dinsdag 16 oktober 2007

Bant Zweden God naar de godsdienstles?

In het Nederlands Dagblad staat vandaag dat de centrumrechtse Zweedse regering van plan is de rol van religie in het particulier onderwijs terug te dringen. Minister van Onderwijs Jan Björklund verklaarde tegenover de krant Dagens Nyheter dat "Leerlingen moeten beschermd worden tegen elke vorm van fundamentalisme".
De nieuwe voorschriften waaraan de regering werkt, bepalen onder meer dat religieuze onderwerpen alleen aan bod mogen komen in de godsdienstles, en niet in bijvoorbeeld de biologieles.

Het besluit van de regering om met voorschriften te komen die de rol van religie moeten terugdringen, volgt op een juridisch conflict met de Plymouth Broeders. Deze christelijke groepering wil in het zuiden van Zweden een confessionele school stichten. De Plymouth Broeders, die de evolutietheorie afwijzen, kregen van de rechter toestemming de school te stichten, maar pas na de belofte het Zweedse lesprogramma te volgen en de school open te stellen voor alle leerlingen.
Het toenmalige besluit van de rechter kreeg kritiek van mensen die vinden dat de Plymouth Broeders hun leden te veel aan banden leggen.

De regering wil met nieuwe regels de rol van religie in het onderwijs duidelijk vastleggen in de wet. "Het kan niet zo zijn dat een leerling voor een natuurkundetoets slaagt, als hij als antwoord geeft dat God de wereld heeft geschapen", zei een woordvoerster van minister Björklund.

1 opmerking:

  1. ik denk dat we dat nog in veel landen zullen mogen verwachten
    door het moslimterrorisme, zal men de godsdiensten over dezelfde kam scheren, en bang worden van iedere vorm van godsdienst

    BeantwoordenVerwijderen