen iets goeds willen doen voor onze behoeftige medemens, dan doen wij dat vaak vanuit het comfort, het gemak en de veiligheid van ons leven hier. Meestal zijn we wel bereid om een gebaar naar die ander te maken, maar alleen voor zover dat ons prettige leven niet aantast. Maar ga er nou niet van uit dat dit is waar Jezus het over had. Want Jezus had het over zelfverloochening, dagelijks je kruis opnemen en vanuit die zelfverloochening dienstbaar zijn”, zegt Hans.

(...)
“Het wonen in een krotje in een sloppenwijk, om ons leven te delen met de mensen daar, is niet ons doel. Natuurlijk is dat het meest zichtbare. Maar ons primaire doel zal zijn om mensen daar tot hun bestemming te laten komen. De bestemming die God voor hen heeft: volwaardig mens worden. Die bestemming houdt ook in dat zij vervolgens toetreden tot het volk van God. Dat ook zij het authentieke volgen van Jezus leren, om vanuit die levensinvulling ook weer anderen mee te nemen in die beweging.”

(...)
Rietje: “We willen niet alleen maar iets roepen, maar ook laten zien wat je kunt doen. We willen daarin dus zelf het voorbeeld geven.”

(...)
Hans en Rietje gaan in Indonesië werken met Servants. Deze organisatie gaat uit van het principe dat je ‘arm met de armen’ bent. In de traditionele ontwikkelingshulp is er vaak sprake van een ongelijkheid tussen de hulpvrager en de (vaak westerse) hulpaanbieder. De organisatie Servants werkt daarom niet met projecten, maar wil door middel van het wonen tussen de armen in de sloppenwijken relaties aangaan en zo ontdekken hoe er gezamenlijk gewerkt kan worden aan hoop en gerechtigheid.

(...)
Afgelopen februari volgde het echtpaar een oriëntatiecursus in Engeland. Rietje: “Een van de vragen die tijdens die cursus naar voren kwamen, was: ‘Werken we met de armen of werken we voor de armen?’ Ons uitgangspunt is om zo veel mogelijk met de armen te gaan werken. Het leuke is natuurlijk dat als wij daar komen, we de taal nog helemaal moeten leren. Wij zitten dan in een afhankelijke positie. Wij komen daar als het ware met de boodschap: ‘Ik weet het niet, help mij om dit te doen.’ Zo voorkom je de ongelijkheid die er vaak is in ontwikkelingshulp.”


(...)
Hans: “Het is zoeken naar vereenzelviging. Die bereik je nooit helemaal, want je blijft de westerling die als het nodig is weer kan vertrekken. Maar Servants bestaat inmiddels een jaar of 25. In die 25 jaar is gebleken dat het de mensen daar enorm goed doet wanneer je bereid bent om de sores waarin zij leven met hen te delen. En om te zeggen: ‘Ik laat mijn gerieflijkheid en veiligheid achter en kom onder jullie wonen en bij jullie zijn.’ Het blijkt bovendien dat je dingen kunt bereiken die je nooit bereikt wanneer je vanuit je expatwoning in een goede wijk van de stad af en toe langskomt om je projectvoorstellen te bespreken.”

(...)

Je leest ook meer op
www.letsfollowjesus.com
www.servantsasia.org

Geen opmerkingen:

Een reactie posten