dinsdag 30 oktober 2007

Kyoto: goed voor maag en hart

Dit is Shedbird. Ik kwam deze albatros tegen in De Morgen Magazine van afgelopen weekend. De fotografe Susan Middleton observeerde het dier een tijdlang, tot het uitzonderlijk snel verdikte en dood neerviel.

De vogel zoekt zijn voedsel op de oppervlakte van het water. Door toedoen van passerende marineschepen en afvalwater heeft hij zich maandenlang te goed gedaan aan stukken metaal en plastic, die hij verkeerdelijk als eten aanzag.

De autopsie van het dier leverde bovenstaande huiveringwekkende beelden op: 2 aanstekers, wat kroonkurken en een heleboel andere plastic rommel, in totaal meer dan 250 g plastic. Ze hebben de maag van de albatros verstopt, zodat die uiteindelijk niet meer kon eten en dood neerviel.

Deze evolutie is al 5 jaar aan de gang. Waar vroeger viseitjes en inktvissen makkelijke prooien waren aan het wateroppervlak, zijn die nu vervangen door aanstekers, vijsjes en penvullingen.

Let dus maar op wat je weggooit en waar je dat doet. We moeten als goede rentmeesters voor Gods schepping zorgen.

En dan hebben we het nog niet gehad over die andere vervuiling: alles wat in de mond komt, komt in de buik en wordt in het toilet uitgeworpen. Maar wat de mond uitgaat, komt voort uit het hart, en dat verontreinigt de mens. Want uit het hart komen voort boze overleggingen, moorden, overspel, hoererijen, diefstallen, valse getuigenissen, lasteringen. Deze dingen zijn het die de mens verontreinigen. (Mattheüs 15:17-19)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten